Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
soft skills

Soft skills care îți cresc valoarea în perspectiva angajatorilor

Soft skills. Probabil știi deja că soft skills sau calitățile ce țin de personalitate și comunicare sunt căutate în toate industriile, în locurile de muncă și rolurile, indiferent de nivelul de experiență. Aceste abilități îți permit să fii un membru productiv și comunicativ al echipei, ceea ce specialistii de resurse umane si angajatorii caută uneori chiar mai intens decât abilitățile tehnice. În plus, ele pot spori evoluția profesională și te ajută să-ți găseșți mai ușor un loc de muncă. 

În acest articol vom discuta despre abilitățile transferabile, de ce sunt importante și câteva soft skills care îți cresc valoarea din perspectiva angajatorilor și te pot ajuta în procesul de recrutare.

Ce sunt soft skills sau abilitățile transferabile? 

ESCO (Comisia Europeană și clasificarea skillurilor și ocupațiilor făcută de aceasta) organizează skillurile transferabile în cinci categorii: gândire, limbaj, aplicarea cunoștințelor, interacțiune socială, atitudini și valori.

Abilitățile transferabile sunt deci calități non-tehnice care promovează productivitatea, eficiența și comunicarea la locul de muncă. Unele pot fi parte din personalitatea sau etica ta de lucru, iar altele pot fi transferabile de la industrie la industrie sau de la un rol la altul.

În raportul realizat de Deloitte, Global Human Capital Trends report, au aflat că 90% dintre executivi consideră că soft skills sunt o prioritate pentru angajații lor, așa că nu este de mirare că sunt urmărite în procesul de recrutare.

De ce este important să ai soft skills ca profesionist la locul de muncă?

Abilitățile transferabile aduc mai multe beneficii, atât ție ca profesionist, cât și membrilor din echipă și organizației în care activezi, contribuind la dezvoltarea profesională. Printre aceste beneficii se numără: eficiență și productivitate crescută, relații personale și profesionale mai strânse, mai multe soluții și idei inovative. Angajatorii caută aceste abilități în candidați pentru că le demonstrează inițiativa, proactivitatea și încrederea de sine și îi ajută să afle dacă ești compatibil cu echipa și organizația. Așadar, ține cont de aceste soft skills în redactarea CV-ului.

Top 10 cele mai căutate soft skills de către angajatori și recruiteri.

1. Comunicare.

Verbală sau în scris, comunicarea este un skill important pentru majoritatea locurilor de muncă pentru că îți permite să interacționezi eficient cu oamenii de la muncă, fie ei colegi, clienți furnizori ș.a.m.d. Trebuie să știi să comunici foarte bine pe toate canalele: față în față, apeluri video, la telefon, pe mail, etc.

Tot la capitolul comunicare intră și comunicarea non-verbală, care include abilitatea de a înțelege limbajul corpului, să menții contact vizual, să-ți controlezi tonul vocii și să te folosești de gesturi pentru a-ți articula ideile.  

Ascultarea activă este de asemenea esențială: să poți să te concentrezi când cineva vorbește, să reții informații și să adresezi întrebări.

2. Muncă în echipă.

Abilitățile de munca în echipă îți permit să fii eficient atunci când colaborezi cu ceilalți pentru atingerea unui obiectiv comun. Se referă la abilitatea ta de a-i ajuta pe ceilalți cu sarcinile lor, să-i înveți pe ceilalți task-uri, să participi la ședințe, să oferi feedback constructiv colegilor și să fii deschis către opiniile și ideile celorlalți.

Această abilitate contribuie la creșterea coeziunii de echipă și duce la echilibru și o atmosferă plăcută la locul de muncă.

3. Orientare către soluții.

Găsirea soluțiilor eficiente presupune creativitate și gândirea outside the box. În multe interviuri de angajare, recrutorii cer exemple din trecut în care abilitatea candidatului de a găsi soluții a contribuit la atingerea unui obiectiv sau depășirea unui moment dificil. Managerii apreciază această calitate pentru că oamenii autonomi iau din problemele care în mod normal cad pe umerii lor.

4. Seriozitate.

Această abilitate este să-ți îndeplinești cu succes sarcinile pe care le primești. Presupune să fii o persoană consecventă, să prestezi o muncă calitativă, să ții cont de deadline-uri, să fii punctual la muncă și la ședințe, să-i ajuți pe ceilalți atunci când ai timp. Companiile au nevoie de oameni pe care se pot baza, deci este esențial să-i arăți angajatorului că ești o persoană de încredere.

5. Gândire critică.

Gândirea critică intră în rol atunci când trebuie să analizezi fapte și să iei o decizie. Câteva aspecte ale gândirii critice sunt: research și analiza de date, considerarea tuturor posibilelor opțiuni și rezultate și evaluarea riscurilor. 

6. Atitudine pozitivă.

Persoanele care reușesc să-și mențină o atitudine optimistă au randament mai bun, se fac plăcuți repede și interacționează bine cu ceilalți. Această calitate ajută la menținerea moralului în echipă și dă tonul în cultura organizațională.

7. Adaptabilitate.

Când lucrurile nu merg perfect, adaptabilitatea te ajută în orice situație. La locul de muncă pot apărea oricând situații neprevăzute, iar angajatorii se simt mai confortabil atunci când angajații sunt adaptabili, deschiși să învețe lucruri noi și să se mențină cu un pas înainte. Printre caracteristicile persoanelor adaptabile se numără: calmul, curiozitatea, disciplina, flexibilitatea, focusul, o minte deschisă și o atitudine optimistă. 

8. Creativitate.

Când vine vorba de a veni cu o soluție, o idee inovatoare sau o nouă perspectivă, intervine creativitatea. În anumite industrii, cum ar fi design, marketing sau inginerie, creativitatea este  esențială, însă este transferabilă în orice domeniu. O minte creativă va găsi moduri de a se face remarcată indiferent de domeniul de activitate.

9. Leadership.

Poate că nu ești încă într-o poziție de leadership, dar angajatorii caută această calitate pentru a determina dacă poți sau nu să iei decizii și să gestionezi situații sau chiar alte persoane. Vor să vadă dacă ai potențialul să evoluezi mai departe decât rolul actual, dacă vei putea munci independent și dacă ai înclinații spre a lua frâiele la un moment dat. Cei care au leadership skills sunt productivi cu supraveghere și ghidare minimă, sunt responsabili, autentici, buni ascultători și au o inteligență emoțională dezvoltată.

10. Atenție la detalii.

O altă calitate foarte apreciată de angajatori este atenția la detalii – abilitatea de a fi precis și meticulos cu munca ta. Atunci când acorzi atenție celor mai mici detalii, te diferențiezi față de angajații care doar își fac jobul și pleacă acasă. 

 

Care dintre aceste abilități transferabile le ai în CV și cum le prezinți potențialilor angajatori, pentru a-ti creste șansele de angajare? Programează o sesiune de consiliere în carieră, pentru a afla cum să te folosești de soft skills pentru a ajunge la jobul tău de vis, pentru a primi consultanță în redactarea CV-ului și pregatire pentru interviul de angajare.

Post a Comment

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Rămâi la curent cu cele mai bune sfaturi de la noi pentru un interviu de succes, ultimele trenduri din industria HR și noile joburi deschise.