Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
MINDFULNESS LA JOB

Cum să aduci practicile de mindfulness la locul de muncă

Mindfulness se definește ca fiind starea de a fi bine intenționat și prezent în mintea ta și în spațiul de lucru. Este practica de a-ți concentra atenția asupra momentului prezent în timp ce lucrezi, adică să fii conștient de gândurile și sentimentele tale și de senzațiile fizice pe care le simți în timp ce îți îndeplinești sarcinile de lucru. A aplica principii de mindfulness la muncă înseamnă a fi cea mai bună versiune a ta, dar totodată contribuie și la reducerea stresului și a anxietății, și promovează un mediu de lucru sănătos și pozitiv.

Când ai o zi aglomerată, plină de emailuri, apeluri, ședințe și prezentări, ia o pauză și observă cu blândețe ce se întâmplă cu tine în momentul prezent. Beneficiile practicilor de mindfulness la locul de muncă sunt numeroase. În special, te ajută să renunți la gândurile despre trecut sau viitor și te ancorează în prezent. Mai mult, contribuie la cultivarea unei conexiuni mai puternice cu colegii, făcându-te capabil să fii mai atent atât la nevoile tale, cât și la nevoile altora.

Iată alte câteva beneficii pe care practicile de mindfulness le pot avea asupra sănătății și bunăstării tale mentale:

  • Reduce stresul și senzația de burnout, ajutându-te să rămâi calm sub presiune.
  • Îmbunătățește concentrarea și productivitatea. Vei lucra mai eficient și vei face mai puține greșeli.
  • Cultivă empatia, abilitatea de ascultare activă și rezolvarea conflictelor, contribuind la o comunicare mai bună în echipă.
  • Sporește creativitatea, permițându-ți să abordezi problemele în moduri diferite și să aplici soluții inovatoare.
  • Susține echilibrarea emoțiilor, facilitând o mai buna gestionare a stresului emoțional și reducând simptomele de anxietate.

În acest articol voi prezenta 5 modalități prin care poți să aduci practicile de mindfulness la locul de muncă:

Ia pauze regulate

Un studiu realizat de Desktime.com, o platformă care oferă soluții de management al timpului și productivității, în rândul unui eșantion de angajați, a arătat că cei mai productivi dintre ei au un ritm de lucru de 52 de minute de muncă, urmate de o pauză de 17 minute. Cercetătorii confirmă că, în mod natural, creierul funcționează intens timp de aproximativ o oră, după care își reduce activitatea; acesta este momentul ideal pentru a lua o pauză.

Începe să prioritizezi pauze regulate în ziua ta de muncă. Poți seta chiar un cronometru care să declanșeze o alarmă la fiecare oră de muncă completată. Îți poți folosi pauza pentru un moment de respirație sau chiar pentru a medita 20 de minute, pentru a te elibera de stres. Pauzele regulate sunt esențiale și foarte eficiente, mai ales după prânz, când mintea începe să obosească.

Fii ancorat în prezent

De multe ori ne îndeplinim sarcinile pe pilot automat, gandindu-ne la cu totul alte lucruri decât la cel asupra căruia ar trebui să ne focusam atunci toată atenția. Cele mai bune practici de mindfulness recomandă să fii conștient de ce se întâmplă în interiorul tău, dar și de ceea ce se întâmplă în jurul tău, la locul de muncă.

De fiecare data când ești distras de lucruri precum un email neașteptat sau o conversație dintre doi colegi pe care o auzi în birou, adu-ți atenția înapoi la sarcina pe care o ai de îndeplinit. Fii prezent în momentul actual și nu te lăsa influențat de factorii externi. De exemplu, dacă scrii un raport, acordă întreaga ta atenție acestui raport. Astfel vei observa cum calitatea muncii tale se îmbunătățește considerabil.

Ascultă activ

În loc să dai din cap în mod automat în timp ce îți aștepți rândul să vorbești, încearcă să asculți activ ceea ce spun interlocutorul și să procesezi în timp real mesajul pe care el ți-l transmite. Aplicarea principiilor de mindfulness în timpul unui dialog presupune mai mult decât simpla audiție – înseamnă acordarea unei atenții profunde cuvintelor, tonului vocii și intenției partenerului tău de discuție.

Prin acest tip de ascultare, vei construi o comunicare mai eficientă și mai empatică, înțelegând mai bine nevoile și așteptările colegilor sau superiorilor tăi de la muncă. Vei vedea cum interacțiunile cu colegii se îmbunătățesc considerabil.

Practică recunoștința

Uneori, din diverse motive, ne putem simți puțin deprimați la job. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine, este să meditezi puțin și să găsești câteva motive pentru care ești recunoscător în acel moment, chiar și în situațiile cele mai dificile.

Începe prin a reflecta asupra câtorva gânduri pozitive legate de munca ta: colegii care te sprijină, rezultatele care îți aduc satisfacție, oportunitățile de dezvoltare disponibile și chiar și aspecte legate de spațiul de muncă, dacă îl consideri confortabil. Practica activă a recunoștinței ajuta la reducerea sentimentului de stres sau de anxietate și are un impact pozitiv asupra creativității, a sănătății și a calității muncii.

Acceptă ceea ce nu poți schimba

Acceptarea este nucleul mindfulness-ului. Acceptă și tu momentul prezent exact așa cum e, chiar și la locul de muncă. Dând un exemplu concret, să zicem că ai depășit deja bugetul pentru marketing de luna aceasta. Lipsa acceptării poate duce la reacții negative precum negarea adevărului (ceea ce te poate face să cheltui suplimentar, deși ai depășit bugetul aprobat), evitarea (ocolești întâlnirile cu echipa sau cu managerul și omiți să menționezi că ai depășit bugetul) sau chiar agresivitatea (îți descarci furia pe colegii tai). În schimb, acceptând situația și discutând cu persoanele care trebuie să afle această veste, vei putea merge mai departe găsind o soluție practică la această problemă.

Acceptarea la locul de muncă înseamnă, mai ales, să reduci autocritica și sentimentul de vinovăție atunci când ceva nu merge așa cum te-ai așteptat. Dar prin auto-accepate, vei crea o claritate a minții care îți va permite să te autodepasesti.

 

Obiceiurile zilnice sănătoase conduc la un mindset sănătos. De aceea, introducerea practicilor de mindfulness la locul de muncă te pot ajuta să îți îmbunătățești semnificativ starea de bine și performanța profesională. Nu uita ca la sfârșitul zilei de muncă, să te deconectezi de la problemele de acolo și să fii prezent cu adevărat acasă, alături de familia sau apropiații tăi. Asigură-te că îți acorzi timp pentru relaxare și reconectare cu cei dragi, astfel încât stresul de la job să nu îți afecteze viața personală.

 

Post a Comment