Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

Checklist: ce trebuie să faci la job înainte de vacanță?

Valul de căldură a dat startul concediilor, vacanțelor de vară, iar soarele arzător face orele de la birou să pară mai lungi ca niciodată. E e clar că ai nevoie de o vacanță. Fie că plănuiești un concediu încă din perioada de izolare, sau te-ai hotărât să faci o rezervare pentru un city break spontan, probabil abia aștepți momentul să rupi ușa biroului și să intri în mindset-ul de vacanță.

Pentru că vrem să ai parte de o vacanță fără stres, ți-am pregătit o listă de lucruri de care trebuie să ai grijă înainte să pleci. După ce ai parcurs lista, vei fi gata să-ți pregătești valiza și să pleci liniștit/ă în concediul de odihnă.

Asigură-te că toți colegii și colaboratorii tăi știu că urmează să intri în concediu.

Sigur, managerii tăi sunt la curent cu planificarea concediilor pentru anul în curs. Însă și colegii, clienții și colaboratorii tăi trebuie să fie informați din timp. Recomandăm să anunți perioada concediului cu o lună înainte, iar apoi din nou o săptămână înainte de plecare. Orice steakholder implicat în proiect sau a cărui muncă depinde de tine trebuie să fie clar informat în legătură cu perioadele în nu vei fi la birou.

Finalizează toate task-urile urgente.

Știm că în ultimele zile dinainte de concediu mintea ta deja se relaxează pe plajă. Aici poate apărea tentația să lași proiecte neterminate pe care să le rezolve altcineva. Îți recomandăm insistent să faci tot posibilul să termini ce ai de făcut înainte de plecarea în vacanță.

Chiar vrei să fii deranjat la telefon cu nelămuriri de la colegi atunci când sorbi relaxat dintr-o băutură cu umbreluță?

Crede-ne pe cuvânt că dacă termini ce ai de făcut vei pleca în concediu cu sufletul împăcat.

Pune-i în temă pe colegii care îți țin locul în zilele de concediu.

Rezervă-ți suficient timp să organizezi meeting-uri cu colegii care urmează să-ți țină locul cât timp ești plecat în concediu. Oferă-le o listă clară de task-uri și organizează prioritățile. Colegii tăi trebuie să aibă acces la documente, fișiere și emailuri ca totul să decurgă normal în zilele tale libere.

O variantă ok este să lași o listă de “to-do” cu toate task-urile plus o documentație sau un “how to” dacă exista detalii pe care ceilalți colegi nu le stăpânesc la fel ca tine. Motivează-te doar cu gândul că daca faci asta, nu vei primi telefoane sau mailuri panicate cu întrebări de la colegi nedumeriți. 

Setează-ți un mail automat cu “Out of office”.

Mesajul de autorespond pe care îl setezi când pleci în concediu de odihnă trebuie să includă (cel putin) trei informații esențiale: de când și până când ești în concediu, dacă vei putea fi contactat sau nu și cu cine poate fi luată legătura în caz că apare o o problemă care trebuie rezolvată urgent. În funcție de cât de rigid este mediul tău de lucru poți include și o încheiere care să-ți reflecte personalitatea.

eJobs oferă câteva sugestii simpatice de formulare al mesajului out of office.

Blochează-ți calendarul în prima zi înapoi la birou.

Întoarcerea la birou după concediu poate fi puțin demoralizantă, mai ales dacă ești luat pe sus cu meeting-uri, ședințe și call-uri din prima parte a zilei. Blochează primele ore ale dimineții să-ți faci ordine în gânduri, să citești mailurile și să te pui în temă cu ce s-a întâmplat în lipsa ta.

Ia-ți timp să răspunzi la mailuri în tihnă și să reîncepi munca pe o notă pozitivă. 

Last but not least: oprește-ți notificările pe perioada vacanței.

Odată ce ai bifat toți pașii de mai sus e timpul să înceapă vacanța. Oprește notificările de la Skype, Slack sau orice altă platformă de chat folosești. Setează aplicația de email să-ți trimită notificări doar pentru mailurile marcate cu “urgent”. Astfel, vei putea interveni daca chiar apare o situație excepțională, însă vei avea spațiu să te bucuri de vacanță și să te deconectezi. 

Post a Comment