Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

5 metode prin care să obții mai mult timp liber pentru un stil de viață echilibrat

Timp liber. Dacă ești ca mine, probabil că majoritatea timpului tău este programat. Muncă, ședințe, call-uri, cine, rezervări… și multe alte responsabilități și promisiuni de care trebuie să mă țin. Chiar dacă a avea un job stimulant sau o afacere, o familie și o viață socială activă sunt lucruri bune, asta nu înseamnă că nu ar trebui să-ți faci și timp pentru tine – acel mistic și greu de întâlnit timp liber. Timpul liber a devenit un lux rezervat celor care au înțeles că uneori prioritatea numărul 1 trebuie să fii tu însuți, iar în timpul rezervat ție, orice urgență poate să aștepte. 

Acest lucru nu este doar un moft, ci un necesar pentru sănătate și echilibru, după cum spune și psihologul Sherri Bourg Cater în Psychology Today: “când ești mereu în priză nu îi dai creierului tău șansa să se odihnească și să se regenereze. 

Atunci când stai tu cu tine fără distracții, ai șansa să-ți golești mintea, să-ți redobândești focusul și să gândești mai limpede. Timpul liber îți oferă oportunitatea să-ți revitalizezi atât mintea cât și corpul, în același timp.”

Mai jos vei găsi câteva metode prin care să obții mai mult timp liber și un echilibru mai bun între muncă și viață personală.

1. Rezervă-ți perioade scurte de timp liber în care sa fii doar tu cu tine.

Dacă ești obișnuit să nu ai deloc timp tu cu tine, atunci ideea de a sta câteva ore singur, fără stimuli poate părea de neconceput. Începe cu perioade scurte de 15-20 de minute în care să faci ceva (sau să nu faci nimic) – pe scurt un timp în care responsabilitățile vin pe plan secund, mintea ți se liniștește și ai timp să stai împreună cu gândurile tale. Vei observa că treptat vei simți nevoia de aceste pauze de respiro, care vor deveni din ce in ce mai lungi.

2. Găsește acele activități care îți reîncarcă bateriile.

Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de timpul liber, trebuie să găsești acele activități care te ajută să-ți dai sign out din personajul de profesionist la job, și să te conectezi la corpul tău și la momentul prezent. Pentru ca odihna să fie cu adevărat profundă, ai nevoie să te detașezi atât fizic, cât și emoțional de muncă. Degeaba pleci de la birou dacă gândul tău rămâne tot acolo. Încearcă să te detașezi mentall și să găsești satisfacție în alte activități dacă vrei să obții un echilibru pe termen lung.

3. Învață să spui “nu” câteodată.

Uneori poate fi greu să refuzi când cineva îți cere un favor și ai impresia că dacă spui nu, asta te va face o persoană rea. Dar acest mod de a privi lumea te poate aduce în extrema în care îți dedici 24/7 pentru alte persoane și nevoile lor, iar nevoile tale rămân neadresate și împinse mereu în spate. Să refuzi politicos nu este un act de egoism sau lipsă de generozitate, ci este pur și simplu modul tău de a avea grijă de tine, de a-ți aloca timp pentru interesele proprii și de a-ți pune prioritățile în ordine.

4. Profită din plin de timpul “mort” și tranformă-l în timp liber.

Timpul “mort” este timp semi-liber pe care îl petreci în trafic, în mijloacele de transport în comun, așteptând la cozi etc. Folosește-te de acest timp și dă-i o nouă viață: citește o carte, asculta un podcast sau un audiobook, învață o limbă nouă sau ascultă un curs de dezvoltare. Vei vedea că în scurt timp, acele momente de tranziție de pe parcursul zilei vor trece într-un mod mai plăcut și mai productiv pentru tine.

5. Lucrează mai eficient.

Probabil ești deja familiarizat cu ideea “work smarter, not harder”. Acest principiu se potrivește de minune și în contextul în care vrei să obții mai mult timp pentru tine. Dacă te folosești de timpul de muncă într-un mod smart, vei obține mai mult, într-un timp scurt. Secretul este să îți concentrezi toate atenția și focusul pe sarcina din fața ta și să nu te lași pradă distracțiilor.

Ca să atingi un nivel înalt de concentrare, lucrează offline sau păstrează deschise doar tab-urile care îți sunt absolut necesare. Oprește notificările de pe telefon și de pe mail și pune telefonul undeva într-un sertar. Ascultă muzică fără versuri, sau ceva care să nu-ți distraga atenția pe cât posibil și blochează perioade “busy” în calendar pentru a evita să fii întrerupt de colegi.

În concluzie: fericirea înseamnă mai mulți bani, sau mai mult timp liber?

Când oamenii dedică prea mult timp și energie în obținerea banilor, este de obicei pentru că au impresia că acei bani le vor aduce fericirea sau alte satisfacții înalte. Însă, adevarul este că persoanele care au mai mult timp sunt mai fericiți, mai sănătoși și mai productivi decât cei care lucrează mereu pentru mai mulți bani, potrivit unui studiu realizat asupra adulților din 79 de țări.

Timpul liber nu este un moft, ci un necesar care te ajută să-ți menții sănătatea fizică și emoțională. Momentele petrecute făcând o activitate recreativă sau nefăcând absolut nimic sunt cheie către o mai bună înțelegere a sinelui, sunt sursă de energizare și de stimulare a creativității, deci nu uita să ți le acorzi cu fiecare ocazie.

Post a Comment