Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

Ce faci când nu ești contactat după un interviu?

Ni s-a întâmplat tuturor: te-ai pregătit conștiincios pentru un interviu și ai făcut tot ce ai putut să impresionezi în ziua cu pricina. Părăsești locația cu speranța că totul a decurs bine și că i-ai dat pe spate și aștepți cu nerăbdare un răspuns. Și aștepți. Orele se transformă în zile și apoi săptămâni, iar entuziasmul și încrederea ta se transformă într-un sentiment de dezamăgire.

Și te întrebi: de ce nu am primit niciun semn și ce ar trebui să fac?

Ei bine lipsa unui răspuns nu este capătul drumului: mai ai o șansă să orientezi situația într-o direcție pozitivă.  Dar înainte să ajungem acolo, există acest mic aspect pe care trebuie să îl trecem în revistă, și anume e-mailul de follow up.

 

Email-ul de follow-up 

Majoritatea ghidurilor de pe la noi cu trucuri și sfaturi pentru un succes fulminant la interviu, nu menționează email-ul de follow up, dar este o practică bună care poate trage sforile în favoarea ta. Imediat după interviu, dar nu mai târziu a doua zi, scrie un e-mail recrutorului, sau reprezentantul companiei pe care l-ai întâlnit, în care mulțumești pentru oportunitate și îi transmiți entuziasmul și deschiderea ta față de poziția discutată. Poți atașa portofoliul, scrisoarea de motivație sau orice alt material care ilustrează experiența și abilitățile tale.

E-mailul trebuie să fie autentic. Dacă ești cu adevărat încântat de potențialul job și simți că rezonezi cu cultura organizațională a companiei, spune-o lumii (intervievatorului)! Dar într-un mod scurt, clar și profesional. Un text lung și pompos va transmite disperare, exagerare și poate părea chiar agresiv.

Autenticitatea este cheia care îți va aduce puncte în plus pentru motivație și comunicare. Și va menține conversația deschisă chiar dacă verbal dialogul s-a încheiat deocamdată.

Săptămânile au trecut și nimic. Nu te panica! 

În primul rând, să te duci acasă și să aștepți ca telefonul să sune nu e exact cea mai înțeleaptă continuare a procesului și nici cea mai realistă. Conform unui studiu din anul 2017, realizat de Recruiter Sentiment Study MRI Network, 46% din recrutorii respondenți au declarat că timpul de așteptare de la primul interviu, până la primirea unui răspuns negativ, este de regulă între 5 și 8 săptămâni. Doar în 39% din cazuri răspunsul a fost primit mai repede –  sub o lună; dar sunt și situații în care așteptarea poate dura mai mult de 9 săptămâni. 

În același timp, flow-ul unui proces de recrutare este mai lung și mai întortocheat decât este perceput de către candidat. Din același studiu avem confirmarea că un candidat trece de regulă prin 3 sau 4 interviuri înainte de a primi o ofertă. Dacă nu ai fost contactat imediat nu înseamnă întotdeauna că pronosticul este negativ. Poți fi un candidat valoros, dar nu cu un scor perfect. Ia-o ca pe o listă de așteptare, care cu puțin noroc te poate propulsa pe un shortlist. 

Nu o lua personal: avem tendința de trata afectiv situația, dată fiind fireasca implicare emoțională, dar la finalul zilei, un interviu este o întâlnire profesională, cu scopul unui schimb de informații.

Nu uita că oamenii de HR sunt, în fond, oameni.

Procesul e cu două sensuri – dacă au trecut mai mult de 5 săptămâni, contactează intervievatorul ca să iei pulsul situației. Vei iniția o discuție și îi va fi mai ușor acestuia să-ți răspundă.

Un e-mail rezonabil de scurt și profesional (ține minte: fără implicare afectivă), în care îi amintești de tine, este abordarea potrivită. Răspunsul, fie el și negativ, ți-a deschis portița către un deznodământ pozitiv: ai ocazia de a cere feedback și de a transforma aparentul eșec într-un moment de învățare. Întreabă ce poți îmbunătăți și ce te-a descalificat în cursa pentru acest job. 

Prioritatea intervievatorul este de a găsi persoana perfectă pentru un anumit job, după un profil bine stabilit dinainte. Poți fi un candidat talentat, din aceia care se găsesc rar, dar nu îndeplinești toate criteriile necesare fișei postului.. Fii sigur că acesta te va implica în alte procese dacă are pentru tine oportunitatea potrivită, sau te va recomanda către alți colegi.

Post a Comment