Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
CE TREBUIE SA FACI INTR-O ZI DACA VREI SA ITI GASESTI DRUMUL IN CARIERA

Ce trebuie să faci într-o zi dacă vrei să îți găsești drumul în carieră?

Ești în căutarea unui job? Ai rămas fără loc de muncă pe timp de pandemie, departamentul tău a trecut prin restructurări sau pur și simplu vrei o schimbare în carieră? Oricare ar fi motivul, să cauți un job poate fi un proces extrem de solicitant, obositor și pe alocuri frustrant. 

Dacă atunci când erai angajat îți doreai să ai mai mult timp liber să înveți ceva nou sau să practici un hobby, atunci când ești “pe bancă” apare tendința procrastinării, delăsării (pentru că știi și tu că productivitatea stârnește mai multă productivitate, iar delăsarea…idem!).

Fie că vrei să accepți sau nu, viața de angajat îți oferă structură, rutină, un program după care să-ți organizezi zilele, săptămânile și viața. Dacă te simți puțin pierdut, în acest articol vei găsi câteva ponturi despre cum ar trebui să arate o zi din viața cuiva care își caută job (astfel încât să-și găsească mai repede un loc de muncă). Ideal este să găsești o formula prin care să încapă atât activitățile de căutare a unui job, cât și activități activități pentru dezvoltare personală și profesională, construirea de relații profesionale noi (networking), cât și odihnă. 

Trezește-te după programul pe care îl aveai la ultimul loc de muncă și îmbracă-te

Când nu mai mergi la job, devine tentant și la îndemână să cazi în capcana somnului. Dacă pentru job te trezeai la 8, trezește-te în continuare la 8, și pregătește-te ca pentru o zi normală: fă stretching, ia un mic dejun, fă un duș. Activitățile din prima parte a zilei îți setează motivația și energia pentru restul zilei. Îmbracă-te în haine de muncă și evita pe cât posibil să rămâi în pijamale. Dacă ești echipat pentru o zi productivă, vei fi mult mai abiționat și vei fi înclinat să ai activități mai productive.

Beautiful young woman in the home office. working from home. teleworking concept Free Photo

Caută caută caută!

Este timpul să treci la treabă. Cel mai bun mod de a începe ziua este să-ți faci o cafea bună și să-ți analizezi CV-ul. În fiecare zi ar trebui să ai măcar o activitate pe care să o poți adăuga ulterior la CV (dar despre asta în punctele următoare). Caută job-urile pe care ți le dorești și scrie scrisori de intenție personalizate pentru fiecare. Dacă arunci în stânga și în dreapta cu un CV generic, șansele să fii contactat înapoi scad semnificativ (pentru ca hei, tot restul lumii face asta). Încearcă să rămâi concentrat, fără să te lași absorbit de rețelele de socializare sau de ultimele seriale apărute pe Netflix. 

Stai de vorbă cu un specialist în recrutare (specialist resurse umane) și solicită consultanță pregătire interviu și consultanță pentru redactare CV. Pregătirea unui interviu de angajare cu ajutorul unui recruiter și consultanța pentru CV te poate aduce mai aproape de momentul în care bați palma cu angajatorul. Construiește-ți un profil vocațional, înscrie-te la cursuri de consiliere vocațională, cursuri de reorientare profesională. Astfel îți vei clarifica direcția evoluției carierei profesionale și vei putea contura un obiectiv specific.

Ia-ți pauza de masă ca și când ai fi la job

La fel ca și în prima parte a zilei, este recomandat să-ți păstrezi rutina zilnică pe cât posibil. Dacă la ora 13.00 mergeai de obicei cu colegii la masă, ia-ți pauza tot la aceeași oră. Mănâncă ceva sănătos, relaxează-te, sau chiar ieși la o plimbare. Apoi continuă mai departe cu mai multă energie!

Oferă o șansă joburilor part-time

Dacă ai nevoie de o soluție rapidă care să te susțina financiar, caută un job part-time sau project-based. Nu este nici o rușine să iei un job temporar în ceva afara ariei tale de pregătire, mai ales dacă îți păstrezi în continuare atenția pe scopul tău final: să obții un job care să-ți satisfacă nevoile pe deplin. O soluție de acest tip poate fi o varianta foarte ok, care să-ți câștige extra timp să cauți mai multe variante. Până la urmă, nu vrei să iei o decizie pentru că ești strâns cu ușa, nu-i așa? Ia legătura cu o firmă de resurse umane și întreabă despre joburile deschise în domeniul tău.

Învață lucruri noi și îmbogățește-ți CV-ul

Este important să dedici timp să înveți lucruri noi, sau să te perfecționezi în ceea ce știi. Toate astea le poți adăuga extra la CV și să cântărească în favoarea ta în fața specialistului de recrutare sau al angajatorului. Deslușește tainele unui limbaj de programare, al unui nou framework, învață o limbă străină sau fă un curs de design – depune efort să obții calificări care să te ajute în căutarea unui job. Caută cursuri de dezvoltare profesională și creează-ți CV online pentru angajare.

Te pot ajuta și sesiunile de consiliere și orientare în carieră cu un specialist în resurse umane. Firmele de recrutare au experiența necesară să te ajute să-ti identifici punctele forte și punctele slabe și să îți ofere suport în interviul de angajare.

Fă networking, cunoaște oameni noi

Știai că multe dintre cele mai bune job-uri nu sunt mereu promovate? Există o serie de roluri care sunt accesibile candidaților care află de ele din vorbă în vorbă, de la prieteni, foști colegi de muncă sau foști angajatori. După ce ți-ai pus la punct profilul de Linkedin (află din acest articol sfaturile din partea recruiterilor pentru un profil de Linkedin atrăgător și despre funcționalitățile Linkedin mai puțin cunoscute aici) conectează-te cu oameni de recrutare, specialiști din domeniul tău, foști manageri, foști colegi de muncă, foști colegi de facultate sau de liceu, prieteni, vecini… pentru că nu știi niciodată de unde ar putea să-ți apară o informație valoroasă. Urmărește și profilele companiilor pe care le vizezi pentru a fi mereu la curent cu noutățile lor. Înscrie-te și în grupuri din domeniile care te interesează și intră în conversații pentru a deveni mai vizibil și a atrage atenția potențialilor angajatori asupra profilului tău.

Beautiful young woman in the home office. working from home. teleworking concept Free Photo

În încheiere…

După cum ai văzut, găsirea jobului ideal poate fi la fel de solicitantă ca un job în sine. Important este să nu te lași deznădăjduit sau să cazi în capcana procrastinării. Cum să găsești un job? Rămâi pozitiv, concentrează-te pe dezvoltarea ta și creează-ți o rutină care să te mențină motivat, productiv, energizat. Găsirea drumului în carieră poate veni cu provocări, însă trebuie rămâi concentrat pe obiectivul tău de a-ți construi cariera profesională.

Vrei să stai de vorbă cu un consilier în carieră din echipa Evolve Today? Împreună putem concepe un plan strategic care să te aducă mai aproape de jobul pe care ți-l dorești! Vizitează pagina de consiliere și orientare în carieră să afli cum te poate ajuta un consilier să-ți conturezi planul de acțiune.

Ce să faci când ești șomer? Răsfoiește și secțiunea de joburi de pe site-ul nostru unde ai putea să-ți găsești următoarea provocare profesională într-o industrie de top.

Post a Comment