Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
Cum sa mentii echipa motivata

Cum să menții echipa motivată chiar și în fața eșecului

Jobul de lider n-a fost niciodată ușor, dar și viața de angajat vine cu provocările sale. Dacă ocupi o poziție de conducere știi bine că există momente când echipa ta se confruntă cu eșecuri și devine ușor dezinteresată de atingerea obiectivelor. Există proiecte mai dificile care nu pot ajunge la obiectivul final fără a trece prin mici (sau mari) dificultăți. Odată cu ele, și echipele de angajați trebuie să treacă prin încercări dificile, iar motivația este singurul lucru care îi poate ajuta să depășească provocările cu succes.

Eșecurile fac parte din natura noastră umană, iar felul în care le depășim ajunge să ne definească. O cultură organizațională sănătoasă încurajează implementarea unui mecanism eficient de gestionare al eșecurilor. Acesta ar putea determina angajații după comiterea unei greșeli să percepeapă experiența ca pe o lecție din care pot învăța, în loc să se descurajeze total.

Motivarea membrilor echipei nu vine întotdeauna în mod natural, mai ales atunci când și tu în calitate de lider, treci prin consecințele eșecului proiectului. Te întrebi cum îți poți menține echipa motivată în fața eșecului. Dar care sunt factorii care influențează motivația echipei?

Unii ar putea spune că posibilitățile de avansare și dezvoltare profesională, alții se gândesc la flexibilitate, la echilibru între muncă și viață personală, iar alții sunt motivați doar de sentimentul de apartenență și de recunoaștere. Este adevărat că fiecare angajat are propriile nevoi, dar este important să învățam să le satisfacem în mod colectiv pe cele mai importante.

Iată câteva strategii pentru creșterea motivației în echipă pe care le-am pregătit pentru orice lider ce are nevoie de un moment de inspirație:

Empatizează

Înainte de a de decide cum gestionezi un eșec al angajaților tai, ar trebui întâi să te pui în locul lor pentru a recunoaște impactul cu care astfel de evenimente îi afectează. Relația cu managerul este principalul motiv pentru care angajații se pot simți motivați, așa că încearcă să îi „citești” și să le identifici punctele forte și punctele slabe, ca mai apoi să le poți raspunde adecvat. Un simplu „cum te simți?” sau „nu ești în apele tale, ai vrea să vorbim?” pot contribui enorm la stimularea moralului angajatului.

Fii pozitiv

După ce se conștientizează și se recunoaște un eșec, următorul pas este a găsi un aspect pozitiv în toată situația. Provocările sunt dificile, ele mereu solicită un efort suplimentar din partea fiecărui membru al echipei și mai ales din partea managerului. Tu ești liderul și tu dai tonul, așa că folosește-ți poziția și autoritatea pentru a elimina negativitatea încă din stare incipientă.

Nu arunca vina

Eșecul unui proiect poate fi responsabilitatea unei anumite persoane sau a întregii echipe. Oricine ar fi făptașul, și el este la fel de dezamăgit și descurajat ca și tine, liderul. Respectul și sprijinul pe care îl acorzi unui angajat aflat într-un impas, o să ți se întoarcă înzecit. Așa că fă fiecare membru al echipei să se simtă înțeles, recunoscut și apreciat, iar asta o să-l facă să fie mai proactiv și mai implicat în îndeplinirea obiectivelor.

Stabilește obiective clare

Comunică eficient cu echipa și fă clară viziunea ta asupra proiectului și așteptările tale finale. În acest fel ei își pot canaliza toată energia și efortul pentru îndeplinirea obiectivelor. De asemenea, asigură-te că obiectivele tale sunt clare și cuantificabile, ca ție să îți fie ușor să le urmărești progresul, iar lor să le fie ușor să își urmărească succesul.

Încurajează munca în echipă

Promovarea muncii în echipă stimulează productivitatea, prin faptul că angajații se simt mai implicați în sarcinile lor și mai puțin izolați. Organizează câteva activități de consolidare a echipei și creează oportunități ca membrii să se cunoască mai bine între ei. Fă asta mai ales în cazul angajaților mai noi, fiindcă deși unii au multă experiență într-un rol, nu înseamnă neapărat că vor rezona la fel de bine cu restul angajaților.

Creează un mediu sănătos de lucru

Cu toții știm că un angajat fericit, va fi mereu mai implicat în munca sa și mai productiv. Oferă-le angajaților tăi un spațiu prietenos în care să își petreacă cele 8 ore de lucru, un loc liniștit, relaxant, curat și luminos. Îi poți motiva chiar cu câteva gustări sănătoase pentru a le menține nivelul de energie și a elimina stresul. În același timp, nu uita nici de angajații care lucrează de la distanță și pe care nu îi vezi zilnic la birou. Găsește un mod în care să îi sprijini moral și pe ei, indiferent de locul în care se află.

Oferă oportunități de creștere și dezvoltare

Dezvoltarea aptitudinilor și chiar dobândirea unor abilitați noi nu pot decât să aibă un impact pozitiv asupra motivației echipei în momente grele. Cursurile de formare, rambursarea taxelor de școlarizare și participarea la conferințe și webinarii, sunt doar câteva oportunități de creștere de care angajații pot beneficia. Un angajat mai informat și mai bine instruit poate ajuta întreaga echipă să depășească un eșec sau să termine cu succes un proiect dificil.

Recunoaște și recompensează progresul

Odată ce ai creat un plan pentru a depăși dificultățile întâmpinate în îndeplinirea obiectivelor, asigură-te că verifici progresul lui periodic. Orice schimbare în bine trebuie recunoscută și recompensată, pentru că angajatul să se simtă apreciat. Chiar și o remarcă pozitivă sau o mulțumire sinceră pot contribui la starea de bine a sănătății mintale a angajatului.

În concluzie, este bine să reținem că abordarea proactivă a problemelor ajută membrii echipei să rămână implicați și să își mențină motivația pentru a-și face bine munca. Fiecare pas înainte spre progres, trebuie sprijinit cu mici aprecieri sau cuvinte încurajatoare. Și mai presus de toate, încearcă să vezi în fiecare eșec o ocazie de a învăța fiindcă mereu vom avea mult mai multe de învățat din greșeli decât din succese. Și fii bun cu oamenii aflați în dificultăți, pentru că cel mai bun manager este cel în care poți găsi un prieten.

Crede în tine, pentru ca toată echipa ta să poată să facă la fel!

 

Post a Comment