Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
TRENDINTE SI PREDICTII IN RECRUTARE PENTRU 2021

Trendințe și predicții în recrutare pentru 2021

Nu-ți trebuie facultate în resurse umane să-ți dai seama că anul 2020 a fost cel puțin atipic, în general, dar și din punct de vedere al recrutării. În prezent, recrutarea arată diferit față de acum un an, iar schimbările la care ne așteptam să se întâmple în câtiva ani, s-au petrecut pe parcursul a câteva luni. Interviurile remote au devenit norma, iar programele de mobilitate internă și perfecționare iau amploare.

Pentru a te ajuta să ai o vedere de ansamblu asupra anului ce vine din punct de vedere al recrutării, am pregătit câteva tendințe și predicții care credem noi că vor domina anul 2021.

Mobilitatea internă și dezvoltarea abilităților pentru angajații existenți

În anul 2021, mobilitatea în interiorul companiei va deveni un must-have. Programele de learning & development vor stimula angajații să-ți dezvolte skill-urile, să învețe abilități noi și să umple golurile de cunoștințe. Vom vedea că multe companii se vor concentra tot mai mult pe dezvoltarea angajaților existenți pentru a crește nivelul de autonomie și a reduce nevoia de recrutare din extern. 

Procesul de recrutare rămâne în mediul online

Interviurile video și evaluările la distanță nu pleacă nicăieri, mai ales că multe dintre companii, dar și candidații au început să înțeleaga mai bine beneficiile pe care le aduce această schimbare. Așadar, provocarea companiilor pentru  anul acesta va fi de a eficientiza și moderniza procesele virtuale și de a îmbunătăți experiență candidatului. 

Interviurile online nu sunt deloc un concept nou pentru oamenii de HR, însă realizarea întregului proces de recrutare end-to-end exclusiv în mediul online, prezintă unele provocări. Potrivit unui studiu realizat de Jobvite, 84% din echipele de achiziție de talente, înca își îmbunătățesc procesele atragere, selecție și onboarding la distanță. Acest lucru demonstrează motivația și  agilitatea echipelor de recrutare, spiritul de leadership și motivația de a contribui în mod direct la creșterea afacerilor, chiar și în vremuri de criză. 

Recruiterii se adaptează și rămân consilieri cheie pentru dezvoltarea echipelor

Oamenii de recrutare au fost dintotdeauna consilieri de bază în planurile de business, mai ales în planificarea și organizarea forței de muncă. Ei pot oferi insighturi esențiale în tranziția echipelor de la “on-site” la “remote” și sunt înarmați cu feedback legat de distribuția strategică a talentelor în interiorul companiei. 

Mai mult, având în vedere modificările de anul trecut (îngreunarea proceselor de business, sau în alte cazuri nevoia de recrutare accelerată), recruterii și-au dezvoltat noi abilități (strategie, adaptabilitate, dezvoltare personală, selecție de talente și gestionarea diversității) și au rămas în continuare o resursă foarte importantă în restabilirea echilibrului din majoritatea afacerilor. 

Inteligența artificială folosită pentru recrutare

Tot mai multe companii beneficiază de pe urma inteligenței artificiale, folosite în recrutare. Procesele repetitive sau unele probleme rezolvate cu ajutorul unui compuer, duc la eficientizarea procesului de recrutare si al task-urilor cu volum mare.

De exemplu, AI poate ajuta cu managementul aplicanților online, urmărirea acestora în bazele de date ale recruiterilor și analiza cuvintelor cheie, pe care AI le poate sorta și analiza cu ușurință. Poate să-i ajute pe oamenii de recrutare să sorteze sute de CV-uri și astfel să accelereze procesul de selecție. 

Un tool care se folosește de inteligența artificială pentru sortarea și organizarea CV-urilor este IDEAL. Cu ajutorul unei baze de date, acest tool poate găsi automat compatibilități între candidați și roluri, poate face un screening inițial folosindu-se de un chatbot și poate oferi informații deja filtrate profesioniștilor în recrutare. Alte platforme de top care oferă automatizare în recrutare prin inteligență artficială sunt Fetcher, XOR, sau Hiretual. Dacă vrei să vezi mai multe tool-uri, îți recomandăm acest articol

Recrutarea pe mobil

Statisticile pentru recrutarea pe mobil sunt surprinzătoare! Peste 90% dintre candidați folosesc telefonul mobil atunci când își caută un loc de muncă nou, dintre care 45% fac asta zilnic. Potrivit acestui trend, recruiterii trebuie să facă job description-uri și anunțuri de recruitare care sunt mobile-friendly, dacă nu chiar mobile-first. De asemenea, 79% din cei care caută un job, se folosesc de social media. Cum mobilul și social media merg mână în mână… reușiți voi să faceți conexiunile. 🙂 Posibilitățile sunt nelimitate și merg chiar mai departe de Facebook și Linkedin.

Studiile formale nu vor mai fi un must-have

Giganții ca Apple, Netflix sau Google nu mai cer educație formală (facultate, masterat etc). Chiar și Elon Musk a declarat într-o postare pe Twitter că nu ai nevoie de o diplomă să te angajezi la Tesla. Astfel, procesul de recrutare devine mai tehnic, se concentrează tot mai mult pe skill-uri hard, iar când este cazul oamenii de recrutare vor avea o abordare tehnică pe tot parcursul procesului de recrutare. Pe scurt, mințile companiilor încep să se dezmorțească și să înțeleagă ca un om poate fi extrem de bun pe tehnic, chiar dacă nu a urmat educația formală în acest sens. Generațiile care vin sunt tot mai autodidacte, cu acces la tone de informatii zilnic. Job-ul recruiterilor va fi să descopere oameni talentați și nu vor mai fi limitați de criterii irelevante; de acum va fi puțin mai ușor să plaseze pofesioniști care reușesc să atingă performanța, prin resurse proprii, în rolurile pe care le merită.

Din punctul tău de vedere cum va fi anul 2021 pentru recrutare? Cum crezi că se vor modifica așteptările candidaților și ce abordări vor avea companiile în continuare? Spune-ne părerea ta în comentarii! Dacă anul 2021 este anul în care vrei să-ți aduci afacerea la un nivel superior cu ajutorul unei echipe de top, nu ezita să iei legătura cu un specialist în recrurare din echipa Evolve Today. Scrie-ne un mesaj aici.

Post a Comment