Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

Reguli despre carieră și evoluție profesională pe care nu le înveți la școală

De multe ori, debutul în carieră nu este un pas simplu pentru un tânăr. În funcție de situația economiei și domeniul de activitate pe care l-a ales, apare provocarea de a redacta un CV. Apoi găsirea unui job poate presupune o căutare asiduă, precum și pregătirea pentru interviul de angajare, iar apoi urmează bineînțeles adaptarea la locul muncă propriu-zis.

Potrivit interviului oferit de Gorick Ng într-un podcast de pe HBR, există câteva reguli de aur despre carieră pe care nu le învață nimeni la școală. Printre acestea se numără:

La începutul carierei profesionale, arată că ești dispus să înveți și să ajuți!

Potrivit autorului, există două roluri pe care un novice le are în carieră: învățăcel și lider. Modul învățăcel este comportamentul adoptat la un job nou, prin care asculți mai mult decât vorbești, iei notițe și pui întrebări.

Cu timpul, o dată ce ai acumulat toate informațiile de care ai nevoie pentru a deveni performant și a face un pas evolutiv în carieră, treci către modul lider, prin care îți asumi responsabilități, iei cuvântul în discuții și pui întrebări care provoacă echipa să gândească mai sus.

În mod ideal, tranziția între cele două moduri se face gradual. O mutare prea rapidă de la modul învățăcel la cel lider poate fi considerată o amenințare pentru alți colegi cu mai multă experiență profesională.

Nu alerga prea repede după o promovare.

Aceasta este una dintre cele mai importante reguli nescrise la un loc de muncă, iar toate celelalte aspecte se învârt în jurul ei. Trebuie să dovedești că ești capabil înainte să primești responsabilități importante. Primul pas este să dovedești că-ți stăpânești foarte bine responsabilitățile de bază. O dată ce ajungi în acest punct, poți să-ți pui întrebarea: Cum pot fi de ajutor? Este ceva la care pot contribui? Ar fi util dacă aș face X sau Y?

Apoi, următorul nivel este să fii atent la nevoile celor care iau deciziile. Care sunt prioritățile managerului tău? Dar managerului managerului tău? Cu cât înțelegi mai bine ce priorități există în companie, cu atât poți contribui la aspecte care contează cu adevărat. 

Iar asta înseamnă că munca ta va conta, iar organizația va dori să investească mai mult în dezvoltarea carierei tale profesionale și în promovarea ta.

Există întrebări greșite din partea angajaților.

Un clișeu des întâlnit (mai ales în școală) este ca nu există întrebări greșite la job. Gorick subliniază că există întrebări greșite și anume acelea la care poți afla răspunsul pe cont propriu. 

Atunci când ești într-un loc nou de muncă nu vei știi la fel de multe ca și colegii tăi deci va fi puțin mai dificil să-ți dai seama care sunt întrebările la care poți găsi singur răspunsul. În acest caz, regula nescrisă este că trebuie să faci research, să cauți online, prin folderele din computer și prin emailuri. Dacă tot n-ai găsit răspunsul de care aveai nevoie, autorul sugerează că trebuie să adresezi întrebarea celui mai junior coleg, cineva care este la același nivel cu tine (dar totuși are puțin mai multă experiență în compania respectivă).

Colegii tăi au așteptări implicite de la tine.

Sunt mai multe aspecte pe care managerii și colegii le așteaptă de la tine dar nu le explică, pentru că li se par de bun simț. Gorik împarte aceste așteptări în 3 categorii: competență, angajament și compatibilitate.

  • Competență: Își face treaba bine?
  • Angajament: Este entuziasmat/ă să fie aici?  
  • Compatibilitate: Se înțelege bine cu echipa?

Școala nu te pregătește pentru locul de muncă.

Dacă la școală instrucțiunile și așteptările sunt mereu clare de la început, la locul de muncă multe dintre instrucțiuni și reguli rămân descrise. Provocarea juniorilor este să fie atenți, să observe și să înțeleagă aceste reguli pe cont propriu. 

Încerci să-ți găsești profilul vocațional și direcția profesională? Află mai multe despre serviciile noastre de consiliere și orientare în carieră aici.  Rolul nostru de firmă de consiliere în carieră este să te ajutăm să ajungi la jobul dorit, să-ți setezi obiective pentru o carieră de succes și să-ți conturezi traseul profesional.

Prin consilierea vocațională putem identifica domeniul și aria în care tu vei atinge performanță. Contactează-ne aici. 

Post a Comment