Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

5 întrebări pe care nu trebuie sa le adresezi la primul interviu de angajare (+ 3 pe care să le adresezi)

Probabil că știi că la finalul listei de întrebări a fiecărui specialist de recrutare apare inevitabil: “Ai întrebări pentru mine?” Acesta este unul dintre cele mai comune moduri de a încheia un interviu (atât la angajator cât și la agențiile de recrutare) și poate răsturna direcția lucrurilor în ultimul moment (fie în favoarea sau în defavoarea ta), chiar dacă până atunci ai demonstrat ca abilitățile tale și experiența anterioară îndeplinesc fișa postului. 

Obiectivul tău în acest moment este să adresezi întrebări pertinente care să reflecte faptul că ai fost atent, că rolul acela este pentru tine și ți-ai făcut temele referitor la companie.

Așadar, ți-am pregătit o listă de 5 întrebări pe care să le eviți în timpul interviu individual, plus alte 5 pe care te vor ajuta să lași o impresie bună in timpul unui proces de angajare de profesioniști. Varianta cu “nu am întrebări” este de evitat, pentru că de obicei, din perspectiva recruiterului, această afirmație denotă lipsa de interes a candidatului. 

Ce întrebări să eviți la primul interviu de angajare?

 

Întrebările despre salariu și beneficii la primul interviu față în față.

Beneficiile și negocierile salariale intră în discuție abia când a fost lansată o ofertă din partea specialistului de resurse umane. Același principiu se aplică și legat de zile libere sau alte avantaje oferite de angajator. Dacă întrebi din start ce salariu o sa primești tu presupui deja că o sa fii angajat, ceea ce poate să fie un semnal de alarmă pentru recruiter. Singura excepție de la această regulă este dacă recruierul deschide subiectul primul.

De asemenea, evită să pui întrebări despre concedii și politica “work-life-balance” a companiei. Unii recruiteri pot interpreta întrebarea ca un indiciu că tu planifici deja următorul concediu, chiar dacă încă n-ai început încă munca efectiv. 

Cu ce se ocupă compania/ Cine este competiția?

Această întrebare te dă de gol că nu ți-ai făcut temele înainte de interviu. Înainte să pui o întrebare, gândește-te dacă este ceva ce ai fi putut afla cu un simplu search pe Google înainte de interviu. Nu pot sublinia cât de important este să faci puțin research înainte de interviu, cel puțin pe website-ul companiei și pe rețelele de socializare, ca sa faci o prima impresie bună în fața specialistului de recrutare.

Întrebările care încep cu “de ce” te pun într-o poziție de atac. 

Este în natura umană să intrăm în modul defensiv atunci când primim întrebări care încep cu “De ce?”. Atunci când întrebarea începe în acest mod, interlocutorul se simte tras la răspundere și va avea tendința să caute un răspuns simplificat și acceptabil social. Așadar, nu va oferi un răspuns descriptiv așa cum te aștepți. Un exemplu este: “De ce a făcut compania restructurări în ultima vreme?” versus varianta mai puțin conflictuală: “Care sunt planurile de viitor ale companiei?”

Când pot să mă aștept la o promovare sau o mărire de salariu?

Este important să anticipezi care sunt oportunitățile de dezvoltare sau posibilitățile de avansare și dezvoltare, însă primul interviu nu este momentul potrivit. Majoritatea companiilor vor prezenta aceste informații după procesul de recrutare, în procesul de induction și oferă toate informațiile de care ai nevoie pentru procedura de mărire sau de promovare într-un rol superior. 

Întrebările la care se poate răspunde cu “da” sau “nu”.

Întrebările închise sunt de evitat în cazul unui interviu de angajare (excepție face un interviu de cercetare cantitativă) :). Pe parcursul interviului ai timp să-ți formulezi câteva întrebări deschise în minte care să te ajute să iei decizia corectă. 

Întrebări pe care ar trebui să le adresezi în timpul unui interviu de angajare

Acum că am clarificat care sunt întrebările de evitat, hai să discutăm despre ce poți întreba în timpul unui interviu de angajare. În general, este bine să ai pregătite dinainte între 3 și 5 întrebări orientative. Printre ele se numără:

  • Ce calități ar trebui să aibă candidatul ideal? 

Această întrebare deschisă va provoca recruiterul să-ți spună mai exact ce tipologie de candidat preferă angajatorul. Dacă printre acele calități se numără și unele pe care tu le ai și nu ai avut șansa să le comunici timpul discuției, acum este momentul potrivit sa le menționezi, ca să te diferențiezi de ceilalți candidați în cadrul procesului de recrutare.

  • Poți să-mi spui mai multe despre echipă?

Această întrebare este șansa ta să descoperi mai multe despre potențialii tăi viitori colegi, despre cultura organizațională și stilul oamenilor din companie. Dacă iei jobul, este important să simți că există compatibilitate între tine și ceilalți și că poți colabora cu e în mod eficienți.

  • Care sunt planurile de dezvoltare ale companiei?

Această întrebare implică faptul că ai făcut research despre companie înainte de interviu și ai o curiozitate despre un nou produs sau serviciu care urmează să fie lansat. Este șansa ta să arăți că ți-ai făcut temele și îți dă o idee generală despre direcția în care se duce compania.

Vrei consiliere în pregătirea pentru interviul de angajare? Specialiștii în resurse umane din echipa Evolve Today te pot ajuta prin serviciile de consiliere și orientare profesională, consultanță redactare CV, cât și pregătirea efectivă de interviu. Află mai multe despre consultanță și consiliere în carieră aici.

Comments

  • Gheorghe

    decembrie 13, 2023

    Mi-a fost de mare ajutor aceste intrebari si raspunsuri folosite inainte si dupa interviu,va multumesc pentru ajutor echipa Evolve today!

    reply

Post a Comment