Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us

Bune practici pentru evaluarea de la finalul de an

Sesiunile de evaluare și feedback trimestriale sunt vitale pentru managementul performanței după procesul de recrutare, iar evaluările de la finalul anului sunt și mai importante, pentru că măsoară progresul de ansamblu, pe o perioadă mai lungă de timp. Managerii se pot folosi de această oportunitate pentru a analiza provocările de peste an, să identifice strategii mai eficiente și să stabilească un plan de evoluție pentru anul următor. 

În cazul angajaților remote în special, evaluarea de la finalul anului este foarte importantă, mai ales pentru ca aceștia nu au ocazia să primească feedback atât de des pe parcursul anului. În timp, acest lucru duce la scăderea motivației și apariția confuziei la nivelul echipelor.

O discuție în profunzime pe tema performanței și evoluției de peste an poate fi o metodă excelentă de a oferi mai multă claritate, de a concluziona anul care se încheie și de a pregăti “terenul” de lucru pentru 2023.

Ce se întâmplă la evaluarea de la finalul anului?

În cadrul unei evaluări de final de an, managerul evaluează măsura în care obiectivele angajaților și ale echipelor au fost atinse. Apoi se oferă feedback și se discută pașii următori. De obicei, managerul lucrează cu angajații pentru setarea unor noi obiective și pregătirea unui plan pentru atingerea lor.

Evaluarea de final de an poate fi și momentul în care un angajat să fie promovat, sau să primească o mărire sau bonusuri în cazul unei performanțe peste așteptări.  

Bune practici pentru evaluarea de finalul de an pentru manageri

Începe discuția cu feedback-ul pozitiv.

Este foarte important să începi discuția pe o notă pozitivă, pentru că aceasta va da tonul întregii conversații. Când oferi feedback pozitiv le arăți angajaților care sunt cele mai apreciate comportamente și crești șansele ca ele să se repete în viitor. Adresează întrebări despre ce cred ei că a mers bine și deschide o discuție bi-direcțională despre realizările și provocările de pe parcursul anului.

Setează obiective și provocări noi.

Finalul de an este momentul perfect pentru a defini noi obiective pentru membri echipei. Asigură-te că obiectivele sunt setate împreună cu angajatul, sunt clare, specifice și așteptările de ambele părți transparente pentru a evita orice interpretare.

Încurajează-ți echipa să evolueze.

Încurajează-ți angajații să caute singuri oportunități de creștere. Reamintește-le că evoluția este un proces dinamic de învățare continuă și încurajează-i să identifice care sunt zonele în care le-ar plăcea să evolueze și ce abilități și competențe noi le-ar plăcea să dezvolte în noul an care vine.

Identificați soluțiile împreună.

O conversație deschisă în care angajații specialiști sunt implicați în găsirea soluțiilor este esențială. Poți oferi sugestii, însă până la urmă ține de fiecare om să definească soluțiile cele mai potrivite pentru modul său de lucru. Încearcă să vezi care este perspectiva omului din fața ta și să abordezi discuția într-un mod cât mai empatic.

Greșeli de evitat timpul evaluării

Chiar dacă evaluarea este un moment bun pentru a oferi claritate și direcție, dacă este realizată necorespunzător poate duce la conflicte și tensiuni între manageri și angajați sau între colegi.

  1. Trăsăturile negative de personalitate nu-și au locul în discuție. Chiar dacă există anumite aspecte negative, acestea pot fi aduse în discuție prin depersonalizarea lor și focusul pe soluții. De exemplu “nu ești de încredere pentru că mereu promiți și nu livrezi” versus “pare că accepți mai multe responsabilități decât poți duce”.
  2. Evită să faci remarci generale, fără să poți oferi exemple sau dovezi concrete. De exemplu, “mi se pare că nu gestionezi relația cu clientul x suficient de bine”. Atunci când prezinți o astfel de situație și ai exemple concrete în care situația cu clientul putea fi gestionată mai bine, ai ocazia să aduci în discuție câteva soluții pentru remedierea situațiilor respective.
  3. Comparațiile între oameni. Asta duce la apariția conflictelor sau a tensiunilor interne. Dacă ții neapărat să faci o comparație, poți compara performanțele unui angajat cu performanțele lui din trecut.

În concluzie,

Evaluările de la final de an pot fi un prilej de emoții pentru ambele părți, însă secretul este pregătirea în prealabil. Aceste momente sunt o oportunitate învățare, de evoluție, clarificare și de consolidare a relațiilor dintre manageri și echipe.

Nu uita să incluzi în evaluarea de final de an feedback pozitiv, să conștientizezi realizările angajaților de peste an dar și să setezi obiective, noi provocări și oportunitățile de dezvoltare a unor abilități noi care îi vor ajuta să-și atingă obiectivele pentru următorul an.

Post a Comment