Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

8 expresii și formulări pe care să le eviți în meetinguri pentru a rămâne profesionist la job

Discuțiile de grup și ședințele sunt o parte importantă a vieții profesionale și de cele mai multe ori sunt greu de evitat, indiferent de funcția pe care o ai și indiferent de industrie. Fie ca vorbim de sesiuni de brainstorming, ședințe de planificare, de feedback sau ședințe de consolidare a relațiilor profesionale, acestea se organizează și trebuie să participăm la ele – fie că vrem, fie că nu. Sunt o metodă eficientă prin care un grup de oameni să ajungă la un numitor comun, să găsească o soluție la o problemă comună sau să relaționeze.

Însă, din păcate, există unele lucruri pe care le spui în timpul ședințelor și pot strica buna dispoziție a colegilor, te pun într-o poziție jenantă sau îți scad credibilitatea în fața celorlalți. În acest articol ți-am pregătit o serie de replici sau expresii pe care să le eviți în următorul meeting cu echipa de proiect.

1. Nu ai dreptate.

Această expresie te pune într-o poziție defensivă prin care anulezi argumentele interlocutorului. Acest lucru  te face să pari ca o persoană încăpățânată și egoistă în fața celorlalți. Poate că persoana din fața ta nu are dreptate, însă întâlnirile au rolul de a face opiniile tuturor auzite și de a găsi o strategie de soluționare a problemelor, apelând la o comunicare asertivă. Un alt mod elegant prin care poți spune cuiva că nu are dreptate este să propui tu o idee mai bună.

2. Managementul nu este de acord.

Această idee merge pe o formula demodată care spune că “șeful are întotdeauna dreptate”. „Într-un spațiu de muncă din 2022, fiecare opinie ar trebui să aibă aceeași greutate, iar managerii de succes sunt cei care recunosc că uneori nu au dreptate. Când spui cuiva că “șeful nu este de acord”, spui cu alte cuvinte că nu ai argumente mai bune pe care să le prezinți colegilor. 

3. Varianta aceasta nu o să funcționeze.

Este important să fii realist cu privire la ce este fezabil și ce nu – dar asta nu înseamnă că trebuie să demontezi o idee nouă din start și să sabotezi sesiunea de brainstorming. Când vine vorba de generare de idei, trebuie să rămâi cu mintea deschisăsi sa oferi feedback constructiv, nu să pari pesimist și ostil prin descurajarea celor din jur să vină cu propuneri.

Găsește o variantă asertivă prin care să schimbi direcția discuției, cum ar fi “hai să vedem ce posibilități avem”.ASS

4. Așa s-a procedat aici din totdeauna.

Cei mai valoroși membri dintr-o echipă sunt cei care dau dovadă de creativitate și abilitatea de a găsi mai multe soluții la o problemă. Când spui o replică de genul, demonstrezi că ești opusul. 

O alternativă ar fi să spui : “Este o idee interesantă, cum ai vedea-o implementată?”. Lucrul in echipă inseamnă să te concentrezi pe dezvoltarea ideilor și identificarea unui numitor comun împreună cu ceilalți oameni din echipă.

5. S-ar putea să fie o idee proastă, dar…

Atunci când începi o propoziție în acest mod (sau ceva similar) vei reduce semnificativ impactul ideii pe care o expui mai departe. Dai dovadă lipsa încrederii în sine, ceea ce îți scade din credibilitate. Cine ar fi deschis să implementeze o idee în care nici creatorul ei nu crede cu adevărat? 

Nu mai bâjbâi – spune direct ce  ai de spus și vezi mai departe cum poți dezvolta ideea cu ajutorul celorlalți. 

6. Puteai să faci x sau y.

Să arăți cu degetul într-o ședință nu este o idee grozavă, niciodată. Poate părea simplu să numești responsabili în stânga și dreapta, sau să subliniezi ce putea fi făcut pentru a evita o problemă. Însă nu este deloc constructiv si nu reflecta o comunicare eficienta, mai ales daca vrei sa fii perceput drept lider. Încearcă să spui “Recomand ca data viitoare să facem așa..” Oamenii au tendința să te respecte și să evite repetarea unei situații dacă problema este sesizată cu politețe. 

7. O să încerc să…

Chiar? Pe bune? Poate vei încerca, dar vei reuși? Într-o ședință, dacă primești feedback, nu vrei să dai impresia că doar vrei încerca să faci sau să schimbi ceva. Înlocuiește expresia cu “voi reuși” sau “voi face” pentru a-i asigura pe ceilalți colegi și manageri că situația este în control. Nu vrei să lași loc de incertitudine, mai ales dacă este vorba despre schimbarea unui obicei prost sau implementarea unui proiect important cu deadline strâns.

8. Ideea ta sună stupid.

Ai grijă cu ce fel de cuvinte arunci către colegii tăi. Unii dintre ei se pot simți ofensați și jigniți. Caută să eviți remarci care îi fac pe ceilalți să se simtă judecați. Folosește-te de inteligența emoțională să-ți reglezi reacțiile și să relaționezi echilibrat cu ceilalți, fără să fie nevoie să spui ceva ce s-ar putea să regreți mai târziu. În acest fel, le arăti colegilor și managerilor că ești un angajat profesionist.

În concluzie:

Alegerea cu atenție a cuvintelor și expresiilor pe care le folosești într-o ședință pot avea un efect subtil dar de impact asupra imaginii tale de profesionist. Până la urmă, scopul tău la job ar trebui să fie să rămâi productiv, să-ți prezinți ideile într-un mod asertiv și eficient, să fii profesionist în comunicarea în echipă și să-ți lași amprenta asupra proiectelor în care te implici.

Vrei să înveți cum să comunici mai eficient în echipă și cum sa dai feedback constructiv, pentru a a încuraja evoluția profesională? Apelează la serviciile de consiliere și orientare în carieră oferite de Evolve Today.

Dacă menții o atitudine pozitivă, vei observa treptat că și cei din jurul tău vor deveni mai deschiși și mai creativi, lucru valabil atât la job, cat și în viața personală.

Post a Comment