Cum cauți un loc de muncă online? 4 pași prin care să obții un job remote
Începând cu perioada pandemiei și până în prezent, din ce în ce mai mulți oameni sunt în căutarea unui loc de muncă la distanță, care să le permită să lucreze de acasă sau din orice altă locație. Cu toate acestea, găsirea unui astfel de loc de muncă poate fi o provocare, deoarece concurența este acerbă, iar cerințele angajatorilor sunt stricte. În acest articol, vom discuta câteva sfaturi utile pentru a-ți găsi un loc de muncă la distanță.
Ce este un job remote
Un job remote sau un job la distanță este un loc de muncă care permite angajaților să lucreze de oriunde, fără a fi necesar să fie prezenți la un birou fizic sau să interacționeze față în față cu colegii sau cu clienții.
Într-un job remote, angajatul poate lucra de acasă, de la o cafenea, dintr-un spațiu de coworking sau de oriunde are acces la internet și la un computer. Acest tip de job poate fi full-time sau part-time și poate fi oferit de companii din diverse domenii, cum ar fi IT, marketing, vânzări, servicii clienți și multe altele.
În general, un job remote oferă mai multă flexibilitate și libertate angajatului în ceea ce privește programul de lucru și locația de lucru, ceea ce poate fi un avantaj pentru persoanele care doresc să-și gestioneze mai bine timpul și să lucreze de oriunde.
Caută un loc de munca online pe site-uri specializate de job-uri
Există multe site-uri de job-uri care se concentrează pe locurile de muncă la distanță. Caută pe site-urile de job-uri populare, cum ar fi Indeed, Glassdoor sau pe LinkedIn, și folosește cuvinte cheie specifice, cum ar fi “job-uri la distanță”, “lucru de acasă”, “job remote” sau “telemuncă”.
De exemplu, în secțiunea de Joburi pe site-ul Evolve Today vei observa că fiecare job are specificată locația de unde se desfășoară munca: fie remote/ hybrid, fie de la birou. Prin aplicarea filtrelor din stânga, poți selecta să ți se afișeze doar joburile care sunt remote.
Vei vedea că sunt o mulțime de platforme dedicate joburilor remote, care publică poziții deschise din întreaga lume. Printre ele se numără FlexJobs cu peste 50 de categorii de joburi, JustRemote sau We Work Remotely, platforma cu peste 2.5 milioane de vizitatori lunari.
Înregistrează-te pe aceste site-uri și explorează locurile de muncă disponibile.
Folosește rețelele sociale pentru a găsi un job remote
Rețelele sociale, cum ar fi LinkedIn, Facebook sau Instagram pot fi o sursă excelentă de informații despre locurile de muncă la distanță. Asigură-te că profilul tău de pe rețelele de socializare (cum ar fi LinkedIn) este actualizat și detaliat. Adaugă informații despre experiența ta de muncă, calificările și abilitățile tale, astfel încât să fii ușor de găsit și de contactat de către potențiali angajatori. Despre cum să-ți faci un profil atractiv de Linkedin poți afla mai multe din articolul dedicat de pe blogul Evolve Today.
De asemenea, poți urmări companiile care te interesează pe rețelele de socializare. De obicei, aceste companii postează pe conturile lor de social media despre locurile de muncă disponibile sau evenimente de recrutare. Înscrie-te în grupuri și comunități ale profesioniștilor din domeniul tău și participă activ la discuții. Acest lucru poate ajuta la construirea unei rețele de contacte și poate duce la oportunități de angajare.
Și nu în ultimul rând, postează că ești în căutarea unui loc de muncă: Nu fi timid și postează pe rețelele de socializare că ești în căutarea unui job remote. Include informații despre experiența de muncă și abilitățile tale și menționează că ești deschis la oportunități de muncă remote. Acest lucru poate atrage atenția potențialilor angajatori care ar putea să fie în căutarea unui candidat cu profilul tău.
În postările tale folosește hashtag-uri relevante pentru a-ți promova căutarea de locuri de muncă. Hashtag-uri precum #jobsearch, #hiring, #jobhunt sau #careers pot fi utilizate pentru a ajunge la o audiență mai largă și pentru a-ți crește șansele de a fi găsit de către angajatori.
Contactează companiile în mod proactiv pentru a obține un loc de muncă la distanță
Dacă există o companie care îți place și ai vrea să lucrezi pentru ea, scrie-le un mail de intenție și întreabă dacă oferă locuri de muncă la distanță. Deși mulți angajatori nu publică astfel de poziții, pot fi dispuși să facă o excepție pentru un candidat potrivit.
În primul rând trebuie să faci research și să afli mai multe despre compania care te interesează: care sunt valorile companiei, cultura organizațională, produsele și serviciile oferite, precum și pozițiile deschise. Astfel, vei fi pregătit să discuți în mod adecvat și să arăți interes pentru poziția potrivită. Următorul pas este să identifici persoana potrivită din companie cu care să discuți, cum ar fi directorul de resurse umane sau managerul departamentului unde dorești să lucrezi. De obicei, aceste informații se găsesc pe site-ul companiei sau pe LinkedIn.
