Cum să rămâi de neînlocuit la job în era AI?
Cercetarea în domeniul inteligenței artificiale cunoaște o creștere rapidă. Platformele de AI precum ChatGPT de la OpenAI, Perplexity și Gemini de la Google transformă tehnologia și remodelează industrii întregi, iar companiile se grăbesc să exploateze potențialul AI. Conform previziunilor, inteligența artificială va înlocui 85 de milioane de locuri de muncă până în 2025.
Joburile cele mai expuse riscului e a fi înlocuite sunt cele bazate pe procese standardizate și sarcini repetitive în domenii precum procesarea și analiza datelor, prelucrarea informațiilor, serviciile de suport clienți sau activitățile administrative. Acest tip de joburi pot fi preluate de algoritmi și sisteme automatizate care să îndeplinească sarcinile rapid, cu puține erori.
Procesul de eficientizare a muncii amenință angajații cu sentimentul că vor fi înlocuiți. Un studiu realizat de EY arată că trei din patru angajați se tem că inteligența artificială le va face locurile de muncă inutile, iar aproape două treimi sunt îngrijorați că acestea ar putea dispărea complet.
Câteva abilitați umane nu vor putea fi niciodată replicate de AI, și anume: empatia, intuiția, inteligența emoțională și originalitatea. Aceste calități sunt apreciate în companii: 92% dintre managerii din SUA afirmă că abilitățile transversale sunt mai importante ca niciodată în consolidarea unei cariere durabile, pe măsură ce AI continuă să evolueze.
Partea bună este că se preconizează că AI va crea 97 de milioane de noi locuri de muncă și, odată cu aceasta, există o cerere tot mai mare de persoane care stăpânesc inteligența artificială. Așadar, dacă te îngrijorează că jobul tău ar putea fi înlocuit de AI, consideră că este o oportunitate să îți găsești un nou loc de muncă, tot cu ajutorul AI.
În acest articol vei descoperi 3 strategii pe care le poți implementa astăzi pentru a te face de neînlocuit mâine:
Concentrează-te pe dezvoltarea abilităților umane
Cea mai bună modalitate de a rămâne relevant în contextul creșterii inteligenței artificiale este să investești în dezvoltarea abilităților care nu pot fi replicate de AI. Cultivă-ți cunoștințele din domenii precum creativitatea, luarea de decizii complexe, gândirea strategică și empatia pentru a crea un produs final calitativ și gata de implementat.
Poți folosi AI pentru a scrie texte de marketing decente, dar folosește-ți propriile abilități pentru a le optimiza și a le oferi o latură umană prin creativitate și originalitate. Astfel inteligența artificială nu ne va înlocui creativitatea, ci mai degrabă o va îmbunătăți.
Când vine vorba de gândirea critică, AI poate genera idei strategice și geniale, dar datoria ta este de a te asigura că acestea nu sunt construite pe o bază șubredă de presupuneri și date neverificate.
Inteligența emoțională este elementul esențial pentru a crea conexiuni și încredere între membrii echipei. Potențialul uman poate fi limitat la IQ, dar AI nu dispune de coeficientul emoțional sau EQ. În acest context abilitatea ta de a empatiza, de a înțelege nevoile și emoțiile colegilor tăi și de a construi relații interumane solide rămâne un avantaj competitiv.
Abilitățile de leadership și management, practic munca de la om la om, va fi cel mai greu de înlocuit de către AI. Un lider bun nu doar coordonează sarcini, ci și inspiră și motivează echipa. Dezvoltă-ți abilitățile interumane și adaptează-ți stilul de conducere la nevoile echipei. Acestea nu vor fi niciodată înlocuite de AI deoarece acesta nu are abilitatea de a asculta activ sau a crea un mediu de lucru pozitiv.
Familiarizează-te cu inteligența artificială și utilizeaz-o în folosul tău
Instrumentele precum ChatGPT pot juca rolul de asistenți personali în munca noastră de zi cu zi. Începe prin a testa instrumente AI pentru a înțelege de ce sunt capabile. Experimentați dincolo de sarcinile obișnuite de scriere de texte, deoarece AI este capabil să genereze conținut audio și video, să genereze cod și chiar să efectueze calcule complexe, să organizeze date și să genereze grafice și diagrame.
Așadar, AI poate oferi un ajutor valoros în diverse joburi, fie că ești contabil, programator, specialist de marketing, profesor sau chiar referent de resurse umane. Iată cum îți poate servi AI în îndeplinirea task-urilor de zi cu zi:
- Poate genera idei, conținut și poate analiza trendurile actuale în domeniul marketingului.
- Poate redacta materiale didactice, exerciții interactive și teste pentru elevi.
- Poate organiza date în Excel, analiza cheltuieli și genera rapoarte financiare.
- Poate genera cod pentru diverse funcționalități sau poate documenta proiecte IT.
- Poate scrie conținut pentru anunțuri de angajare și întrebări pentru interviuri.
Cu alte cuvinte, AI nu vă va fura locul de munca, dar va schimba mult modul în care lucrați, preluându-vă o parte din sarcinile repetitive care vă consumau cel mai mult timp.
P.S.: Fii precaut cu informațiile pe care împărtășești cu AI și nu divulga informații sensibile sau confidențiale în chat, precum datele personale ale angajaților, informații financiare ale companiei sau strategii de afaceri nepublicate.
Atinge-ți adevăratul potențial
Înlocuirea anumitor joburi de către AI nu ar trebui să ne îndemne la recalificare, ci mai degrabă ar trebui să înțelegem cu adevărat cine suntem și care sunt punctele noastre forțe. Începe prin a-ți identifica abilitățile unice: poate ești un comunicator excelent sau ai o creativitate aparte. Investește în educarea continuă, participând la cursuri, workshop-uri sau o nouă facultate pentru a evolua și tu odată cu tehnologia. Și nu în ultimul rând, colaborează cât mai mult cu AI pentru a-ți amplifica cunoștințele și pentru a-ți valorifica potențialul maxim.
În final, pe măsură ce inteligența artificială remodelează lumea, începe să privești aceste inovații ca pe un instrument revoluționar, mai degrabă decât ca pe o amenințare. Făcând din învățare o prioritate și dezvoltându-ți expertiza în domeniul tău, ești pregătit să te evidențezi și să te faci de neînlocuit. Viitorul ne invită să folosim tehnologia în mod corect și să profităm de toate beneficiile pe care le putem obține prin automatizare. În tot acest demers este important să rămânem conștiente de dezavantajele, capcanele și pericolele AI, deoarece dacă nu sunt utilizate în mod etic, acestea pot distrage atenția, pot crea dependență și pot încălca confidențialitatea datelor.