Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
Mediu de munca toxic | Evolve Today

Cum să eviți să construiești un mediu de lucru toxic?

Te confrunți cu un mediu de lucru toxic? Schimbarea frecventă a locului de muncă, fenomenul de quiet quitting, burnout-ul și lipsa motivației au devenit deja cuvinte cheie în contextul locurilor de muncă. Din perspectiva noastră, aceste fenomene indică o problemă mai mare care provine din cultura organizațională și mai exact cultura toxică pe care o poți găsi în anumite companii.

Există numeroase aspecte care pot contribui la dezvoltarea unui mediu de lucru toxic, iar în acest articol vom discuta despre o parte dintre ele și despre câteva variante de prevenție. Scenariul ideal este să identifici din timp tendința jobului tău de a deveni toxic și de a lua măsuri înainte să pierzi oameni valoroși din echipa ta.

Generația millenials și generația Z care intră pe piața forței de muncă înțeleg mai bine importanța echilibrului dintre carieră și viață personală și evită să participe la o cultură organizațională toxică – iar acest lucru îți afectează procesul de recrutare și retenție a angajaților din companie.

Condu prin puterea exemplului

Fii genul de lider care setează un exemplu de bune practici pentru echipa ta. Fii consecvent si ferm în comportamentul tău și afișează comportamente pe care îți dorești să le vezi și la echipa ta. Dacă ești genul de manager care atrage atenția echipei pentru greșeli pe care chiar el însăși le face, atunci șansele sunt să contribui în mod direct la dezvoltarea unui mediu de muncă toxic. Fii mereu persoana care setează tonul și ridică standardul echipei pentru că acesta este unul dintre cele mai importante roluri pe care le ai într-o poziție de leadership.

Sanctionezi sau critici angajații tăi pentru greșelile lor, în timp ce îți scuzi propriile erori? Stabilești reguli pe care nu le respecți?

Un manager bun recunoaște greșelile și trăiește în conformitate cu propriul cod de conduită, în timp ce un manager toxic doar impune acest cod asupra altora.

Sesizează comportamentele toxice

Uneori, toxicitatea se manifestă sub forma de microagresiuni, favoritism, pedepse sau comentarii devalorizante. Managerii trebuie să identifice atât aspectele evidente, cât și cele subtile care conduc la un mediu de lucru toxic.

Este mai ușor să concediezi sau să sancționezi pe cineva care se poartă într-un mod evident groaznic. Uneori, însă, angajații și managerii trebuie să sape un pic mai adânc. Are cineva în compania ta sentimentul că este hărțuit? Managerii fac pe cineva să se simtă neînsemnat sau preferă pe cineva? Toate acestea sunt semne ale unei culturi de lucru toxice.

Este important să reții că oamenii sunt singurul motiv pentru care afacerile eșuează sau evoluează. Asigură-te că ai grijă de oamenii tăi și că îi faci să se simtă în siguranță.

Oferă recunoaștere și recompense atunci când este cazul

Implică-te în echipă și află dacă recunoașterea și răsplata prin beneficii extrasalariale sunt atribuite angajaților potriviți. Asigură-te că nimeni nu se apropie de munca altcuiva sau că nu atribuie greșelile lor altcuiva. Un alt aspect important de reținut este că atunci când există un rezultat remarcabil sau se atinge un obiectiv, ar trebui să răsplătești angajații implicați.

Recunoaște efortul lor și învață să le mulțumești. Poți să-i răsplătești cu creșteri salariale sau promovări în funcție de necesități. Aceste recompense nu ar trebui să fie doar pentru abilități și performanțe tehnice, ci și pentru contribuția lor la construirea unui mediu de lucru pozitiv și încurajator, care îi motivează pe angajați să performeze mai bine.

Stabilește o procedură formală pentru oferirea de feedback

Comunicarea este cheia pentru a evita un mediu de lucru toxic. Asigură-te că există o modalitate discretă prin care angajații tăi pot oferi feedback pozitiv și negativ despre colegii lor și manageri. Garantează că procesul tău este confidențial și conducerea nu va folosi comentariile lor împotriva lor. Angajații lucrează mai bine și sunt mai eficienți atunci când nu au sentimente negative care îi încarcă și nu există repercusiuni pentru practicarea transparenței în comunicare.

Cum recunoști un mediu de lucru toxic?

  • Un mediu de lucru toxic este marcat de lipsa comunicării deschise și transparente, unde angajații se simt neascultați și neînțeleși.
  • Există negativitate, critică constantă și lipsă de sprijin reciproc.
  • Comportamente abuzive, hărțuire verbală sau psihologică, precum și discriminare, sunt semne clare ale unui mediu de lucru toxic.
  • Favoritism și lipsa unui tratament echitabil și imparțial față de toți angajații.
  • Lipsa recunoașterii și răsplății pentru munca depusă, precum și lipsa oportunităților de dezvoltare profesională, sunt aspecte prezente într-un mediu de lucru toxic.
  • O cultură a suprasolicitării, a muncii excesive și a lipsei unui echilibru între viața personală și profesională.
  • Într-un mediu de lucru toxic, există o lipsă de încredere și cooperare între colegi, iar colaborarea și echipa nu sunt promovate sau valorizate.

Acestea sunt câteva aspecte care definesc un mediu de lucru toxic, iar recunoașterea acestor semne poate ajuta la identificarea și abordarea problemei în vederea creării unui mediu de lucru sănătos și productiv.

În concluzie

Pentru a evita construirea unui loc de muncă toxic, este esențial să fii un lider care promovează un mediu pozitiv și sănătos. Conducerea prin puterea exemplului, sesizarea comportamentelor toxice și oferirea recunoașterii și recompenselor pot contribui la crearea unei culturi organizaționale benefice pentru toți angajații. De asemenea, stabilirea unei proceduri formale pentru feedback facilitează o comunicare eficientă și ajută la identificarea problemelor în timp util.

În final, evitarea construirii unui loc de muncă toxic este esențială pentru succesul și bunăstarea angajaților și al întregii organizații. Prin promovarea unui mediu de lucru pozitiv, în care se oferă recunoaștere, se susține comunicarea deschisă și se combat comportamentele toxice, se poate crea un cadru propice pentru performanță, satisfacție și creștere profesională pentru toți cei implicați.

Post a Comment