Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
gestiunea timpului si organizarea calendarului

Time management: cum te organizezi și să rămâi productiv când lucrezi de acasă?

Munca de acasă poate să fie super…până câinele începe să latre, copilul să plângă și vecinii să-și testeze noua bormașină. Pentru mulți, noul stil de muncă remote aduce o provocare în gestionarea timpului, a distracțiilor din jur și a energiei pentru a rămâne productivi.

Dacă la birou erai distras de colegi – ba să mergeți împreună la un prânz prelungit, ba să luați o pauză de cafea, acasă, unul dintre cei mai mari factori de distracție ești chiar tu. Când ești cufundat în zona de confort și nici nu e neaparat nevoie să porți pantaloni în ședințe, poți cădea în plasa procrastinării. 

Așadar, ți-am pregătit o listă de sfaturi care să te ajute să te organizezi mai bine, să-ți folosești timpul într-un mod productiv, chiar și de acasă.

Măsoară timpul pe care îl aloci pe task-uri

Ca să-ți poți face un program realist și productiv, trebuie să ai o idee despre cum îți vei petrece timpul. Dacă tu estimezi că durează 15 minute să răspunzi la un mail la un client și de fapt durează o oră să pui cap la cap toate informațiile, șansele să rămâi peste program sunt maxime.

Încearcă să folosești un tool pentru monitorizarea timpului alocat pe sarcini. Noi am experimentat cu Toggl și Clockify și putem spune că sunt utile și simplu de folosit. Însă există mai mult multe alte platforme gratuite pentru time tracking. Trebuie doar să o găsești pe cea mai potrivită pentru tine.

Și că tot vorbeam de tool-uri, aici e o listă de aplicații care îți fac viața mai ușoară atunci când lucrezi remote.

Începe fiecare zi cu o lista de “to-do” 

Acum că știi aproximativ cât timp trebuie să aloci pe un task, îți poți face un obicei: fă o lista de to do în fiecare seară, pentru a doua zi. Pune pe această listă tot ce trebuie să faci, inclusiv o listă de cumpărături pentru pauza de masă și notează-ți estimarea de timp pentru fiecare activitate. Taie activități de pe listă pe parcurs ce le-ai finalizat.

La finalul zilei vei vedea cât ai reușit să realizezi într-o zi de lucru, vei putea să te organizezi mai bine și nu vei mai pierde timp pe activități neimportante. 

Ține cont totuși ca lista de to do să fie realistă. Include pauza de masă, execiții fizice și de stretching, activități casnice (dacă bagi haine la spalat, speli vase sau dai un mop rapid).

Avantajul acestei tehnici este că nu mai poți rămâne fără timp pentru activitățile care-ți fac plăcere. Vei putea planifica în avans, astfel încât să termini treaba în timp util și să te bucuri în liniște de restul zilei. 

Profită de momentul din zi în care ești cel mai productiv

Tu te cunoști mai bine decât oricine altcineva. Ești o persoană mai activă dimineața sau seara? Când te simți cel mai energizat și motivat este fix momentul în care ești și cel mai productiv. Dacă ești a “morning person” începe ziua cu activitățile care necesită cel mai mare efort și concentrare și lasă task-urile mai simple sau mai puțin solicitante pentru a doua parte a zilei (răspunsuri la mail-uri, întâlniri, follow-up-uri etc).

Delimitează spațiul de lucru de spațiul personal

Este foarte important sa pui o barieră dintre viața de acasă și viața profesională, chiar dacă în această perioada cele două se întrepătrund. Dacă nu ții cont de acest aspect, vei ajunge să te simți că locuiești la locul de muncă sau muncești unde dormi, mânânci și petreci timp cu familia. Ai nevoie de un spațiu separat în care poți intra într-o stare de spirit productivă și concentrată. 

Alocă-ți un spațiu care e doar pentru muncă – un birou într-o cameră separată sau un colț lângă o fereastră și înconjoară-te cu obiecte care te țin focused: o agendă, o pereche de căști sau un calendar.

Ai grijă să nu cazi în burn-out

Burn-out-ul este un risc al muncii în general, dar poate fi accentuat atunci când lucrezi de acasă. Când ești acasă 24/7 apare presupunerea (greșită) că trebuie să fii mereu disponibil, să răspunzi la mesaje sau mailuri de la muncă, iar mulți ajung să petreacă mai mult timp muncind decât o făceau la birou.

Ca să eviți burn-out-ul, stabilește cu echipa programul în care vei fi disponibil, care sunt orele de muncă, când au loc pauzele și în cât timp să fie așteptăte răspunsurile. 

În concluzie,

Productivitatea este despre mindset. Promite-ți să te ții de lista de to do și să stai departe de munca odată ce-ai încheiat programul. Așa vei fi mai motivat să termini treaba în timp util și să te bucuri de restul zilei în liniște. Vei observa o mare diferență în nivelul tău de energie și un nivel crescut de satisfacție în muncă. 

 

Post a Comment