Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
Avantajele de a pregăti viitorii lideri în cadrul companiei

Avantajele de a pregăti viitorii lideri în cadrul companiei

Liderul unei companii este piatra de temelie a succesului, este persoana care are un impact pozitiv asupra echipelor și forța care le împinge de la spate. Un conducător trebuie să fie definit de siguranță, reziliență și o viziune progresistă într-un mediu de afaceri imprevizibil.

Unii lideri dețin abilități înnăscute, însă alții au nevoie de puțin ajutor pentru a le perfecționa. De multe ori, un lider cu adevărat bun ascunde în spate ani de pregătire, o mentalitate dedicată dezvoltării personale și o profundă dedicare.

Conducerea unei afaceri vine cu multe provocări, iar instruirea unui conducător care să funcționeze excelent în rolul de conducere este esențială pentru succesul afacerii și pentru stimularea inovației. De aceea, a investi timp și bani în pregătirea viitorilor lideri îți poate asigura ocuparea pozițiilor de conducere de către experți în domeniu. Platforma BetterManager susține într-un studiu recent că organizațiile care investesc în programe de formare pentru angajații lor, obțin în medie un randament al investiției de 7 dolari pentru fiecare 1 dolar investit.

În acest articol voi prezenta avantajele dezvoltării și șlefuirii talentelor din interiorul companiei, prin cursuri de leadership și management adresate angajaților care urmează să treacă de la un rol de non-management la funcții de manager. Mai exact, se adresează profesioniștilor aflați în poziții de tip middle sau senior, ce au acumulat multă experiență în poziția lor și sunt pregătiți să avanseze la una superioară.

Ce presupune mai exact un astfel de program de leadership pentru viitorii lideri?

Procesul de pregătire trebuie să fie unul deliberat și sistematic care să vizeze identificarea, cultivarea și instruirea potențialilor lideri. Iată ce metode ai putea aborda pentru acest proces:

  • Programe de mentorat – unde liderii cu experiență devin mentorii liderilor în devenire din cadrul companiei. Aceștia au întâlniri regulate individuale și sesiuni de feedback prin care își împărtășesc informații valoroase.
  • Ateliere și seminarii de leadership – în care se abordează subiecte precum inteligența emoțională, rezolvarea conflictelor, comunicarea eficientă și gândirea strategică, în cadrul unor studii de caz și exerciții de consolidare a aptitudinilor de lider.
  • Coaching pentru directori – o oportunitate pentru directori să lucreze îndeaproape cu viitorii lideri, pentru a le identifica punctele forte și a le oferi sprijin personalizat pe tot parcursul proiectului, cultivandu-le totodată adaptabilitatea, colaborarea și gândirea inovatoare.
  • Programe offsite de dezvoltare a leadershipului – presupun întâlniri în afara sediului ce includ ateliere de lucru și activități în aer liber cu scopul consolidării capacităților de conducere și încurajarea colaborării.
  • Cursuri online – prin care să se încurajeze munca independentă.
  • Conferințe de leadership – unde persoanele aflate deja în poziții de leadership împărtășesc cu viitorii lideri experiențele lor.

Ce abilități pot fi dobândite printr-un program de pregătire al viitorilor lideri?

  • Inteligența emoțională: facilitează recunoașterea, înțelegerea și gestionarea atât a emoțiilor proprii, cât și a celor ale angajaților.
  • Abilități de rezolvare eficientă a conflictelor: îi ajuta să le gestioneze eficient favorizând relații pozitive în cadrul echipei.
  • Gândirea strategică: le permite să anticipeze tendințele și să întocmească planuri strategice de management.
  • Adaptabilitate: îi ajută pe lideri să se descurce în situații incerte și tensionate, să reacționeze rapid la noi provocări și să își ajusteze strategiile în funcție de circumstanțe, fără a pierde din vedere obiectivele companiei.
  • Abilități de delegare eficientă a sarcinilor: îi orientează să atribuie sarcini potrivite persoanelor potrivite, concentrandu-și atenția pe aspecte strategice și oferind echipei încrederea de a executa și finaliza sarcinile responsabil.

