Categorii
Angajare Cultură organizațională Domeniul IT Interivuri Recrutare

Cum să combați lipsa de motivație a echipei tale

Descoperă strategii eficiente pentru a combate lipsa de motivație a echipei tale. Găsește soluții practice și inspiraționale

Menținerea motivației la locul de muncă este o provocare dificilă atât pentru angajați, cât și pentru manageri. Chiar și cei mai buni se confruntă cu asta, iar cauza principală este stresul. Motivația este ca energia unei baterii: la un moment dat se consumă complet și trebuie reîncărcată. E un lucru greu de gestionat pentru sine, iar când vine vorba de o întreagă echipă, devine și mai complicat.

Cum recunoști lipsa motivației printre membrii echipei?

  • Schimbarea stării de spirit față de colegi
  • Lipsa de punctualitate
  • Absența la locul de muncă
  • Reticență din ce în ce mai mare în a-și asuma mai multe responsabilități decât strictul necesar
  • Comentarii nepotrivite sau negative
  • Lipsa de concentrare și o distanțare față de colegi

În acest articol voi vorbi despre pierderea motivației în echipă și cum să îți ajuți angajații să își regăsească concentrarea și să se focuseze asupra obiectivelor. Motivația și concentrarea pot fi antrenate. Cu siguranță că nu toți putem avea o concentrare de ore în șir ca a unui neurochirurg, dar cu formula potrivită putem alterna diverse tehnici care să ne ajute să ne facem treaba bine.

Identifică motivul lipsei de motivație

Totul începe cu efortul de a înțelege de ce se întâmplă acest lucru și care sunt cauzele pentru care echipei tale îi lipsește motivația. Poate fi din pricina unei comunicări deficitare, a lipsei feedback-ului, a problemelor personale sau a unui volum de lucru prea mare. Primul pas este să discuți cu membrii echipei și să încerci să îi înțelegi la nivel personal. Poți face asta printr-un sondaj anonim la nivel de echipă, pentru ca toată lumea să poată apela la sinceritate. Ulterior, vei putea începe să iei masuri în combaterea problemelor identificate.

Ajută echipa să își încarce bateriile

Orice lider trebuie să se asigure că există un echilibru perfect între muncă și viață personală în cazul fiecărui angajat al său. Acordă 5 minute din fiecare ședință să îți întrebi membrii echipei cum se simt și dacă întâmpină probleme în gestionarea timpului de muncă. Oferă pauze de relaxare și promovează o cultură organizațională echilibrată și un stil de muncă mai flexibil.

Asigură-te că oferi un pachet de compensații echitabil

Un aspect important care îi motivează pe angajați este o remunerație echitabilă, ce include un salariu competitiv, beneficii suplimentare precum asigurare medicală privată, zile suplimentare de concediu și altele. Un studiu realizat de Bersin Group susține că productivitatea în companiile care oferă mai multe beneficii și un pachet de stimulente mai complex este cu 14% mai mare decât în cele care nu le au. Angajații care se simt mai apreciați la locul de muncă și răsplătiți pe măsura rezultatelor, o să fie mai fericiți și mai motivați în rolul lor.

Încearcă să reduci stresul și presiunea la locul de muncă

Este bine cunoscut faptul că stresul la job are consecințe negative aupra angajaților. Stresul solicită corpului uman să își concentreze întreaga atenție și motivație asupra îndeplinirii unei sarcini. În primă fază pare să aibă un efect benefic, determinandu-ne să fim foarte ancorați în prezent și în situația în cauză. Treptat însă, emoția ajunge să ne copleșească și să ne frustreze, lăsându-ne complet demotivați. Înlocuiește stresul cu alte emoții pozitive, cum ar fi încurajarea!

Introdu modalități flexibile de lucru

Tot mai mulți angajați preferă să aibă cât mai multă flexibilitate la job, precum lucrul de acasă sau munca în schimburi. Acest lucru le permite să își găsească un mai bun echilibru muncă-viață și să folosească timpul mai eficient și mai echilibrat. Dacă îți permite modelul business-ului în care activezi, încearcă să adopți o strategie de muncă flexibilă, cum ar fi cea hybrid. Asigură-te că angajații dispun acasă de tot echipamentul de care au nevoie pentru a-și face bine jobul. În liniștea și securitatea propriei case, s-ar putea simți mai motivați să își îndeplinească cu succes task-urile.

Stabilește obiective și termene limită clare

Angajații au nevoie de o îndrumare clară, obiective realiste și un feedback corect. Organizează proiectele în așa fel încât să fie clar pentru fiecare ce are de făcut și anunță-i din timp de deadline-urile importante, deoarece fiecare membru al echipei ar putea avea un program individual, o listă de priorități și le-ar fi de ajutor să poată gestiona totul cât mai eficient.

Evită micro-managementul

Dacă adopți un stil flexibil de muncă, precum cel full remote sau hybrid, este posibil să simți la un moment dat îngrijorarea că angajații nu o să mai fie la fel de productivi precum atunci când lucrau de la birou. Oricât de mult te-ar încolți gândul acesta, nu decurge la metode de micromanagement. Angajații cu vechime și cu experiență de muncă pe poziția lor, își cunosc îndatoririle, pot colabora între ei foarte bine și pot acționa pe cont propriu. Nicio echipă nu agreează regulile stricte de gestionare și control al timpului. Cel mai important este să se livreze un rezultat mulțumitor și să se respecte termenele limită.

Regândește ședințele

Ședințele pot deveni uneori ușor plictisitoare sau monotone. Un model mai dinamic și mai interactiv de ședințe ar putea spori implicarea fiecărui membru în discutie. Anunta dinainte o agendă clară despre subiectele pe care urmează să le abordați, pentru ca toată lumea să aibă timp să se informeze în avans. Începe cu o activitate „icebreaker” care să anime atmosfera. Folosește întrebări deschise, precum „Cum putem îmbunătăți acest proces?”. Pentru luarea deciziilor, folosește sondaje rapide prin voturi. La final, solicită feedback anonim ca să știi ce ai mai putea îmbunătăți.

Strategiile de motivare a echipei sunt o investiție care se amortizează. Toate eforturile tale, se vor întoarce sub formă de rezultate și succese. Nu uita că toți suntem oameni și nu putem fi concentrați 8 ore asupra muncii ca un robot. Pe lângă sfaturile de mai sus, cel mai bun sfat pe care îl poți urma este să fii un exemplu pentru echipa ta. Dă dovadă de respect, empatie și transparență pentru a putea construi relații de încredere. Fiind un exemplu, îți vei inspira echipa să performeze și să depășească micile blocaje cauzate de lipsa de motivație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *