Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

Cum să-ți păstrezi traiectoria în carieră pe timp de pandemie globală

Cu siguranță că anul trecut pe vremea aceasta ți-ai imaginat că anul 2020 va fi mult mai diferit decât a fost de fapt. Impactul pandemiei continuă să aibă un efect devastator asupra economiei, asupra siguranței locurilor de muncă și asupra obiectivelor de business. Mulți angajatori au pus pauză noilor angajări, promovărilor și creșterilor de salariu, iar bugetele pentru training-uri și cursuri pentru angajați au fost înghețate pentru eficientizarea resurselor interne.

Astfel, se ajunge la situația în care mulți oameni se simt în nesiguranță din toate punctele de vedere: sănătate, finanțe și progres în carieră, Așadar, într-un context în care controlul asupra situației este relativ, este mai important ca niciodată să rămâi stăpân asupra propriei tale cariere, să fii informat și să te dezvolți în continuare ținând în minte obiectivele personale,  indiferent de resursele oferite de compania ta.

Cum cel mai probabil birourile vor rămâne goale și în 2021, nu mai ai șansa să obții feedback atât de des, nu mai ai acces la sesiuni 1-1 de mentorship sau îndrumare de la colegi sau manageri (decât online). Deci, chiar dacă te simți blocat pe loc lucrând de acasă, cariera ta nu trebuie să rămână pe loc! 

Iată ce poți să faci să-ți menții cariera pe drumul cel bun în această perioadă:

Cere feedback și setează corect așteptările colegilor și managerilor.

Este normal să ai nevoie de mai multă confirmare, acum ca nu mai ești zilnic cu oameni în același birou. Este in regula să ceri confirmări pe to-do list dacă ai neclarități și este ok să setezi ședințe pentru a clarifica că direcția muncii tale este cea bună.

De asemenea, stabilește clar care sunt nevoile de comunicare și raportare pentru tine și pentru restul echipei. Cât de des ar trebui să stai de vorbă cu managerul, dar cu colegii de echipă? Fiecare se adaptează diferit, iar ce pentru unii este “overcommunication” pentru alții poate fi prea puțină comunicare, care duce la confuzie colectivă. Și ăsta este ultimul lucru de care avem nevoie în acest moment.

Red haired high school girl sit on table in lotus pose, uses smart phone, chatting with friends while having break, wearing jeans and green t shirt, medical mask isolated over yellow background. Free Photo

Dezvoltă-ți abilități noi

Acum că ai timp extra, pe care înainte îl pierdeai în trafic, în metrou sau în autobuz, poți să-l folosești pentru dezvoltare personală. Întreabă-ți managerul ce skill-uri ai putea să-ți dezvolți pentru a deveni mai eficient și începe un curs, un training, sau vizionează tutoriale pe Youtube. Resursele online sunt infinite. Este un moment oportun să-ți finalizezi studiile sau să începi un masterclass online care să te aducă mai aproape de poziția spre care aspiri. 

Devino un PRO al interviului online

Ok, să zicem că vrei să îți schimbi jobul, iar dacă în mod normal acest proces aduce un mic disconfort și incertitudine în fața noutății, faptul că acum totul se întâmplă online poate fi un impediment extra. Când totul este remote, comunicarea prin video devine noul normal. Așadar, dacă te pregătești pentru interviuri online și ai emoții în fața camerei, poate ar fi o idee bună să exersezi.

„Remember that the most important thing that you can do right now is not to give up.

Încearcă să te înregistrezi și să fii încrezător în fața camerei. Astfel poți să te analizezi, să-ți observi gesturile și limbajul non-verbal. Nu știm pentru cât timp vom fi nevoiți să facem toate interviurile online, deci poate acesta este un skill de care vei avea nevoie în perioada următoare. În acest articol vei găsi mai multe sfaturi care să te ajute să te pregătești pentru un interviu online.

Dacă ești în căutarea unui job, aruncă o privire pe rolurile deschise din portofoliul nostru și ia legătura cu un consultant Evolve Today.

Fă-ți noi conexiuni

Folosește-te de Linkedin să îți crești rețeaua profesională și să te contectezi cu oameni din companiile către care aspiri sau cu angajatori de top. Mulți angajatori nu fac mereu publice rolurile deschise pentru ca se îndreaptă prima dată către rețeaua lor de conexiuni și cer recomandări. Dacă te poziționezi bine și rămâi conectat, vei putea obține informații relevante care nu sunt în mod normal disponbile tuturor și vei putea fi persoana potrivita la momentul potrivit. 

Oferă-ți ajutorul

Sună simplu, dar majoritatea oamenilor nu funcționează pe acest principiu. Atunci când intri în mindset-ul de “cum pot să ajut?” devii mai motivat și mai încrezător în forțele proprii și te transformi într-un un membru indispensabil al echipei din care faci parte. Dacă te gândești mereu la cum poți să ajuți, devii mai atent la provocări și rezolvări și îți crești reputația de problem-solver.

În concluzie…

Pandemia este un moment de cotitură pentru toată lumea, însă este important să-ți păstrezi în vizor direcția, obiectivele și să rămâi deasupra situației. Nu te lăsa deznădajduit și concentrează-te pe dezvoltarea ta și a abilităților tale, găsește-ți noi pasiuni și explorează-ți parțile bune și creative pe care le-ai ignorat până acum.

PS: Totul va fi bine!

Post a Comment