Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

Ce faci dacă ai rămas fără job pe timp de pandemie?

Situația crizei globale generată de răspândirea COVID-19 a generat multe disponibilizări, desființări de posturi, tăieri de salariu, sau mulți au fost trimiși în șomaj, fără certitudinea că își vor recupera locul de muncă la finalul stării de urgență. Unii operatori economici au migrat către telemuncă, alții au închis activitatea complet. Și alții, încearcă să-și convingă angajații să-și ia concediu de odihnă (ceea ce apropo, nu este legal).

Potrivit Ministerului Muncii, la data de 1 aprilie 2020, în România existau aproximativ 800.000 de contracte de muncă suspendate, și aproape 160.000 de contracte de muncă încetate. Cu aceste informații deloc liniștitoare în minte, apare întrebarea în fața multora dintre noi: ok, și acum ce fac? Cum găsesc un nou job? Întrebarea aceasta ne-am pus-o și noi și așa am creat o listă de sfaturi și resurse care să te ajute să găsești un nou loc de muncă.

Creează-ți un profil pe Datafara.ro

Platforma datafara.ro este un loc în care angajatorii și angajații sunt puși în contact pentru a facilita procesul de recrutare în contextul actual. Pentru a putea avea acces la platformă, candidații trebuie să completeze un profil, cu un CV actualizat și date de pe Linkedin și să răspundă la o serie de întrebări. Apoi, profilul este adăugat pe site și este vizibil pentru angajatori. Angajatorii pot creea un cont de companie, în care pot identifica potențiali candidați în funcție de cerințe. 

Fă-ți noi conexiuni online.

Folosește-te de timpul liber din izolare și extinde-ți rețeaua de contacte online. Poate fi o strategie eficientă în găsirea de noi oportunități de carieră. Cu cat ai o prezență online mai activă, cu atât vei fi mai vizibil pentru recruteri. Actualizează-ți profilul de Linkedin, cere recomandări și intră în grupuri relevante. Participă la discuții, comentează la postări și creează conținut propriu. Folosește Linkedin și conectează-te cu oameni de HR, ei sunt cei care te pot ajuta cel mai mult în aceste momente – cu sfaturi, recomandări și ponturi despre poziții deschise.

Ai puțină răbdare, chiar dacă e dificil.

Multe companii încă recrutează normal, însă procesul durează mai mult decât de obicei. Majoritatea firmelor încă încearcă să se adapteze la munca de acasă și să pastreze angajații existenți motivați și productivi. Dacă aplici pentru un job, s-ar putea să nu primești un răspuns instant, dar nu lăsa acest lucru să te descurajeze. Mai așteaptă o săptămână și trimite un mail de follow-up.

Ia în considerare un job temporar sau freelancing pentru o perioadă.

Dacă nu ai job, încearcă să aplici pentru un job temporar, project based sau să preiei un proiect de freelancing. Dacă lucrezi de acasă, amintește-ți că majoritatea angajatorilor caută candidați care să fie auto-suficienți și disciplinați. Dacă în această perioadă reușești să lucrezi remote,  poți să dovedești că ai abilitatea de a fi productiv și a comunica eficient și de la distanță, ceea ce te face un candidat dezirabil pe termen lung. 

Ce faci după ce stabilești un interviu online?

Distanța fizică nu ar trebui să fie o problemă în cazul interviului, pentru ca un interviu online este o alternativă excelentă de a-ți întâlni angajatorul față în față. Înainte de interviu, fă o recapitulare cu punctele cheie din experiența ta și încearcă să anticipezi întrebările pe care le vei primi. Gândește-te și la o serie pe care să le adresezi tu angajatorului. Un aspect important pe de care să ții cont este că majoritatea joburilor sunt acum la distanță, deci fii pregătit să discuți despre bunele practici ale muncii la distanță cu exemple din experiența ta anterioară. 

În concluzie, viitorul este un loc incert. Nimeni nu știe exact răspunsul la întrebarea: cât de profund va fi de fapt afectată economia? Însă este important să menținem integritatea profesională, să continuăm să evoluăm, să învățăm lucruri noi, să ne dezvoltăm abilități transferabile și să rămânem foarte activi în comunitățile online. Oportunitățile nu vor ezita să apară, trebuie doar să fii la curent și să te implici. Te invităm să arunci o privire peste locurile de muncă pe care le avem noi deschise în această perioadă sau să iei în considerare o ședință de consiliere în carieră prin care poți să te reorientezi și să reușești să treci cu succes peste această perioada. 

Comments

 • Ciobanu Nicoleta

  aprilie 23, 2020

  Recomand cu toata increderea, sunt profesionisti!

  reply
  • MOROSANU MIRELA

   aprilie 23, 2020

   Profesioniști, orientați către clienți și rezultate. Recomand cu responsabilitate!

   reply

Post a Comment