Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

Top 5 întrebări pe care să le adresezi la finalul unui interviu de angajare

Când ai un interviu pentru un loc de muncă, este foarte important să iei în considerare toate implicațiile asupra vieții personale și profesionale. De aceea, adresarea întrebărilor potrivite te ajută să clarifici dacă rolul respectiv este cu adevărat potrivit pentru tine. Interviul nu este doar șansa angajatoruli de a te cunoaște, dar și șansa ta de a cunoaște organizația și oamenii alături de care vei petrece un număr semnificativ de ore pe săptămână. 

Întrebările candidatului sunt de obicei lăsate pentru final, astfel că adresarea unor întrebări competente către specialistul de recrutare îți poate câștiga încrederea că ești o persoană serioasă și impactează modul în care recrutorul își amintește (sau nu) de tine.

Citește mai departe să descoperi câteva întrebări pe care le poți adresa la finalul interviului de angajare și pregătește-ți propria listă de întrebări:

Care sunt responsabilitățile și livrabilele acestui rol pentru următoarele luni, dar peste un an?

Această întrebare este importantă pentru că fiecare rol vine cu un număr de așteptări pe care este bine să le cunoști de la început. Pentru a te asigura că te angajezi să faci lucrurile corecte, stabilește încă de la începutul procesului de recrutare care sunt lucrurile palpabile pe care tu le livrezi ca profesionist.

Recrutorul din fața ta îți va oferi detaliile despre ce abilități și experiență este necesară pentru acel rol sau cum arată candidatul ideal pentru ei și te va ajuta să decizi daca ți se potrivește sau nu. Astfel, dacă primești o ofertă de angajare și o accepți, nu vrei avea nici o surpiză la început.

Află care sunt obiectivele companiei și cum contribui tu în mod punctual la îndeplinirea lor. Acest lucru nu doar că îți va oferi ție o privire mai amplă asupra rolului, dar va oferi și recruiterului insight-uri despre nevoia ta de a-ți cunoaște impactul pe termen scurt și lung.

Care sunt indicatorii care indică performanța mea în acest rol? Cum vă pot impresiona în primele 3 luni?

Succesul la job nu poate fi definit de un singur indicator sau performanță într-o singură activitate. De aceea este esențial să ai o listă de indicatori și metrici – unii subiectivi și alții obiectivi pentru a-ți putea analiza munca, atât calitativ cât și cantitativ (în functie de cerințele specifice ale jobului).

Este foarte imporant să ai o definiție clară asupra așeptărilor de la job, să fii de acord cu ele și să știi cum se definește succesul în munca ta.

Dacă întrebi de la început cum poți avea o contribuție de impact în organizație, vei afla din start pe ce anume trebuie să te concentrezi mai mult în primele luni. Este important să acorzi timp pregătirii pentru interviul de angajare și să-ți faci o listă de întrebări cheie de adresat recruiterului.

Care sunt oportunitățile de evoluție în carieră în acest rol și ce abilități noi voi învăța?

Când ești la interviu trebuie să faci clară nevoia ta de evoluție profesională. Întreabă dacă vrei avea acces la resurse de învățare, traininguri, programe de mentorat, schimburi de experiență și dacă poți evolua din rolul respectiv. Vrei să te asiguri că îți păstrezi lista de skill-uri relevantă pentru cerințele din piața muncii. De exemplu, dacă lucrezi în domeniul IT vrei vrea să lucrezi cu tehnologii noi, să înveți noi software-uri sau abilități de leadership.

Per total această întrebare te ajuta să afli dacă skill-urile pe care le vei dezvolta în acel rol vor fi relevante pentru dezvoltarea ta personală și evoluția carierei profesionale. Nu ai vrea să pierzi vremea încercând să înveți niste lucruri care în scurt timp vor deveni inutile, sau vor fi automatizate în câțiva ani, nu-i așa?

În plus, această întrebare demonstrează specialistului de recrutare că ești serios în privința carierei și a viitorului tău în organizația respectivă.

Poți să-mi spui mai multe despre echipa în care voi lucra?

Răspunsul la această întrebare te va ajuta să înțelegi modul în care compania este structurată, cui trebuie să raportezi și ce poziție are departamentul tău în organizație. Viitorii tăi colegi sunt oamenii cu care vei petrece mare parte din zi, deci merită să încerci prin întrebările despre echipă să afli mai multe despre stilul de muncă, mecanica și cultura echipei.

În funcție de răspuns, poți direcționa conversația în spre exemple din trecutul tău profesional în care ai ai avut succes lucrând în contexte similare și să ai abilități de lucru în echipă, pentru a dovedi angajatorului că ești compatibil pentru job.

Din perspectiva ta, care este cea mai bună parte în a munci pentru această companie?

Această întrebare acoperă mai multe obiective importante. În primul rând te ajută să stabilești un raport cu recrutorul, demonstrează intresul tău pentru companie (nu doar pentru job). Te ajută să obții o opinie subiectivă, dar care care te poate influența să iei o decizie în carieră potrivită pentru tine. Întrebarea este deschisă, deci poate deschide mai departe oportunitatea de a adresa și alte întrebări, iar nu în ultimul rând te face memorabil ca și candidat. 

Care sunt pașii următori în procesul de recrutare?

Procesul de recrutare variază de la companie la companie și poate dura de la câteva săptămâni, la câteva luni, de la interviu la ofertare. Numărul mediu de interviuri este de 3, dar nu exstă o regulă standard și stilul variază în funcție de specialistul de recrutare sau politica organizației. Așa că poți profita de ultima întrebare și să afli care sunt pașii următori ai procesului de recrutare.

În încheiere.

Când adresezi întrebări la finalul interviului de angajare încearcă să transmiți entuziamsul față de poziție și disponibilitatea de a începe. Demonstrează-ți calificările, profesionalismul și păstrează o atitudine pozitivă, pentru a-ți crește șansele de angajare.

Ai nevoie de perspectiva unui recruitor profesionist? Programează o ședința de consiliere în carieră pentru pregătirea interviului de angajare, aici. 

 

 

Post a Comment