Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
PUTERE-DE-DECIZIE-ANGAJATILOR.JPG

Cum să oferi mai multă putere de decizie angajaților?

Autonomia angajațior este un aspect critic pentru inovație, performanță și menținerea unui nivel bun de motivație la nivelul echipelor. Problema este însă că mulți manageri au dificultăți în a delega și de a transfera procesul de luare al deciziilor către angajați, ceea ce poate duce la un mediu de lucru toxic. Fără putere de decizie, angajații se simt frustrați și nu văd perspective de dezvoltare în carieră – cu alte cuvinte sunt doar un pion pe marea tablă de joc a companiei, iar părerea și input-ul lor este nesemnificativ. În acest articol îți propunem câteva strategii prin care poți să oferi mai multă putere de decizie angajaților tăi.

Ce ce este important ca angajații să aibă putere de decizie?

Autonomia este una dintre principalele surse ale unei culturi inovative pentru ca stârnește motivația, nivelul de implicare și per total starea de bine la locul de muncă. Mai mult, oferă liderilor timp mai mult pentru a se putea concentra pe decizii complexe de business. Mai multă autonomie în rândul angajaților descentralizează puterea din ierarhia tradițională și împuternicește mai mulți angajați în procesul de luare al deciziilor.

Această practică aduce semne de întrebare și dificultăți în implementare, în special în companiile tradiționale, în care exclusiv ierarhia determină puterea de luare a deciziilor. Ca rezultat, angajații nu sunt obișnuiți cu procesul decizional. Lipsa de experiență în luarea deciziilor se traduce apoi în nesiguranță și la frica de consecințe – ceea ce duce la evitarea responsabilităților.

Pentru a depăși aceste dificultăți, este important să existe o comunicare clară și transparentă în cadrul organizației, astfel încât angajații să înțeleagă în ce măsură li se acordă autonomie în luarea deciziilor și care sunt limitele acestora. De asemenea, este necesară o perioadă de tranziție și de formare pentru ca angajații să dobândească încredere în abilitățile lor de a lua decizii și să se simtă susținuți în acest proces.

1. Asigură-te că organizația are o strategie bine definită care este clară pentru angajați

Este mult mai simplu să iei decizii atunci când cunoști intențiile strategice ale companiei pentru care lucrezi. O echipă care trage într-o direcție comună și cunoaște obiectivul final nu are nevoie de supervizare constantă, iar asta oferă mai multă libertate decizională la nivelul echipei. O strategie și un set de obiective în carieră clare și bine articulate sunt primii pași în luarea celor mai bune decizii.

2. Ajută-ți echipa să depășească momente dificile și să repare greșelile

Atunci când un manager își propune să ofere mai multă putere de decizie angajaților, trebuie să accepte faptul că inevitabil vor apărea greșeli, mai ales la început. Pentru a încuraja angajații să-și asume și să-și repare greșelile, managerii le pot oferi sesiuni de mentorship în care să discute potențiale soluții. Această practică va crea o cultură a evoluției.

3. Elaborează un set de principii pentru luarea deciziilor

Rolul tău ca lider este să încuraja oamenii să gândească autonom – nu de a impune un set de reguli pentru ei. Încurajează-i să ia în considerare ce este în cel mai bun interes al clienților și al organizației atunci când iau decizii. Stabilește limite pentru rezultate și riscuri. Subliniază comportamentele potențiale care ar putea afecta negativ procesul decizional (de exemplu, oboseala sau excesul de zel). Insistă asupra transparenței, astfel încât să poată comunica nu doar decizia, ci și raționamentul din spate.

4. Oferă recunoaștere pentru deciziile bune luate de angajați 

Arătarea aprecierii pentru munca bine făcută face mai probabil ca o persoană să o facă din nou (și să o facă chiar mai bine). De asemenea, îi încurajează să continue să fie inovatori, să acționeze și să rezolve probleme. Nu fi zgârcit cu mulțumirile tale.

De ce ar trebui să oferi putere decizională angajaților? Gândește-te la echipa ta ideală. Este formată din câțiva executanți care fac exact ce le spui (nici mai mult și nici mai puțin)? Sau este o echipă de profesioniști bine pregătiți care iau inițiativă și își folosesc abilitățile pentru a rezolva probleme și a ajuta compania să atingă un obiectiv comun?

Presupun că majoritatea ar vota cea de-a doua variantă. O creștere autentică și durabilă a companiei necesită o echipă capabilă de angajați autonomi.

5. Stabilește clar rolurile și responsabilitățile

Stabilirea clară a rolurilor și responsabilităților reprezintă un element fundamental pentru succesul echipelor autonome. Acest aspect oferă membrilor echipei încredere și claritate în ceea ce privește limitele și responsabilitățile lor individuale. Un avantaj major al acestui aspect este că fiecare membru al echipei știe exact până unde se extinde rolul său și ce anume se așteaptă de la el. Această claritate în privința responsabilităților contribuie la eficiența și eficacitatea procesului decizional.

Când rolurile și responsabilitățile sunt neclare, consecințele pot fi contraproductive pentru întreaga organizație. Deciziile pot fi întârziate, deoarece nimeni nu se simte responsabil sau nu știe exact ce anume îi revine în sarcină. Aceasta poate duce la o dependență excesivă de managerii superiori, care devin blocați într-un flux continuu de decizii care ar trebui să fie luate de către membrii echipei. În loc să fie eliberată din sarcina decizională, autoritatea este centralizată, ceea ce limitează potențialul de inovație și creștere.

Acordarea puterii de decizie angajaților nu doar că îmbunătățește performanța organizațională, ci și contribuie la crearea unui mediu de lucru motivant, inovator și sustenabil. Prin stimularea autonomiei și responsabilității individuale, organizațiile pot atinge creștere autentică și durabilă, având o echipă de profesioniști implicați și dornici să contribuie la succesul comun.

Întregește-ți echipa cu cei mai buni profesioniști. Descoperă serviciile de recrutare Evolve Today.

Post a Comment