Bucharest, Romania
[email protected]
+40 725 161 883
Follow Us

Cum asiguri succesul unei angajări interne?

În raportul “Global Talent Trends realizat LinkedIn la începutul anului  trecut, a fost anticipat faptul că în anul următor, angajările interne vor juca un rol esențial în procesul de achiziție de talente. Iar o dată cu lovitura dată de pandemia Covid-19, mobilitatea internă a devenit mai importantă a niciodată. Cum multe companii au pus procesele de recrutare pe pauză din cauza incertitudinii (sau chiar să renunțe la o parte din angajați), angajările interne au fost principala modalitate de a identifica talente deja existente în interiorul companiei, care pot acoperi noile nevoi de business.

Peste 73% dintre specialiștii de recrutare spun că angajările interne sunt foarte importante pentru companie, iar alți  81% din hiring manageri sunt de acord că recrutarea internă contribuie semnificativ la retenția angajaților. 63% din hiring manageri cred că angajările interne pot accelera procesul de recrutare specialiști, iar 69% sunt de acord că pot contribui la creșterea productivității angajatului.

Să nu mai menționăm că recrutările interne costă mai puțin și necesită mai puțin timp decât recrutările externe pentru roluri de specialiști. Contribuie la creșterea nivelului de implicare al angajaților, creșterea loialității față de companie și la transferul și păstrarea cunoștințelor în interiorul companiei.

Acum că am clarificat că tendința recrutării interne este ascendentă și că este esențială, vom oferi câteva bune practici pentru a asigura succesul unei angajări interne de profesionisti.

Gestionează bine așteptările.

Mulți candidați au frustrări legate de procesul de recrutare internă, legate de relația cu HR-ul, relația cu managerul sau cu colegii de echipă. Pentru a asigura succesul unei recrutări interne pleacă la drum cu o abordare transparentă și un set clar de reguli. 

Fă-i pe candiadați să înțeleagă că procesul de recrutare este despre a găsi cel mai bun om pentru rolul respectiv și că nu este o recompensă sau o pedeapsă pentru munca prestată de ei până în momentul respectiv.

Evită capcana recrutării informale.

Parte din farmecul recrutării interne este că se angajează oameni care au deja un istoric în companie, sunt bine adaptați și au dovedit ca pot performa.

Nu neaparat. Un studiu publicat de Harvard a arătat că acele angajări interne care sunt făcute informal, pe bază de recomandare au contribuit la formarea unor echipe mai puțin performante (în comparație cu angajările realizate formal).

Așadar, companiile care vor să angajeze intern trebuie să treacă prin toți pașii procesului de recrutare de specialisti pe care îi folosesc pentru candidații externi pentru a asigura obiectivitatea deciziei.

Oferă-le candidaților interni o experiență bună de recrutare.

O altă problemă cu recrutările interne este ca unii candidați interni se simt fie “pasați” dintr-o parte în alta, fie că noua angajare este o recompensă pentru performanța lor.

În oricare dintre situații, trebuie sa asiguri o comunicare efieientă de la început: să le răspunzi rapid și diplmat, iar dacă răspunsul este negativ să le oferi feedback despre ce abilități să dezvolte pe viitor pentru a putea obține acel rol.

În concluzie: dacă nu le oferi oportunități angajaților tăi, altcineva o va face.

Oportunitățile de mobilitate internă au crescut în timpul pandemiei, iar tendința angajărilor interne va contunua să crească în popularitate.Organizațiile și managerii de resurse umane încep să observe beneficiile, iar angajații o văd ca pe o oportunitate bună de evoluție profesională în interiorul companiei, ceea ce poate fi o bună strategie de retenție și un avantaj competitiv.

Iar dacă nu investești în programele de mobilitate internă și nu oferi oportunități angajaților talentați din companie, aceștia vor deveni în scurt timp ținta recrutorilor care pot să le deschidă calea către oportunitățile pe care le merită.

Post a Comment