Categorii
Angajare Cultură organizațională Interivuri Recrutare

Ce este un Digital nomad? Un nou mod de lucru care îți permite să călătorești.

Nomad digital este un termen care a început să apară tot mai des în contextul muncii remote. În 2021, munca este tot mai independentă de locație, iar tehnologia permite multor oameni să-și facă treaba din orice loc din lume. Acest aspect, plus alte inovații ale tehnologiei și ale abordării asupra muncii a dus la apariția nomazilor digitali, specialiști care călătoresc prin toată lumea și lucrează remote în același timp. Îi găsești prin toate colțurile planetei lucrând din hamace pe plajă, în hoteluri, în cabane de munte, cafenele, spații de co-working sau orice loc cu o conexiune bună la internet. 

De ce contează? Munca la distanță s-a normalizat în 2021, iar tot mai mulți angajați vor mai multă libertate și flexibilitate la locul de munca, iar asta deschide poarta către noi oportunități de a lucra la distanță.

Cine sunt nomazii digitali?

În general, persoanele care se consideră nomazi digitali sunt persoane tinere, care muncesc remote în industrii precum marketing, design, IT, scris, media sau consultanță. Sunt persoane “digital saavy” care aleg un stil de viață nomad care le permită să lucreze de oriunde, să călătorească și să lucreze remote.

Nomazii sunt un grup divers, cu diferite profesii și contexte socio-economice. Creativii reprezintă cea mai mare parte, iar IT-ul și marketing-l sunt de asemenea participanți importanți la creșterea acestui trend. Dintre aceștia, 54% lucrează full-time, iar restul de 46% part-time. 

Un studiu relevă că există aproximativ 4.8 milioane de muncitori independenți care se regăsesc în definiția termenului “digital nomad” și peste 17 milioane care speră să poată face asta în viitor. 

Cum se adaptează industria de travel la noul stil de lucru remote?

Marii jucători ai industriei de travel au identificat acest trend și și-au modificat politicile pentru a-l întâmpina. De exemplu, Airbnb și-a schimbat focusul de la locații de închiriat pe termen scurt, către locații pe care le poți închiria cu lunile – pentru “workations” (o vacanță în care lucrezi). Compania estimează că mulți oameni care lucrează de acasă vor deveni tot mai interesați să lucreze din cabane pe plajă, în pădure sau în suburbiile marilor orașe. 

Acum că linia dintre călătorii, viață personală și muncă devine tot mai neclară, Airbnb își propune să faciliteze cazarea celor care vor să se mute peste tot prin lume. Recent compania a început să promoveze ideea de a încercat un oraș nou înainte să te muți acolo – mai ales că sunt tot mai mulți oameni care nu mai sunt legați fizic de locul de muncă.

Resurse pentru nomazii digitali.

  • Flexjobs este o platformă cu oportunități de muncă remote. 
  • Remote.co este un website dedicat resurselor pentru muncitorii remote. 
  • How To Become A Freelancer te ajută să înțelegi bazele unei cariere de freelancer.
  • Power To Fly listează joburi de vis de peste tod din lume. .
  • We Work Remotely cea mai mare comunitate de lucrători remote din lume. 
  • Working Traveller este un loc unde recruiterii pot găsi profesioniști nomazi digitali. 

Unde călătoresc nomazi digitali?

Nomazii digitali au fost pentru mult timp într-o zonă gri a legislației, folosindu-se de vize pentru turiști să-și îndeplinească visul de a lucra de oriunde. Dat fiind că nu există opțiunea ca statul în care călătorești să-ți oferă o viză de muncă (pentru că nu ești angajat în țara respectivă), mai multe țări – destinații preferate de nomazii digitali au găsit soluții. În unele țări a apărut o nouă categorie de vize pentru digital nomads care facilitează șederea străinilor într-o țară, pentru o perioadă mai lungă. O astfel de exemplu este Hawaii, care a creat un program de rezidență pe termen lung pentru nomazii digitali. 

Madeira, Portugalia a dezvoltat primul sat nomad digital din UE, unde aproximativ 100 de nomazi digitali din întreaga lume pot beneficia de spațiu de lucru gratuit și ajutor în găsirea unei locuințe temporare. Alte destinații populare includ Bali, Berlin, Barcelona și Thailanda.

În concluzie.

Tot mai multe job-uri pot fi făcute remote, iar stilul de viață nomad va continua să crească. Flexibilitatea orelor de muncă, varietatea de medii în care se poate face munca de birou, renunțarea la aglomerația din orașele mari sunt doar câteva motive pentru care cineva și-ar dori să devină digital nomad. Astfel că managerii de resurse umane trebuie să conceapă strategii de retenție pentru angajații de top care vor să adopte un stil de muncă alternativ.

Vrei să-ți schimbi jobul sau să devii nomad digital? Apelează la consilierii în carieră Evolve Today pentru servicii de consiliere, orientare sau reconversie profesională. Contactează-ne aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *