Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
DESPRE PIAȚA FORȚEI DE MUNCĂ DIN ROMÂNIA ÎN 2021

Cum arată piața forței de muncă din România în 2021?

Forța de muncă în 2021 este tot mai digitalizată, iar angajații se bazează pe tehnologie pentru toate activitățile de muncă, relațiile și rezultatele lor. Un studiu realizat de Adobe relevă faptul că există o creștere semnificativă în numărul angajaților care spun că tehnologia este extrem de importantă pentru colaborare și obținerea unor rezultate favorabile la locul de muncă.

De asemenea, studiu Hipo arată care sunt oportunitățile de carieră pe piața din România, domeniile cu cele mai multe locuri de muncă vacante, criteriile de recrutare specialiști, care sunt cele mai căutate soft skills, care sunt salariile și beneficiile extrasalariale anul acesta. Mai mult, raportul realizat pe un eșantion de 337 de companii relevă care sunt oportunitățile pentru candidații juniori și cum afectează munca remote recrutarea și inducția unui nou candidat la un loc de munca.

În acest articol vom analiza cele mai interesante date despre piața forței de muncă în pandemie, în România și nu numai.

1. Care sunt principalele criterii în recrutarea specialiștilor? Dar a juniorilor?

Potrivit studiului, cea mai mare pondere în decizia de a recruta un specialist o reprezintă experiența relevantă pe o poziția anterioară (77%), urmată de abilitățile specifice pentru acel job (66%) și motivația pentru a lucra în respectivul domeniu sau respectiva companie (56%). Pe următoarele locuri se clasează compatibilitatea între așteptările salariale ale candidatului și oferta companiei, rezultatele obținute la testele din procesul de recrutare și deținerea de certificare sau atestate care susțin CV-ul.

În recrutarea juniorilor, experiența de lucru anterioară, cunoașterea unei limbi străine și experiența dobândită în internshipuri sunt cele mai importante criterii de recrutare. Interesant este faptul că 85% dintre angajatori susțin că vor să angajeze anul acesta un junior (cu sub 3 ani experiență). (Hipo,2021)

În acest context, marile companii apelează tot mai des la firme de recrutare (sau agenție de recrutare) și la servicii headhunting. Când nevoia de specialiști experimentați crește, apare nevoia de a apela la executive headhunters cu experiența care să asigure calitatea de top în selecția candidaților. Firmele de recrutare se adaptează tot mai mult ca să răspundă nevoilor pieței atât din perspectiva identificării de soft skills, cât și de hard skills.

2. Ce soft skills sunt necesare pentru a avea succes la interviul de angajare în 2021?

Având în vedere situația globală de criză, era de așteptat ca cea mai apreciată calitatea a unui candidat la interviul de angajare să fie flexibilitatea și adaptabilitatea.

Aceste cuvinte au fost cuvinte cheie pentru anul 2020 și continuă să fie printre cele mai valoroase abilități pe care orice candidat trebuie să le aibă anul acesta. Productivitatea și eficiența sau devenit de asemenea foarte importante din perspectiva angajatorilor, mai ales cu tranziția spre work from home. De acum abilitatea de a se automotiva și munca autonomă au devenit aspecte foarte importante în orice interviu de angajare (da, chiar mai mult decât înainte).

Comunicarea eficientă se află de asemenea în top (iar aici vorbim despre toate tipurile de comunicare pe toate canalele – fie scris, video sau față în față). Tocmai de aceea se recomandă o pregătire interviu de angajare cu un specialist sau consultanță pregătire interviu.

3. Cele mai mari salarii și beneficii extrasalariale în funcție de industrie

Potrivit studiului Hipo, jumătate dintre angajatori consideră că salariile rămân constante în 2021, iar măririle sunt privite cu reticență de peste jumătate dintre angajatori.

Totuși, industriile cu cele mai bune salarii rămân industria IT, financiară, asigurări, transporturi aeriene, industria extractivă și telecomunicațiile. Mai multe despre de ce industria IT se află în top și despre recrutarea IT poți afla din acest articol. 

În topul beneficiilor extrasalariale oferite se află: tichetele de masă, work from home, abonament la clinică privată de sănătate și bonusuri de performanță, urmate de program flexibil, prime de sărbători, plata orelor suplimentare și cursuri de dezvoltare soft și hard skills.

Companiile nu stau grozav însă la capitolul de beneficii de wellbeing (consiliere, psihoterapie etc), acesta aflându-se abia pe poziția 13 din 25. (Hipo,2020)

În acest articol de pe blogul nostru discutăm despre de ce este importantă sănătatea mentală la locul de muncă și de ce acest beneficiu ar trebui să se claseze mai sus în top.

4. Munca și recrutarea remote rămân importante

Dintre companiile analizate, 35% optează pentru varianta de a munci parțial remote și parțial de la birou (hibrid), alți 27% merg pe varianta remote temporar și vor reveni la birou când dispare riscul medical, 20% merg pe varianta 100% remote, iar doar 18% lucrează în continuare de la birou. (Hipo,2020)

Recrutarea remote rămâne un trend ascendent pe piața forței de muncă în 2021. Dovada?

85% dintre companiile chestionate au declarat că vor angaja anul acesta folosind canale de recrutare remote.

Ca metodă de recrutare rămân în top interviurile cu managerul direct sau cu recruiterul/ managerul de recrutare și testele practice. Alte canale importante pentru a face cunoscute oportunitățile de angajare rămân recomandările de la angajați existenți, linkedin și platformele de recrutare online.   

Despre lucrurile pe care orice specialist de recrutare trebuie sa le știe legat de recrutare remote am scris mai multe aici, la începutul acestui an.

În concluzie,

Anul 2021 pare să fie unul optimist, cel puțin în primele 6 luni. Angajatorii sunt pozitivi că piața forței de muncă se va îmbunătăți și mai mult până la finalul anului. Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calități pe care le vor dezvolta tot mai mult atât angajații cât și angajatorii, iar calitatea va fi un aspect cheie atât pentru recrutare middle și top management, cât și în recrutare specialiști și recrutare juniori.

Post a Comment