Scrie un e-mail personalizat și specific care să arate interesul tău pentru companie și pentru o poziție specifică. În mesajul tău, arată că ai cercetat compania și că rezonezi cu valorile și cultura organizației.
Deschide-ți propria afacere
Dacă nu găsești un loc de muncă la distanță care să se potrivească cu abilitățile tale, poți să-ți începi propria ta afacere la distanță. Există multe oportunități pentru a-ți începe propria ta afacere online, cum ar fi vânzarea de produse, furnizarea de servicii de consultanță sau dezvoltarea de software.
Începe prin identificarea unei nișe sau a unei nevoi nesatisfăcute pe care o poți îndeplini prin intermediul afacerii tale. Identifică o arie de afaceri care are o cerere puternică și care te pasionează. Stabilește-ți o listă de obiective pe termen scurt, mediu și lung și creează un plan de afaceri care te va ajuta să stabilești obiectivele și să găsești resursele de care ai nevoie pentru a-ți atinge acele obiective. Acesta va conține detalii despre afacerea ta, inclusiv nișa de piață, concurenții, produsele sau serviciile pe care le vei oferi și bugetul.
Avantaje și dezavantaje unui loc de muncă la distanță
Avantajele unui loc de muncă online
În funcție de tipul tău de personalitate și stilul de viață pe care îl preferi, munca la distanță îți poate oferi mai mult timp, libertate și reducerea costurilor asociate deplasării la birou. De exemplu, deplasările pe care le-ai privit cu groază sunt acum de domeniul trecutului, nu mai trebuie să faci față traficului sau să mergi cu metroul în orele de vârf.De asemenea, multe joburi remote presupun autonomie și îți permit organizarea timpului cum dorești. Atâta timp cât ești performant și îți atingi obiectivele cu brio, nimeni nu o să se supere că faci o pauză de Netflix & Chill la mijlocul zilei.
Un alt avantaj este că poți lucra de oriunde: într-o cafenea cu internet rapid, în grădina din spatele casei sau chiar într-o altă țară. Obții mai mult timp petrecut cu cei dragi: dacă ai copii, sau animale de companie vei avea mai mult timp să petreci cu ei. Flexibilitatea în muncă permite petrecerea mai multor momente alături de familie, sau prieteni patrupezi.
Costurile de transport și mâncare scad, iar pauzele de masă vor fi mult mai iefine, atunci când ai opțiunea să mănânci mâncare pregătită în casă.
Angajatorii care oferă joburi remote pot economisi bani pentru cheltuielile de birou, cum ar fi chiria, utilitățile, întreținerea și alte costuri asociate cu un birou fizic; Mai mult, angajatorii au acces la un pool mai mare de talente: un job remote poate atrage talente din alte orașe sau chiar din alte țări, ceea ce poate oferi acces la un număr mai mare de candidați și poate permite angajatorului să găsească candidați cu abilități specifice mai ușor.
Sună bine, nu-i așa? Nu te grăbi încă pentru că există și dezavantaje ale muncii la distanță.
Dezavantajele unui job remote
Munca de acasă poate duce la sentimentul de singurătate, în special în cazul persoanelor introverte sau a celor care nu au multe relații în afara locului de muncă. De asemenea, munca de acasă poate duce la extenuare, pentru cei care nu setează bariere între spațiul personal și spațiul de muncă. Cei care au tendința să lucreze dezorganizat vor avea probleme să se concentreze și să se folosească de momentele lor de productivitate maximă din zi.
Pe de altă parte, pentru acei social butterflies care au nevoie de validarea celor din jur, productivitatea și motivația poate să dispară rapid într-un mediu de la distanță. Însă, dacă echipa de management este atentă poate să prevină această problemă.
Cât despre angajator, dezavantajele joburilor remote este că managementul angajaților poate fi mai dificil. Angajatorul care oferă joburi remote poate avea mai puțină control asupra angajaților, fiind mai greu să monitorizeze productivitatea și să asigure că angajații îndeplinesc sarcinile în timp util.
În general, un job remote poate fi benefic atât pentru angajat, cât și pentru angajator, oferind flexibilitate și scăderea costurilor pentru ambele părți. Cu toate acestea, există și limitări asociate cu joburile remote, cum ar fi nevoia de a avea abilități bune de comunicare și colaborare la distanță, precum și nevoia de a avea o disciplină personală și de a gestiona eficient timpul pentru a fi productiv.
În concluzie
Găsirea unui loc de muncă la distanță poate fi o provocare, dar nu este imposibil. Utilizează aceste sfaturi pentru a-ți maximiza șansele de a găsi un loc de muncă care să se potrivească cu abilitățile tale și nevoile tale personale. Cu perseverență și răbdare vei găsi jobul remote care să-ți satisfacă nevoile și să te împlinească pe plan profesional. Dacă vrei să stai de vorbă cu un specialist în recrutare sau un consultant în carieră, echipa Evolve Today este aici pentru tine.