Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
IMPORTANTA SANATATII MINTALE LA LOCUL DE MUNCA

Cât de importantă este sănătatea mintală la locul de muncă și ce pot face angajatorii? Interviu cu un specialist în sănătate organizațională

Câți dintre noi nu suferă de stres, anxietate sau chiar depresie? Aceste întrebări sunt apăsătoare și greu de gestionat, atât pentru cei care le adresează cât și pentru cei care trec prin aceste stări emoționale. Iar dacă mulți oameni au dificultăți în a vorbi despre emoțiile și trăirile lor, locul de muncă este un mediu care descurajează mai mult exprimarea din acest punct de vedere. De aceea, este crucial ca angajatorii să creeze un mediu de lucru în care sănătatea mintală a angajaților să fie ocrotită. 

Multe organizații au lipsuri la capitolul “wellness” când vine vorba de sănătatea mintală a angajaților. Chiar dacă majoritatea programelor corporate pun accent pe beneficii extrasalariale, asigurări medicale sau facilități pentru săli de fitness, corpul este doar jumătate din ecuație. Sănătatea minții are nevoie de la fel de multă (sau chiar mai multă) atenție, mai ales dacă observăm efectele pe care stresul mintal le are asupra sănătății fizice (creșterea tensiunii, tulburări hormonale și insomnii, doar să dăm câteva exemple).

Dacă un angajat suferă și munca lui are de suferit. Stresul la locul de muncă, anxietatea și alte tulburări duc la pierderea interesului față de muncă, pierderea concentrării și productivității per total. Pentru a descoperi mai multe insight-uri despre de ce este importantă sănătatea mintală a angajaților și ce pot face angajatorii ca să îi susțină, am stat de vorbă cu Răzvan-Gabriel Zaharia, specialist în sănătate organizațională.

Evolve Today: Cum poate un angajator să susțină sănătatea mintală a angajaților? De ce este important ca angajatorul să se preocupe de acest subiect?

Răzvan-Gabriel Zaharia: În urmă cu cinci – șase, ani când am început să organizez programe de wellbeing centrate pe sănătatea mintală a angajaților, destul de mulți lideri erau încă reticenți la abordarea acestei tematici. Atât unii liderii de business, cât și unii manageri de resurse umane considerau încă acest subiect ca fiind tabu, ca o cutie a Pandorei. Ba mai mult, am întâlnit proprietari de firme care aveau ca obiect de activitate livrarea de programe de wellbeing, care considerau ca este treaba angajatului să aibă grijă de propria  sănătate psihică.

Treptat lucrurile s-au schimbat, iar pandemia care a început în 2020 îndeamnă tot mai mulți lideri din organizații și profesioniști în domeniul resurselor umane să caute soluții pentru a sprijinii angajații să își mențină sănătatea mintală. Oamenii sunt tot mai deschiși către conștientizarea și rezolvarea problemelor de natură psihică, deși mulți dintre cei care se confruntă cu asemenea dificultăți se tem de consecințele aflării acestui fapt de către colegi, prieteni și chiar de către membrii familiei.

Responsabilitatea socială este primul motiv pentru care angajatorii ar trebui să acționeze pentru menținerea sănătății angajaților și a stării lor de bine în multiplele planuri de manifestare a existenței: fizic, psihic, socio-profesional etc.

Responsabilitatea socială a organizațiilor ar trebui să se manifeste în primul rând în relațiile cu oamenii din interiorul companiei, prin sprijinul oferit să depășească perioadele dificile, să rezolve problemele cu care se confruntă, să se dezvolte armonios din punct de vedere uman dincolo de modelul de competențe al companiei.

Cum pot liderii din organizații să susțină sănătatea oamenilor din acestea? Ca și în cazul intervențiilor individuale, de psihoterapie sau de antrenament psihologic pentru performanță, și în proiectele de sănătate organizațională abordarea poate fi orientată către simptom sau sistemic.

Când se orientează către tratarea simptomelor, companiile solicită ateliere/ webinarii de wellbeing separate sau seturi de ateliere/ webinarii pentru adresarea unor tematici care au o anumită legătură cu problemele cu care se confruntă organizația și cu nevoile beneficiarilor finali (angajații).

Abordarea sistemică a susținerii sănătății oamenilor din organizații, în forma cea mai completă și complexă, este dezvoltarea culturii de sănătate organizațională.

“Sănătatea organizațională este rezultanta sănătății sistemelor organizaționale și a sănătății oamenilor din organizație.”

