Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
INDUSTRIA IT UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE INDUSTRII ALE VIITORULUI

4 motive pentru care industria IT este una dintre cele mai importante industrii ale viitorului

În 2021, trăim într-o lume digitalizată, dacă nu chiar digital-first, în care sofware-ul este elementul care conduce schimbarea. Amazon, Google, Uber, Facebook, Airbnb (și alți giganți din industria tech) au schimbat definitiv modul în care se vinde și se cumpără, modul de a consuma conținut, a ne deplasa și de a călători…pe scurt de a trăi. Accesul tot mai vast la informații, statistici și Internet of Things (IoT) trasnformă modul în care percepem și interacționăm cu lumea – de la sănătate, la bani, la ecomonie.

Progresul în dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) accelerează oportunitățile pentru inovarea tuturor aspectelor din viața noastră. Iar toate aceste aspecte ne oferă o privire de ansamblu asupra viitorului în IT și a potențialului său să devină cea mai importantă industrie în viitorul apropiat.

Tehnologia este doar atât de bună pe cât pot oamenii să o creeze, să o controleze și să o folosească. De la big data, la AI și platforme digitale, tech-ul este folosit de oameni, pentru oameni, în feluri remarcabile, în toate sectoarele și industriile din lume. 

Mai jos explorăm 4 argumente pentru care IT-ul este una dintre cele mai importante industrii ale viitorului:  

Industria IT a rămas stâlpul de rezistență al economiei pe perioada pandemiei

Efectul panedemiei se prelungește pe o perioadă mai lungă decât am fi putut anticipa vreodată. Distanțarea, carantina și lockdown-ul încă lovește puternic economia globală. Însă, sectorul tech a găsit soluții cum să funcționeze în continuare, în ciuda acestor obstacole. Acum oamenii se bazează mai mult ca niciodată pe cloud, transmisie live, colaborare remote, robotică și multe alte tehnologii digitale pentru a rămâne funcționali.

Recrutarea IT a rămas aproape la fel de intensă, marile companii nefiind foarte afectate ca domeniu de activitate pe timp de pandemie. Adaptarea s-a produs rapid, iar specialiștii în IT lucrează în continuare de acasă sau cu programe personalizate (de exemplu unele companii au optat pentru 2 zile la birou + 3 zile acasă). Recrutarea de specialiști se întâmpla remote, munca se întâmpla remote și toată industria funcționează normal, sau cel puțin se încadrează la “the new normal”. Ai fi surprins să descoperi câte căutări sunt în ultima perioadă pentru poziții de remote developer, remote software engineer și așa mai departe.

Cererea pentru specialiști IT a rămas în creștere

Cererea de candidați pentru joburi IT a crescut exponențial, atât pentru candidații care au abilitățile și cunoștințele tehnice necesare, cât și pentru cei care răspund companiilor și industriilor care trec prin transformarea digitală. Recrutarea IT a crescut pe timp de pandemiei, iar asta o spunem atât din perspectiva unei agenții de recrutare, cât și prin analiza tendințelor globale.

Pe măsură ce companiile de recrutare IT se luptă să se adapteze la o piață de muncă IT competitivă, fac tot ce pot pentru a atrage talente de top din domeniul tehnologiei.

Printre rolurile care intră în topul celor mai căutate joburi în  IT se numără: Administrator de reţea / sistem, inginer / arhietect de reţea, specialist în managementul securităţii, inginer / analist în cybersecuritate / securitatea informaţiilor şi inginer în domeniul datelor. Alte roluri IT la mare căutare sunt: locuri de munca software engineer, locuri de muncă designer / dezvoltator / inginer în domeniul machine learning, iar rolurile pentru care va exista pe termen lung o cerere ridicată iar procesul de angajare va fi unul dificil sunt, printre altele: arhitect / dezvoltator de platforme de business intelligence, inginer de date.(sursa) Creșterea cererii de joburi IT a dus și la industriei de recrutare IT și headhunting IT. Poți să-ți dai seama de potențialul unei industrii atunci când mai multe industrii cresc în tandem cu ea.

Mai jos este o lista cu top 10 cele mai căutate job-uri IT pentru 2021, potrivit studiului realizat de Robert Half, una dintre cele mai performante agentii de recrutare din America care arată creșterea industriei IT.

