Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
DESPRE MULTITASKING SI PRODUCTIVITATE

Despre multitasking sau de ce ești stresat și neproductiv atunci când încerci să rezolvi totul odată

Ia-ți o secundă și analizează-ți puțin monitorul. Dacă ești ca majoritatea oamenilor, ai cel puțin câteva (sau mai multe) ferestre de internet deschise, iar fiecare dintre ele conține ceva pe care trebuie să îl rezolvi sau să nu-l uiți. Inbox-ul din mail se tot umple, iar ferestrele de chat de pe Facebook, Messenger, Whatsap, Slack sau Skype te bombardează cu mesaje de la diverși oameni. Să nu mai menționăm telefonul care sună, vibrează sau luminează și te distrage cu al său conținut fascinant care îți poate capta atenția ore în șir.

Când a fost ultima dată când ți-ai concentrat 100% atenția la un singur lucru o dată? Dacă ți-e greu să-ți aduci aminte, înseamnă că ești un practicant al multitasking-ului. Singura problemă cu cu multitasking-ul însă, este că nu există sau cel puțin nu la nivelul la care ne imaginăm noi.

Ce impact are multitasking-ul asupra asupra creierului tău?

Există mai multe tipuri de multitasking și probabil ești familiarizat cu toate: atunci când încerci să rezolvi două sau mai multe sarcini în același timp, trecerea rapidă și haotică de la o sarcină la alta și “rezolvarea” multor probleme în succesiune rapidă, una după cealaltă. 

Așadar, multitasking-ul înseamnă că îți muți atenția foarte rapid de la un task la altul. Jonghlezi cu informație, iar cu cât aceasta este mai complexă, cu atât mai mare riscul de eșec.

Ce se întâmplă deci? După un timp, multitasking-ul îți influențează memoria pe termen scurt. Un studiu de la Universitatea California din San Francisco, a descoperit ca “ciornele” din creierul tău sunt de fapt una dintre motivele pentru care uiți detalii. Ai atâtea mici bucățele de informație dezorganizate în minte, încât creierul tău obosește și le trimite direct în recycle bin. 

Pe lângă asta, multitasking-ul îți seacă resursele de energie, ceea ce te face să te concentrezi mai greu și să fii mai anxios. Are o influență negativă și asupra creativității și nu te prea lasă să gândești “outside the box”. Asta se datorează faptului că ideile creative au nevoie de spațiu să incubeze, iar aglomerația cauzată de multitasking nu le lasă să “germineze”.

În experiența noastră, duce și la apariția greșelilor și scăderea productivității. Cu cât încerci să faci mai multe lucruri odată, cu atât o să obții rezultate mai puține și mai puțin calitative. 

În un studiu de la Universitatea Stanford a demonstrat că persoanele care fac multitasking sunt mai puțin organizate și au dificultăți să facă diferența între detaliile relevante și irelevante ale unei sarcini. 

Cum reduci consecințele multitasking-ului?

Să începem cu: se poate! Odată ce te oprești măcar puțin din multitasking, vei observa ca performanța și eficiența ta crește. Poți să începi cu limitarea taburilor din browser la două sau folosește regula de 20 de minute care funcționează astfel: dedică-ți atenția 100% asupra unui task timp de 20 de minute, înainte să treci la următorul. 

Nu-ți începe ziua verificându-ți telefonul mobil

Atunci când notificările, mesajele și mailurile sunt primele pe care le vezi când te trezești, mintea ta intră în starea în care receptează absolut toată informația fără filtru și îți aglomerează atenția de la prima oră. Oferă-ți timp suficient să te trezești în ritm normal și să începi treptat să te apuci de treabă, fără să fii bombardat chiar începând cu momentul în care deschizi ochii.

Scoate notificările de la email

Cultura comunicării live a adus o presiune majoră în organizații de a fi mereu disponibil pe mai. Absolut tot timpul. Însă, dacă nu ai ceva care “arde” este mai productiv să verifici mailurile odată la câteva ore, decât să fii constant bombardat cu notificări. Dacă notificările îți apar ca pop-up, vei fi mereu tentat să le deschizi, deci îți va fi mult mai greu să reziști și să rămâi concentrat pe ce faci în acel moment. 

Prioritizează cele mai importante sarcini

Prioritizarea este cheia când vrei să scapi de prostul obicei de a face multitasking. Așadar, începe cu task-urile cele mai dificile, cele care îți stau pe cap, sunt stresante și consumă multă energie. Când acorzi toată atenția unui task, devii concentrat, ai flow și reușesți să-l finalizezi cu o productivitate crescută.

Curăță-ți spațiul de lucru

Elimină orice distracție de pe birou și de pe ecran și păstrează la îndemână doar lucrurile care te ajută când lucrezi. Când ai clutter și dezorganizare în jurul tău, atât în spațiul fizic cât și în cel virtual vei fi mai distras și mai predispus să cazi pradă multitasking-ului. Iar dacă să ai un singur obiect pe masă sau pe destkop te ajuta să fii mai eficient, de ce nu? Merită o șansă!

Tu suferi de multitasking? Cum îți gestionezi task-urile în fiecare zi? Nu ezita să ne răspunzi în secțiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, citește blogul Evolve Today.

Post a Comment