Vrei să faci o schimbare în carieră, ți-ai pierdut locul de muncă sau abia începi să-ți cauți primul job? Indiferent de motivul pentru care ești în căutarea unui loc de muncă, vei afla rapid că poate fi un proces dificil, care necesită răbdare și dedicare. În contextul competitiv al forței de muncă și al incertitudinilor economice, trebuie să acționezi strategic și să eviți greșelile de amatori pentru a te poziționa ca un profesionist talentat în fața potențialilor angajatori.
În acest articol, vom împărtăși câteva dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le-am observat de-a lungul timpului ca agenție de recrutare și headhunting.
Greșeala #1: Nu știi ce vrei de la un loc de muncă
Cum ai putea să găsești ceva atunci când nu știi ce cauți? Înainte să-ți faci CV-ul, trebuie sa răspunzi la întrebarea: “Cum arată locul de muncă potrivit pentru mine?”. După ce ai trecut pe foaie o parte dintre punctele tale forte și responsabilitățile pe care ți-ar plăcea să le ai în viitorul tău job, o să-ți fie mult mai ușor să cauți.
Atunci când știi care este direcția ta în carieră este mult mai simplu să faci un plan care să-ți aducă rezultate. Dacă ești deja angajat gândește-te bine: de ce vrei o schimbare? Poate fi vorba despre lipsa de perspectivă în evoluția profesională sau salariul nesatisfăcător? Vrei să urci în următorul nivel de senioritate, sau vrei să lucrezi într-o industrie care este aliniată cu valorile tale? Atunci când poți să răspunzi cu ușurință la astfel de întrebări, vei știi exact ce trebuie să cauți în următorul loc de muncă și îți vei concentra toată energia în a ajunge în locul potrivit.
Descoperă care este motivația ta cea mai mare și identifică rolurile și companiile care te pot ajuta să îți atingi obiectivele profesionale. Altfel, dacă nu ai o direcție clară riști să pierzi timpul fără să obții niciun rezultat.
Greșeala #2: Trimiți invitații în masă pe LinkedIn
Când ești în căutarea unui loc de muncă este esențial să-ți actualizezi profilul și să-ți dezvolți rețeaua de conexiuni pe LinkedIn. Însă nu trimite cereri de conectare generice, fără un scop și o strategie. Identifică persoanele cheie pe care vrei să le abordezi și scrie-le un mesaj personalizat când trimiți invitația. Atunci când ai o strategie de creștere a rețelei tale de conexiuni te poți conecta mai ușor cu hiring manageri, headhunteri și specialiști de recrutare care să te pună în legătură cu jobul pe care ți-l dorești.
În procesul de căutare al unui loc de muncă în IT sau în altă industrie, este o idee bună să cauți și grupuri de nișă pe LinkedIn și să te conectezi cu alți profesioniști din domeniu pentru a rămâne la curent cu dinamica pieței.
Citește mai multe despre bunele practici pe LinkedIn pentru profesioniști.
Greșeala #3: Pui întrebări nepotrivite la interviul de angajare
Una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite în recrutare, este lipsa pregătirii pentru interviu. La finalul interviului ai ocazia să pui întrebări, iar acestea ar trebui să-ți reflecte interesul față de companie și să-ți evidențieze calitățile de bun comunicator, nu să te dea de gol că nu ai făcut research despre companie.
Este ușor să te concentrezi atât de mult pe modul în care prezinți informațiile despre tine încât să uiți că interviul este, de asemenea, o oportunitate pentru tine să afli mai multe despre companie și poziția pentru care aplici. O strategie utilă este să pregătești o serie de întrebări prin care să afli mai multe informații despre viitorii colegi, cultura organizației și obiectivele companiei. Dacă nu te simți pregătit pentru interviul de angajare, poți exersa întrebările și răspunsurile de interviu cu un specialist de consiliere în carieră din echipa Evolve Today.
Descoperă 5 întrebari pe care să le adresezi la finalul interviului și află care sunt cele 5 intrebari pe care nu trebuie să le pui angajatorului atunci când vrei să lași cea mai bună impresie!
Greșeala #4: Trimiți un CV generic în prea multe direcții
Dacă te gândeai că numărul joburilor la care aplici are legătură cu șansele de a fi chemat la interviu, greșești teribil. Atunci când aplici pentru un loc de muncă, trebuie să ai temele făcute, să fi citit bine JD-ul și să ai un CV adaptat dedicat pentru jobul respectiv. Când știi toate informațiile despre un potențial job, economisești timp și energie, pentru că aplici doar pentru joburile relevante pentru tine și pentru care ai fi un candidat potrivit.
Nu este recomandat să trimiți aceeași scrisoare de intenție și același CV pentru fiecare job la care aplici, fără a le personaliza pentru a se potrivi nevoilor și cerințelor specifice ale fiecărei companii și poziții.
Este important să citești cu atenție descrierea postului și să înțelegi exact ce calificări și experiență sunt necesare pentru a fi considerat un candidat potrivit pentru un loc de muncă. Apoi, ar trebui să ajustezi CV-ul și scrisoarea de intenție în consecință, subliniind abilitățile și experiența relevantă.
Informațiile pe care le descoperi în perioada de research a companiei pot fi un punct excelent de pornire în redactarea CV-ului sau a emailului de intenție și te pot ajuta să te diferențiezi față de ceilalți aplicanți.
Îți cauți un loc de muncă on site sau un loc de muncă remote? Firma de recrutare Evolve Today te poate pune în contact cu locuri de muncă în companii top din industrii diverse. Mai mult, echipa noastră te poate ajuta în redactarea CV-ului, pregătirea pentru interviu, sau cu servicii de orientare și consiliere în carieră.