Cineva trebuie să gestioneze “big data”

Piața de analizare și gestionare big data este estimată să ajunga la $103 miliarde până în 2023. Cu o creștere atât de drastică în acumularea datelor, au apărut noi unelte pentru gestionarea și fructificarea datelor, iar aceste tool-uri au nevoie de resurse umane care să le opereze.

În plus, 95% dintre companii menționează necesitatea gestionării datelor nestructurate ca o problemă pentru afacerea lor (potrivit Forbes). Într-o economie digitală precum cea în care suntem, vor reuși să se diferențieze și să crească doar companiile care își pot lua deciziile pe baza unor predicții fundamentate în cifre și care au bine pus la punct o strategie de talent aquisition.

Acestea sunt doar câteva indicii evidente care ne arată că IT-ul este industria viitorului.

Gestionarea big data este ste dificilă și costisitoare de gestionat și analizat, ceea ce explică de ce este o mare provocare pentru companii să recruteze specialiștii potriviți pentru job.

Automatizarea, în special automatizarea industrială

Automatizarea este un domeniu cheie care va fi omniprezent în viitor. Are ca scop reducerea muncii manuale, repetitive și îmbunătățirea eficienței afacerilor. Domeniul IT este una dintre cele mai mari industrii care va beneficia din urma automatizării, pentru că este discutată în tandem u eficiența. În contextul IT, aceasta înseamnă din ce în ce mai mult simplificarea sistemelor si mediilor din ce în ce mai complexe. 

Automatizarea este un concept cheie pentru industria 4.0. Potrivit unei publicații Fortune Business Insights, piața automatizărilor industriale din întreaga lume a ajuns la 157,04 miliarde de dolari în 2018 și se așteaptă să ajungă la 296,70 miliarde de dolari în 2026.

Interesul organizațiilor pentru tehnologiile care facilitează automatizarea precum IoT, Inteligența Artificială (AI) sau Blockchain se datorează beneficiilor pe care le aduc. Reprezintă avantaje remarcabile în multe privințe, dar mai ales în ceea ce privește economia de bani și de timp. 

Automatizarea este esențială pentru a menține lucrurile cât mai simple posibil atunci când mediile noastre – atât interne, cât și lumea în general – sunt poate mai complexe ca niciodată.

În concluzie….

Tehnologia avansează într-un ritm fără precedent și aduce inovații noi de la o zi la alta, iar asta face ca cererea pentru locurile de muncă în IT să crească exponențial. Solicitările pentru acoperirea locurilor de de muncă în IT și tech au depășit cu mult alte industrii, iar majoritatea companiilor s-au îndreptat sau urmează să se îndrepte tot mai mult spre transformare digitală, spre automatizarea și eficientizarea proceselor.

Cererea de oameni din industria de IT va rămâne ridicată în anii următori însă pentru anumite roluri – denumite “joburile viitorului din IT” –  creşterea numărului de posturi şi competiţia companiilor pentru oameni va fi mai mare, arată un studiu al companiei de analiză IDC. Studiul a presupus şi examinarea a aproape 2 milioane de posturi IT din punct de vedere al abilităţilor solicitate şi a construit un model global de angajare în IT pentru a identifica potenţialul de creştere cât şi pe termen lung pentru fiecare rol major din IT.

Locurile de muncă tradiționale se vor reinventa cu adăugarea de competențe IT și vor tranziționa ușor către segmente mai specializate precum inteligența artificială, automatizarea, realitatea augmentata și internet of things (IoT). Recrutarea IT rămâne o meserie cheie în dezvoltarea economiei, iar identificarea specialiștilor talentați trebuie rămână, acum mai mult ca niciodată în mâna unor experți în recrutare.

În plus, dacă vrei să faci ceva pentru viitorul tău, îți recomandăm să-ți dezvolți abilități din domeniul IT. O carieră în IT este mereu o investiție bună și nu este niciodată prea târziu pentru tine. Indiferent de momentul evoluției tale profesionale, poți oricând să dobândești noi aptitudini. Roluri în industria IT se vor găsi mereu, deci domeniul îți oferă o plasă de siguranță pentru cel puțini încă 10 ani de acum înainte.

Te interesează servicii de recrutare IT în București? Evolve Today este o agentie recrutare IT cu peste 10 ani de experiență în servicii de IT headhunting, IT recruitment în România și în afară, talent aquisition și conectarea profesioniștilor cu cele mai bune joburi în IT.

Ia legătura cu un recruiter chiar azi! 

Post a Comment