Principalele avantaje ale pregătirii viitorilor lideri în cadrul companiei:

Retenția mai mare a angajaților

Angajații tind să rămână mai mult timp în organizațiile care investesc în formarea noilor lideri, deoarece avansarea la o poziție de leadership vine cu beneficii majore precum o mărire de salariu sau mai multe oportunități de dezvoltare profesională și personală, pastrandu-i motivați și implicați. Mai mult de atât, retenția angajaților în companie pe termen lung reduce semnificativ și costurile de recrutare și integrare a unor noi lideri externi companie.

Productivitate sporită

Instruirea liderilor în domeniul conducerii crește atât productivitatea lor, cât și pe cea a echipelor lor. Liderii eficienți și bine pregătiți își stimulează echipele să își îmbunătățească eficiența, oferind o imagine clară a randamentului investiției. Acest lucru contribuie la realizarea obiectivelor companiei într-un mod mai eficace.

Timp de dezvoltare să fie mai rapid

Liderii pregătiți în interiorul companiei înțeleg deja nevoile de bază ale companiei, cultura organizațională și a misiunea acesteia, având deja un cunoștințe interne și fiind familiarizați cu aspecte pe care un lider angajat din exterior nu le-ar cunoaște imediat. Liderii pregătiți în cadrul companiei pot să se dezvolte și să își asume responsabilități într-un timp mai scurt. Mai mult de atât, instruirea unui viitor lider intern demonstrează și angajamentul companiei de a cultiva talentele existente.

Îmbunătățire continuă

Formarea liderilor în cadrul companiei permite o strategie de învățare personalizată și direcționată, deoarece vizează acoperirea unor lacune specifice de competențe și se bazează pe abilitățile existente pentru a le îmbunătăți. Această abordare asigură o creștere constantă a competențelor și capacităților liderilor, adaptată nevoilor reale ale organizației.

Creșterea moralului angajaților

Formarea unor lideri empatici și receptivi la nevoile angajaților stimulează moralul echipei și influențează în mod pozitiv satisfacția angajaților. Un moral bun și o implicare mai sporită, conduc la atingerea unor performanțe mai ridicate, contribuind la succesul general al companiei.

Cultivă o mentalitate de creștere

Programele de training pentru viitorii lideri încurajează o atitudine de învățare și îmbunătățire continuă a abilităților. Prin acest proces viitorii lideri înțeleg că prin muncă și dedicare, chiar și un începător poate deveni expert. Această mentalitate de creștere promovează inovarea și adaptabilitatea, esențiale pentru succesul pe termen lung al companiei.

Îmbunătățește comunicarea internă

Pregătirea viitorilor lideri în cadrul companiei contribuie și la îmbunătățirea comunicării interne, deoarece liderii bine pregătiți sunt capabili să transmită echipelor mai eficient viziunea și obiectivele companiei. Ei sunt instruiți să gestioneze conflictele într-un mod constructiv, să comunice deschis și clar și să faciliteze colaborarea în cadrul echipei. 

Concluzii

Un lider puternic este forța motrice din spatele succesului organizațional, influențând totul, de la implicarea angajaților până la inovare și luarea deciziilor. Avantajele programelor de pregatire sunt numeroase, iar conceperea unei strategii care să se potrivească culturii organizaționale și în același timp să acopere lacunele de leadership, este esențială. O astfel de inițiativă de formare contribuie, de asemenea, și liderii actuali să identifice cui vor preda ștafeta în viitor. În cele din urmă, investiția în dezvoltarea viitorilor lideri nu este doar o investiție în persoane, ci și în succesul și durabilitatea pe termen lung a companiei în ansamblu.

 

Post a Comment