Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

Cum să-ți transformi pasiunea într-un job full time?

De multe ori ți s-a spus să-ți urmezi pasiunea, să faci ceea ce iubești și nu vei fi nevoit să lucrezi o zi din viața ta (vezi Confucius); sau dacă este să o cităm pe Oprah “Fă ceea ce iubești, iar banii vor veni singuri”. În teorie, să faci o ”schimbare în carieră” și să-ți transformi pasiunea în profesie pare o acțiune simplă, lipsită de efort, care te ajută să faci bani rapid și să fii fericit peste noapte. Pe când, în practică acest lucru presupune să ieși complet din zona de confort și să încerci să devii bun la ceva nou. Să nu mai zicem că intervin și alți factori: frica de eșec, lipsa de încredere și riscul  asociat cu instabilitatea financiară.

Pe de alta parte, nici datele despre angajați nu arată prea roz: 55% dintre generația millennials sunt nefericiți la locul de muncă, iar alți 16% sunt complet plictisiți și demotivați. Iar asta se întâmplă pentru ca mulți optează pentru job-uri care le displac, joburi care nu corespund ”profilului vocational, justificând că salariul este bun sau că jobul este doar temporar. Anii trec, te complaci și ajungi blocat într-un loc de muncă nepotrivit, lucrând împreună cu oameni incompatibili cu tine. Iar asta duce inevitabil la frustrarea că nu lucrezi într-un domeniu care te pasionează. Ok, și ce ai de făcut în acest proces de ”career transition”?

În acest articol vom discuta despre cum poți să-ți transformi pasiunea într-o sursă de venit și cum poți beneficia de pe urma consilierii și reorientării în carieră, să îți schimbi domeniul de activitate sau sa schimbi domeniul profesional, să îți construiești traiectoria pentru o evoluție profesională sustenabilă.

1. Identifică-ți pasiunea și găsește motivul pentru care te trezești dimineața

Pentru cei care se află în acest stadiu, un concept util este “Ikigai”, o formula japoneză în care suprapui ce iubești, la ce ești bun, de ce are nevoie omenirea și pentru ce poți fi plătit. La intersecția acestora se află “ikigai”, adică misiunea ta. Ikigai poate fi tradus ca ”motivul de a trăi” sau ”sensul vieții”. Pentru unii, ikigai-ul poate fi cariera, pentru alții întemeierea unei familii, dar pentru mulți se poate regăsi în pasiunea și împlinirea pe care le-o dau practicarea unui hobby.

Această analiză îți poate oferi un punct de start, dacă ai decis că ai nevoie de reorientare profesională sau identificarea domeniului de interes.

”Ikigai-ul tău se află la intersecția dintre acel lucru la care ești bun și acel lucru care-ți place” (H. Garcia)

Dacă răspunzi sincer la câteva întrebări, ar trebui să-ți găsești ikigai-ul:

  • Ce iubești să faci? Ce activități sau acțiuni te fac să te simți plin/ă de viață, fericit/ă?
  • Care sunt cauzele în care crezi? Ce ai vrea să schimbi în lume? Pentru ce ai fi gata să-ți sacrifici tot timpul și efortul?
  • La ce ești foarte bun/ă? Ce abilități/deprinderi îți vin natural? Ce talente ai? La ce excelezi fără să-ți propui?
  • Pentru ce te plătesc/te-ar plăti oamenii? Ce servicii, valori sau bunuri oferi sau poți oferi, care să fie valoroase pentru ceilalți? Ce nevoi le poți satisface celorlalți, pentru care să fie bucuroși să plătească?

2. Urmează cursuri de reorientare în carieră

Există o piață o ofertă largă de cursuri reorientare profesională, sau cursuri reconversie profesională. Dacă îți dorești o schimbare în carieră sau iei în considerarea schimbarea profesiei sau o tranziție profesională către un alt domeniu de activitate poți să te orientezi către diverse cursuri sau stagii de formare spre noul tău domeniu de interes.

Tranziția profesională sau reorientarea către o cariară de freelancer poate fi mult mai simplă dacă primești puțină asistență în carieră și faci networking cu oameni din domeniu.

3. Visează sus dar începe de jos

Adevărul este ca transformarea pasiunii într-o carieră este riscantă. Partea bună este că poți minimiza riscurile dacă începi de jos și planifici totul cu grijă. Dacă începi de jos, greșelile de la început (inevitabile de altfel) vor fi și ele mai mici. Atunci când pornești un start-up ești în faza de învățare, deci testează întâi apele și vezi dacă business-ul tău este scalabil. O dată ce ai informații mai concrete, poți începe să investești cu mai multă siguranță, poți găsi parteneri și poți alege direcții strategice de dezvoltare.

4. Păstrează-ți jobul până găsești un alt venit stabil

Cel mai bun mod să-ți transformi pasiunea în profit este să începi un business în timp ce ai în continuare siguranța pe care ți-o oferă un job. Nu-ți recomandăm să-ți dai demisia până proiectul tău personal nu-ți aduce un venit stabil, care să se ridice la cel puțin 75% din valoarea salariului actual.

Majoritatea antreprenorilor au nevoie de o mică doză de nebunie și de risc pentru a reuși, însă nu este indicat să iei o decizie pripită înainte să ai un plan B bine pus la punct. Păstrează și ceva bani puși deoparte, care să te poată susține pentru cel puțin 6 luni în cazul în care business-ul tău nu crește așa de repede cum te-ai așteptat.

5. Amintește-ți că nu ești singur

Antreprenorii sunt oameni pățiți – cu bune și cu rele. De aceea, de cele mai multe ori sunt dispuși să-și ofere sprijinul pentru cei care sunt la început. Grupul Antreprenorilor din România, Viața de Freelancer, Startarium, Avocatoo sunt doar câteva resurse pe care le poți accesa pentru networking cu oameni din domeniul, colaborări, furnizori, informații despre formele de organizare juridică și așa mai departe.

Poți opta pentru mentorat, consiliere vocațională, consiliere și orientare profesională alături de consultații Evolve Today. Află mai multe despre serviciile noastre aici.

6. Fii deschis la sugestii și învață din greșeli

Este firesc să greșești în primii pași de tranziție către pasiunea ta. Ce este esențial în acest caz este să păstrezi o minte deschisă și să înveți din greșeli. În acest fel, veți avea posibilitatea de a evolua în direcția pe care ți-ai ales-o.

Trebuie să-ți păstezi motivația și dedicarea, chiar și dacă ai greșit. Riscul de eșec nu trebuie sa te oprească din încercarea de a-ți urma pasiunea. Reamintește-ți constant de ce ai făcut această alegere și de ce merită să continui să-ți urmărești în continuare visul.

În încheiere…

Să-ți transformi pasiunea în job sună ideal, însă călătoria nu este una ușoară. Dacă iei această decizie trebuie să fii dispus să lupți pentru ea și să lucrezi constant la dezvoltarea și evoluția ta. În afară de avânt și pasiune, înarmează-te cu răbdare și încrederea că poți mereu mai mult și mai bine. În cele din urmă, vei vedea că a meritat efortul!

Post a Comment