Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

Cum să jonghlezi între job și familie? Câteva strategii creative.

Dacă ai un job full time, încerci să construiești o carieră de succes și ai și o familie știi foarte bine sentimentul că nu există destule ore într-o zi. Viața de familie vine cu provocările ei, iar dacă acestea sunt anexate de stresul de la locul de muncă, poate deveni extenuant și frustrant foarte rapid. De aceea, trebuie să găsești câteva strategii prin care să jonglez între job și familie – fără să compromiți foarte mult. În acest articol vom discuta câteva idei care să te ajute să găsești acel work-life-balance de care ai nevoie.

Definește ce înseamnă work-life-balance pentru tine.

Work-life-balance – acest concept extrem de discutat de specialiștii de HR când vine vorba de cultura organizațională – este greu de definit, mai ales pentru că este un termen dinamic și foarte personal pentru fiecare angajat.

Literatura de specialitate ne oferă următoarea definiție: work-life-balance este măsura în care un individ este implicat în mod egal – și satisfăcut în mod egal – atât de rolul de la muncă, cât și de rolul din familie. La rândul lui, acest concept se împarte în:

  • Echilibru de timp: un timp egal acordat rolurilor de la muncă și rolurilor din familie;
  • Echilibru de satisfacție: un nivel egal de satisfacție profesională și de familie.
  • Echilibru în implicare: un nivel egal de implicare psihologică în rolurile de la munca și în cele din familie.

Echilibrul dintre job și viața de familie este un aspect ce ține de fiecare individ, deci definește ce înseamnă pentru tine un echilibru. De exemplu, poți începe cu răspunsul la întrebarea: “Câte zile pe săptămână vreau să ajung mai repede acasă?”

Canalizează-ți energia spre lucrurile importante la locul de muncă și acasă.

Din timpul petrecut la muncă, o persoană petrece în jur de 2-3 ore pe zi făcând ceva cu adevărat productiv. Restul timpului este alocat întâlnirilor, răspunsului la e-mailuri, chat-uri cu colegii, social media și așa mai departe.

Dacă vrei să-ți închizi laptopul și să mergi acasă la o oră rezonabilă și să-ți petreci timpul cu familia, trebuie să-ți canalizezi energia foarte bine și să obții control asupra workflow-ului tău, pentru a-ți folosi timpul de la birou în cel mai eficient mod. 

Aceeași regulă se aplică și acasă. Pentru ca numărul de ore dintr-o zi este limitat, părinții trebuie să prioritizeze ce este cel mai important pentru familie și să aleagă. Nu este posibil să trăiască într-o casă perfect curată mereu și să aibă timp să gătească în fiecare zi o masă sănătoasă. Dacă pentru tine este mai important să petreci timp de calitate alături de copii, o masă luată în oraș și o casă dezordonată uneori nu va fi capăt de lume pentru nimeni.

Negociază cu angajatorul un program de lucru flexibil.

Chiar dacă multe locuri de munca funcționează încă pe modelul de la 9 la 5, majoritatea managerilor sunt deschiși să ofere angajaților opțiunea de a-și alege singuri orele. Unii sunt mai productivi în prima parte a zilei și preferă să vină mai devreme și să plece mai devreme, pe când altor angajați le vine inspirația și sporul de muncă mai degrabă în a doua parte a zilei. 

Dacă angajatorul tău știe că se poate baza pe tine, va fi deschis să discute ore flexibile, astfel încât să poți fii alături de familia ta atunci când are nevoie. 

Work from home.

Munca de acasă este o altă strategie care se potrivește multor părinți – fie că vorbim despre câteva zile pe săptămână sau o poziție pentru un job complet remote. 

Munca remote poate rezolva dorința de a avea o carieră în timp ești în continuare disponibil pentru copii. Dacă mergi pe un loc de muncă flexibil care se potrivește programului de părinte – poți satisface nevoile financiare ale familiei fără să compromiți timpul petrecut alături de ei și, în același timp, îți menții satisfacția profesională. Cheia aici este să creezi o delimitare clară între rolul de părinte și rolul de profesionist.

Lasă-i și pe alții să te ajute în echilibrarea vieții personale si cea profesionale.

De multe ori, mamele și tații își asumă roluri de super eroi. Dacă lucrezi pentru o promovare, ai un deadline sau un proiect mare – atunci e momentul să ceri ajutorul. Apelează la partenerul tău, la familie sau la prietenii care pot să-ți ofere sprijin.

Dacă locul de muncă devine prea aglomerat și îți provoacă stres suplimentar, vorbește cu managerul tău. De cele mai multe ori se găsește o rezolvare, înainte sa-ti neglijezi sănătatea mintala în locul de muncă sau să cazi în burn out. 

Se poate ca în continuare să ai dificultăți în a gestiona work-life-balance. Nu ezita să iei legătura cu un consilier sau un psiholog. Pe scurt, nu-ți fie frică să ceri ajutorul.

Dacă îți dorești consiliere în carieră, poți vorbi cu un profesionist despre gestionarea eficientă a timpului pentru a atinge echilibrul pe care îl cauți. Află mai multe despre serviciile de consiliere și orientare în carieră oferite de echipa Evolve Today, aici. 

În concluzie,

Echilibrul între viața profesională și cea personală nu este o știință exactă. Fiecare persoană trebuie să-și găsească propriile metode de a jongla între carieră, relații și spațiu personal, pe care să la integreze într-un întreg. Nu te lăsa deznădăjduit dacă pici într-o extremă sau alta, pentru că lucrurile au tendința să se echilibreze când le abordezi cu o minte limpede.

În ciuda obstacolelor, părinții care lucrează pot găsi soluții creative de a îmbina cu succes munca și familia, de a se bucura atât de evoluția profesionala, cât si de timpul liber și să găsească soluții să depășească chiar și din cele mai provocatoare momente.

Post a Comment