Cultura de sănătate organizațională este o construcție a organizației prin liderii ei și a oamenilor din aceasta. Dezvoltarea culturii de sănătate organizațională necesită investiții semnificative de timp, energie, prezența fizică și psihică, atât din partea liderilor (tot oameni și ei), cât și a oamenilor pe care ii conduc. La acestea se adaugă investiția financiară din partea organizației, de exemplu în colaborarea cu o firma de consultanta resurse umane.

Evolve Today: De ce este importantă sănătatea mintală la locul de muncă?

Răzvan-Gabriel Zaharia: Sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică. În mediul organizational, fie ca vorbim de companii multinaționale sau antreprenoriale, pe lângă conceptul de „sănătate” mai sunt utilizate cele de „wellbeing”, „corporate wellbeing”, „corporate wellness”.

„Wellbeing-ul” este tradus ca „stare de bine” și în sfera acestuia intră mai multe paliere: fizic, psihic, relațional, financiar etc. Eu prefer conceptul de „organizational wellness”, pe care îl traduc ca „sănătate organizațională”. De multe ori când se referă la sănătatea mintală, oamenii o asociază cu echilibrul. Dar acesta nu este o stare, ci o dinamică a binelui în viața oamenilor.

Oamenii sunt tot mai deschiși către experimentarea unor tehnici de optimizare psiho-comportamentală foarte puțin utilizate în companii, chiar neobișnuite pentru mediul organizațional, dar tot mai interesante pentru diverse firme de HR. Dau ca exemple aici: relaxarea mintală bazată pe tehnici de hipnoză clinică de proveniență terapeutică; mișcarea conștientă, care îmbină tehnicile de functional training cu cele de orientare și menținere a atenției și alte tehnici preluate din psihologia sportului, psihoterapie și așa mai departe.

Evolve Today: Ce pot face angajații daca locul de muncă le afectează sănatătea mintală?

Răzvan-Gabriel Zaharia: Privind la nivel organizational, sanatatea angajatilor și starea de bine a acestora sunt influențate pozitiv sau negativ de cultura organizationala. Iar aceasta poate fi orientată către sanatatea angajatilor acționând asupra mai multor elemente: legătura dintre valorile personale ale angajatilor si valorile organizationale; un sistem de reglementări interne funcțional (politici, proceduri, norme, regulamente etc. scrise din companie); comportamentele reale ale angajaților, dincolo de reglementările interne; design/ structura organizationala; dezvoltarea competențelor potrivite pentru ca oamenii sa fie capabili sa realizeze obiectivele profesionale și să-și traseze o direcție de evoluție profesională.

În încheiere…

Stigma asociată cu problemele mintale îi face pe angajați să discute despre ele, iar pe angajatori sa le conștientizeze, mai ales în climatul economic actual. Frica de a-și pune în pericol locul de muncă îi face pe mulți să evite discuțiile pe tema sănătății mintale, în timp ce unii angajatori poate vor să facă ceva să ajute, dar nu au idee cum, chiar dacă pe termen lung le afectează prosperitatea organizațională. 

Beneficiil la locul de muncă vin într-o varietate mare, însă pe lângă avantajele extrasalariale, angajatorii trebuie să devină tot mai preocupați de sănătate sistemică, dezvoltare organizațională, iar asta înseamnă inclusiv consiliere psihologică ca beneficiu la angajare. 

Recomandăm angajatorilor să conceapă programe de wellness împreună cu echipa de HR sau să apeleze la ajutorul unui specialist din exterior, cum ar fi o firmă de resurse umane din top firme HR România. Subiectul va deveni din ce în ce mai relevant și poate chiar fi crucial în păstrarea / atragerea talentelor de top. 

Despre

Răzvan-Gabriel Zaharia contribuie la dezvoltarea culturii de sănătate organizațională în companiile antreprenoriale și multinaționale.Împreună cu liderii și ceilalți oameni care lucrează în acestea realizează programe de corporate wellness, ateliere de wellbeing, proiecte de antrenament psihologic pentru performanță și terapie organizațională. Răzvan are un background profesional care cuprinde experiențe și competențe variate și complementare: psihoterapie, psihologie organizațională, psihologia performanței în sport și business, training, consultanță, managementul resurselor umane, fitness, nutriție etc. Mai multe detalii aici.

Tags: outsourcing resurse umane, specialist resurse umane, externalizare resurse umane

Post a Comment