Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

Când este cazul să refuzi proiecte suplimentare și cum să faci asta?

Probabil că ai pățit deja acest lucru: managerul tău vine spre tine și te întreabă dacă vrei să mai preiei un proiect sau un challenge nou. În unele cazuri, în care timpul și energia îți permite, este ok să accepți, însă, atunci când ai deja prea multe pe lista de to do și ești epuizat trebuie să găsești cea mai elegantă metodă de a refuza. 

Pentru majoritatea oamenilor refuzul nu vine natural, pentru ca ne simțim prost să dezamăgim un coleg, vinovați sau anxioși că nu vrem sau nu putem să-i ajutăm pe alții. Problema însă este că atunci când spui “da” de prea multe ori, ajungi într-un punct în care munca te copleșește și te consumă mai mult decât este sănătos. Astfel că abilitatea de a spune “nu” într-un mod frumos, devine uneori esențială pentru bunăstarea ta psihică și fizică.

Reține însă că modul în care pui problema și formulezi răspunsul trebuie să fie atent gândite, pentru că altfel riști să primești eticheta greșită – cum ar fi că nu ești team player sau că nu pui umărul la treabă la fel ca ceilalți. Citește mai departe să descoperi câteva scenarii posibile și cum să pui problema.

În primul rând, analizează atent ce ți se cere.

Înainte să răspunzi cu un “nu” tăios, este bine să analizezi cât de interesantă, provocatoare sau plină de oportunități este propunerea. Apoi gândește-te în ce măsură este fezabil să-ți oferi ajutorul. Poate poți rearanja ordinea unor priorități pe lista de to do sau poți ruga un coleg să te ajute. Ideea este să nu refuzi până nu ești sigur/ă că este cazul.

Este un lucru mic care nu-ți va lua mult timp, este un proiect long-term care îți va acapara mare parte din timp? Cât de important este acel lucru pentru evoluția carierei tale? Toate aceste întrebări te pot ajuta să-ți dai seama ce decizie să iei, dar și să înțelegi cum refuzul tău îi poate afecta pe alții și care vor fi repercusiunile. 

Fii sincer și direct.

Dacă îți dai seama că nu ai nici timpul și nici dorința să preiei mai mult de lucru, trebuie sa fii onest și transparent cu motivele tale. Mulți oameni încep prin a oferi argumente superficiale când refuză și evită să spună adevăratul motiv pentru care nu își doresc proiecte extra. Pentru a limita frustrarea de ambele părți, spune motivele pentru care refuzi. Dacă răspunsul tău este contracarat, rămâi pe poziție și menține-ți calmul. Poți descrie managerului tau care sunt proiectele pe care le ai deja pe lista de to do și explică faptul că dacă ai mai accepta proiecte în plus, proiectele tale actuale ar avea de suferit.

Gândește-te dacă există o altă cale de a rezolva problema.

Uneori, persoana care îți cere să preiei muncă suplimentară vede lucrurile doar dintr-o singură perspectivă. Folosește-te de expertiza și gândirea ta critică și încearcă să găsești soluții alternative. În multe cazuri exista tool-uri automatizate care pot prelua o parte din treabă, sau se poate apela la ajutorul unei echipe de specialiști externă, sau o echipă internă care nu are atât de multe task-uri. În cazul unor proiecte mai ample, soluția poate fi apelarea la o firmă de recrutare și headhunting și completarea echipei cu noi colegi.

Dacă refuzi un proiect, rămâi deschis și gândește-te dacă există metode prin care poți ajuta desfășurarea proiectului, fără să fii implicat în totalitate. De exemplu te poți oferi să participi la sesiuni de brainstorming, să oferi feedback sau idei. Astfel, chiar dacă refuzi proiectul, prin aceste mici gesturi îi arăți omului din fața ta că ești în continuare team player și te gândești la binele comun.  

Contează mult și ce spui, dar și cum spui.

Maniera în care transmiți mesajul este cheia. Încearcă să nu-l faci pe cel din fața ta să se simtă prost că ți-a cerut ceva, iar totodată să rămâi ferm – nici răutăcios, dar nici prea drăguț. Acordă atenție expresiei faciale și limbajului corpului și rămâi pe cât posibil neutru. Dacă ești prea discret sau te scuzi prea mult, persoana din fața ta poate avea impresia că dacă insistă îți poate influența decizia. 

Află mai multe despre comunicarea asertivă aici.

Mulțumește că ai fost luat în considerare pentru proiect.

O altă metodă de a refuza politicos un proiect este să îți arăți aprecierea pentru faptul că ai fost propus în proiect. Mai ales dacă cineva în poziție de manager te-a propus personal să preiei acel task, este important să-i arăți apreciere și recunoștință chiar dacă răspunsul final este nu. Poți de asemenea să propui pe altcineva care crezi că ar fi mai potrivit să preia acel proiect, sau pe cineva care știi că s-ar bucura să preia mai multe responsabilități.

În concluzie…

  • Evaluează ceea ce ți se cere, ce presupune pentru tine, dar și pentru ceilalți.
  • Fii sincer și direct. Evită să te înjosești sau să spui că nu ești destul de bun pentru proiect, când motivele tale sunt altele. Abordează o atitudine transparentă și onestă.
  • Think outside the box și propune idei și soluții alternative de a rezolva problema, fără să fie complet necesar sa preiei extra work.
  • Alege-ți atent cuvintele atunci când refuzi, rămâi calm și neutru și nu lăsa loc de interpretare.
  • Și nu în ultimul rând, arată-ti aprecierea și recunoștința că ai primit încrederea celor din jur.

Post a Comment