Fie că te afli la conducerea unui start-up în ascensiune sau a unei companii deja consolidate, găsirea și menținerea talentelor de top este esențială pentru creșterea și evoluția afacerii tale.
În acest articol, vom explora strategii de recrutare eficiente pe care le poți implementa pentru a identifica, atrage și reține angajați valoroși, transformând provocările de recrutare în oportunități de dezvoltare a echipei.
Ia în considerare categoriile mai puțin evidente de candidați
Uneori, cei mai potriviți candidați nu sunt cei care se află la apogeul carierei lor. De fapt, există segmente ale forței de muncă care nu sunt atât de evidente, însă care merită luate în calcul pentru anumite roluri. Printre persoanele acestea se numără: persoane în vârstă în prag de pensionare, sau care doresc să muncească după pensionare, mame care doresc să reintre în câmpul muncii după concediul de creștere a copilului, persoane care nu au studii superioare sau trec prin reconversie profesională.
Există mai multe motive pentru care angajatorii pot aborda aceste categorii. Printre acestea se numără: accesul la un pool extins de candidati, incluziunea socială, diversitatea la locul de muncă, responsabilitatea socială a companiei, depășirea unor bariere și prejudecăți la locul de muncă etc.
Pentru a recruta cu succes persoane din categorii mai puțin evidente, recruiterii trebuie să fie atenți la abilitățile transferabile în favoarea experienței anterioare sau a calificărilor. De asemenea, companiile pot simplifica procesele de recrutare și pot oferi programe de integrare și formare a unor candidați cu un potențial excelent.
Implementează un sistem eficient de referral
Despre beneficiile recrutării interne am discutat și în alte ocazii, însă de data aceasta vrem să punem accent pe eficiența programelor de referral atractive pentru angajați. Folosirea programelor de referral ca parte din strategia de recrutare accelerează procesele și cresc semnificativ șansele ca noul angajat să fie compatibil cu tipul de cultură organizațională.
Mai mult, aceste programe scad costurile de recrutare, cresc nivelul de retenție, iar angajații veniți prin programele de refferal au tendința să lucreze mai mult timp într-o organizație spre deosebire de angajații proveniți din alte surse.
Nu renunța la abordarea candidaților pasivi
Candidații pasivi sunt acei profesioniști care nu sunt în căutarea unui loc de muncă nou, însă pot fi deschiși dacă apare o oportunitate potrivită pentru ei. Un studiu recent estimează că aproximativ 39% din pool-ul de potențiali candidați sunt pasivi. Acest procent este unul semnificativ, și angajatorii și recruiterii care nu-l au ca prioritate pierd o mulțime de oportunități de angajare.
Este important să înțelegem că acești candidați pasivi pot aduce unele avantaje semnificative pentru o companie. De multe ori, aceștia sunt profesioniști bine pregătiți, cu experiență solidă în domeniul lor și deja integrați în industrie. Fiind într-o poziție stabilă, ei pot aduce cu ei o rețea extinsă de contacte și o înțelegere profundă a pieței. Prin urmare, abordarea acestor candidați poate fi extrem de benefică pentru companii în căutarea talentelor de calitate și a celor care se pot potrivi perfect în echipa lor.
Abordează candidații cu profesionalism, așa cum ai face cu clienții companiei
Persoanele talentate își doresc să lucreze într-un mediu profesionist, în care sunt tratați cu respect. Prima lor interacțiune cu compania, cea din procesul de recrutare, trebuie să fie impecabilă. La fel cum îi tratezi pe clienții business-ului tău, așa ar trebui să îi tratezi și pe potențialii candidați.
Limitează durata interviului sau a apelului telefonic, anunță candidatul despre așteptările de timp și respectă-le. Transparența și ospitalitatea contribuie la consolidarea unei relații de încredere. Odată ce interviul s-a încheiat, fii disponibil pentru orice întrebare suplimentară oferindu-ți informațiile de contact.
Reia contactul cu foștii candidați
Există situații în care unii candidați nu au fost selectați anterior pentru anumite roluri, însă ar putea fi potriviți pentru alte poziții deschise în companie. Dacă reiei legătura cu acești candidați, pot apărea noi oportunități de colaborare. În plus, este posibil ca între timp aceștia să își fi dezvoltat noi abilități și cunoștințe care să îi facă eligibili pentru rolurile deschise.
Pentru a eficientiza comunicarea de tip follow-up cu foștii candidați, este util să menții o listă actualizată a acestora și să obții acordul lor pentru păstrarea legăturii. Acest lucru nu numai că demonstrează respect față de candidații anterior evaluați, dar și facilitează procesul de recrutare în viitor, având deja o rețea de profesioniști care sunt familiarizați cu angajatorul.
În concluzie, strategiile de recrutare pentru 2024 trebuie să fie la înălțimea provocărilor și oportunităților pe care le oferă piața forței de muncă în continuă schimbare. Pentru a beneficia la maximum de aceste strategii și pentru a avea acces la cele mai bune talente pe piață, apelează la serviciile unei companii de recrutare specializate.
Cu expertiză de peste 14 ani în domeniu și resurse dedicate, echipa Evolve Today te poate ajuta să identifici și să atragi profesioniști talentați. Nu lăsa nimic la voia întâmplării când vine vorba de formarea echipei tale de vis.