Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

Rolul consilierului în carieră

Contextul actual – impactul pandemiei asupra forței de muncă și a economiei

Datorită contextului actual al pandemiei globale, trăim vremuri incerte pentru piața muncii. Peste 1 milion de români au fost trimiși în șomaj, dintre care aproape 200.000 au fost concediați. La nivel global, un total de 81% din forța de muncă de 3.3 miliarde de oameni s-a confruntat cu o reducere parțială sau totală a activității.

Acest moment este unul de răscruce pentru angajatori și pentru angajați, care trebuie să conceapă strategii de revenire după finalul crizei. Vom fi obligați să ne adaptăm, să ne reinventăm și să începem cu punct și de la capăt. Criza va recalibra ideea de leadership și va creea noi nevoi economice. Titlurile pompoase vor deveni tot mai irelevante, iar modelele de muncă strandardizate se vor reîntoarce la o abordare personalizată de leadership. Vom vedea o creștere a importanței individuale și a ownership-ului în muncă, în contextul în care majoritatea dintre noi vom continua să lucrăm de acasă. 

Ce presupune consilierea în carieră?

Așadar, probabil că te afli printre cei care și-au pierdut locul de muncă, printre cei aflați în șomaj sau pur și simplu te folosești de acest moment să te reinventezi și să faci o schimbare în carieră. Poate ești frustrat și confuz. Aici poate interveni cu succes un program de consliere în carieră. Prin programul oferit de echipa Evolve Today, poți beneficia de un plan de carieră personalizat, prin care să-ți exploatezi  punctele forte și să te (re)poziționezi pe piața muncii.

Prin implicarea ta într-un program de consiliere în carieră poți trasa direcția vieții tale profesionale cu ajutorul unui specialist și îți poți accelera evoluția. Poți identifica acele bariere care stau în calea succesului tău și poți obține clarificare asupra direcției în care vrei să acționezi mai departe. Consilierul în carieră este acolo să te ajute să obții claritate, fie că vorbim despre tranziția către un alt domeniu de activitate sau găsirea unui nou loc de muncă.

Planul de orientare în carieră implică raportarea permanentă la realitatea pieței de muncă, la dinamica dezvoltării economiei și dinamica profesilor în diferite zone de activitate. Consilierul are rolul să ajute indivizii în dezvoltarea planurilor de carieră care include explorarea identității, a posibilităților, formularea obiectivelor și dezvoltarea abilităților și strategiilor pentru a atinge acele obiective. 

Despre satisfacția și motivația la locul de muncă

Satisfacția la locul de muncă este un aspect care trebuie luat în considerare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pe termen scurt, satisfacția este corelată direct cu nivelul de compatibilitate dintre un angajat și un angajator. Este important ca locul de muncă să fie pentru tine un loc benefic, pozitiv. Pe termen mai lung, satisfacția se traduce în automotivare, sentimentul de stabilitate, evoluție și echilibru între muncă și viața personală.

  În contextul actual, în care majoritatea forței de muncă lucrează de acasă, poate fi o provocare să te menții productiv și să ai sentimentul de apartenență. Tocmai de aceea, companiile care vor să-și păstreze angajații motivați și implicați fac eforturi suplimentare pentru a păstra coeziunea echipelor și nivelul crescut de productivitate.

Planuri de carieră – cum te angajezi în timpul/ după criză?

Fie că erai în căutarea unui nou loc de muncă înainte de criză sau ți-ai pierdut locul de muncă datorită crizei, un lucru este cert: angajarea va fi de acum un proces mai dificil ca până acum. Dar, ia în considerare acest timp ca fiind un prilej de dezvoltare și profită de timp să-ți setezi obiective profesionale și să îți “cureți” imaginea din online. Actualizează-ți profilul de Linkedin și adaugă experiența relevantă. Apoi, ia în considerare industriile care nu sunt afectate de pandemie și gândește “outside the box” și pune-ți întrebări: ”pot să mă folosesc de experiența mea într-o altă industrie?”,”Ce mă atrage, cum și în ce zonă aș putea să mă reorientez?”. Cu ajutorul unui plan în carieră poți identifica acele abilități și cunoștințe pe care ți le poți dezvolta. Folosește acest timp să investești în tine, iar la finalul crizei vei deveni mult mai relevant pe piața muncii.

Cum setezi așteptările de la un loc de muncă?

Setarea așteptărilor este primul pas în elaborarea unei strategii de planificare a carierei. Ce fel de muncă îți dă sentimentul de împlinire și îți oferă context să-ți folosești abilitățile și să îți exploatezi punctele forte? Ce așteptări ai de la compania angajatoare: trebuie să aibă o reputație, să-ți stârnească sentimentul de mândrie? În ce direcție vrei să evoluezi? Locul de muncă actual îți permite evoluția în direcția în care vrei să ajungi? Ce așteptări salariale ai? Ce program de muncă preferi? Ce beneficii și condiții aștepți de la locul de muncă? Dacă răspunzi cu pixul pe foaie la aceste întrebări, ai deja un punct de pornire. O astfel de schemă îți poate clarifica direcția în care trebuie să-ți duci viața profesională. 

Diferență dintre planu și traseu profesional

Planul de carieră include obiective pe termen scurt și obiective pe termen lung care duc la o carieră ideală. Un traseu profesional include locurile de muncă care te vor ajuta în progresul profesional și sunt pașii care te conduc la atingerea obiectivelor. Traseul profesional include un plan de tranziție de la o poziție la alta, pentru a-ți asigura șansele de succes. În medie, o persoană își schimbă locul de muncă între 10 și 15 ori pe parcursul carierei, iar uneori acele schimbări includ diverse roluri în diverse industrii. Ideea cu traseul de carieră este că în multe cazuri, compania angajatoare nu oferă consultanță în această direcție și astfel procesul trebuie să aibă loc la nivel individual. Poți să-ți conturezi traseul singur, sau, în mod ideal, cu ajutorul unui consilier în carieră sau a unui mentor. 

În concluzie, un traseu profesional nu trebuie să urmărească o linie dreaptă. De asemenea, tu ești responsabil de direcția în care îți dorești să meargă cariera ta. Este important să apelezi la ajutorul profesioniștilor și să-ți setezi obiective clare, măsurabile și acționabile. Și mai important, nu-ți fie frică de schimbare. Poți mereu să încerci ceva nou. Un pas care pare să fie un regres te poate duce mai departe, mai sus în direcția carierei tale ideale.

Așadar, tu ți-ai setat un plan și un traseu în carieră? Ai luat în considerare să lucrezi cu un consilier? Sperăm că acest articol a clarificat puțin care este rolul consilierului și cum acesta te poate ajuta să-ți atingi obiectivele. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne contactezi pe pagina de Facebook, Linkedin sau într-un mail pe adresa office@evolvetoday.ro

Post a Comment