Motive pentru care ești blocat în carieră și cum să te deblochezi
Indiferent de cât de mult îți place jobul tău sau cât de mult ai investit în cariera ta, este posibil să simți că ai ajuns într-un punct mort. Poate că nu mai ai oportunități de avansare sau că simți că nu îți mai îndeplinești potențialul. Acesta este un moment comun în viața profesională și se întâmplă adesea când ajungi într-un punct de stagnare. Dar nu trebuie să fii blocat în această situație pentru totdeauna. Există modalități de a-ți debloca cariera și de a-ți continua progresul. În acest articol, vom explora alături de Mihaela Mihai câteva motive pentru care poți fi blocat în cariera ta și cum să depășești aceste obstacole pentru a-ți atinge obiectivele profesionale.
Parcursul profesional al fiecăruia dintre noi poate fi un drum foarte lin, în care etapele firești sau necesare se succed în mod natural, fără devieri sau împotmoliri de vreun fel. Însă un astfel de parcurs este un ideal și se întamplă, cel mai probabil, unui numar nu foarte mare de profesioniști. De cele mai multe ori însa, evoluția noastră profesională necesită eforturi mari, vine cu variabile multiple, ocolișuri sau incertitudini astfel că ajungem de la A la B trecând prin mai multe puncte intermediare sau deviate de la traseul pe care ni l-am proiectat inițial.
Fiecare etapa pe care o parcurgem necesită un efort și o analiză constantă asupra noastră și a ceea ce ne dorim din punct de vedere profesional, însă adevarata provocare apare în momentul în care ne simțim blocați. Acest blocaj poate însemna fie că în fața noastră se gasesc multiple variante de alegere astfel încât decizia pare imposibilă sau pur și simplu faptul că ne gasim în fața unui zid, dincolo de care nu vedem absolut nimic.
Din experiența ta, care sunt cele mai des întâlnite motive pentru care cineva ajunge sa fie blocat în carieră?
Problema nu este atât faptul că ne simțim blocați în carieră, cât riscul să vedem acest blocaj ca pe un capăt de drum. Motivele pentru care putem ajunge în acest punct ca profesioniști pot fi multiple, putând aparea atât din exterior, cât și din interiorul nostru.
În ceea ce privește contextul extern, blocajul poate apărea în situația în care avansând din punct de vedere al rolului pe scara ierarhica atingem un punct de maxim în organizația din care facem parte, pe domeniul în care activam (o poziție de management, de exemplu). De asemenea, poate interveni o nepotrivire cu așteptările organizației din partea ta (la nivel de competențe, valori) pentru a face pasul către un alt rol. Nu trebui să omitem nici faptul că pe lângă competiția generală de pe piața muncii, există mereu competiție și în interiorul organizațiilor, astfel că este posibil ca avansarea pe un anumit rol (fie vertical, fie în lateral) sa nu fie atât de facilă.
O altă situație în care ne putem găsi, oricât de nepotrivit ar părea, este atunci când avem rezultate atât de bune în rolul pe care îl avem la un moment dat încât poate interveni teama de o schimbare la noi sau organizația din care facem parte să își dorească sa rămânem în acel punct pentru a nu destabiliza lucrurile printr-o schimbare.
Pe de altă parte, blocajul poate apărea și din interiorul nostru, ca profesioniști. Putem simți că am oferit tot ceea ce aveam de oferit într-un anumit domeniu însă să ne fie dificil să luăm în calcul un alt path. Dezvoltarea competențelor și skill-urilor noastre se face de cele mai multe ori prioritar în acord cu domeniul în care activăm și proiecția urmatorilor pași, astfel că există posibilitatea ca și dacă conștientizăm că ne dorim o schimbare de domeniu să ajungem la concluzia că sunt anumite zona pe care trebuie să le îmbunătățim pentru a face asta. Mai mult decât atât, evoluand este destul de dificil să faci un pas în spate pentru o schimbare mai radicală de domeniu (din punct de vedere al nivelului profesional, al veniturilor asigurate, etc.) astfel că poate părea insurmontabilă o schimbare de carieră.
Blocajul intern poate veni și dintr-o evoluție a noastra ca perspectiva asupra jobului, a rolului pe care ne dorim să ni-l asumam într-un anume context. Vedem din ce in ce mai multe situații de specialiști care după o perioada destul de lungă petrecută în organizații mari sau poate cu un anumit nivel de strictețe, își doresc mai multă libertate sau să aiba un impact mai pare, pe care îl văd posibil în start-up-uri sau organizații mai mici sau chiar prin crearea propriului business. Însă și o astfel de schimbare poate veni cu provocările sale pentru care ne putem simți mai mult sau mai puțin pregătiți la un moment dat.
Ce ar trebui să faci atunci când simți că bați pasul pe loc în viața profesională?
Dacă ai conștientizat faptul că bați pasul pe loc în viața profesională, deja ai facut un pas foarte mare către ceea ce urmează pentru tine.
În momentul respectiv, probabil că una dintre cele mai eficiente alternative ar fi să te întorci către tine, să analizezi ce simți, de unde vin acele lucruri și de ce ai avea nevoie. O analiză proprie nu este mereu ușor de făcut, există însă și profesioniști specializați care îți pot îndruma acest proces. Te va ajuta să înțelegi care sunt core strengths ale tale, care sunt competențele și skill-urile ce îți completează profilului, dar și ce îți face placere să faci din punct de vedere profesional (și nu ne referim neapărat la un rol definit, ci la activități punctuale). De asemenea, este un moment bun ca analiza critică să puncteze și care sunt punctele de îmbunătățit sau acele lucruri/activități care nu ți se potrivesc sau nu îți aduc satisfacții. Faptul că suntem într-o continuă evoluție profesională și personală poate face lucrurile ușor mai dificile, pentru că cel mai probabil tu, cel din primii ani de carieră, nu ești acelați cu ceea ce ai devenit in timp. Onestitatea față de tine este cheia acestui proces, alături de încrederea că exista un path potrivit pentru fiecare dintre noi.
Pornind de la concluziile acestui proces, definește-ți mai multe alternative și explorează ce ar putea însemna fiecare dintre ele pentru tine. Rămâi deschis și către variantele care pot părea complet scoase din contextul tău până în acel moment, pentru că și din acele zone pot apărea surprize plăcute.
Într-un final, este necesar să fii curajos/ă și să dai șanse alternativelor care se întrevăd, pentru că astfel îți vei da o șansa ție să te regăsești din punct de vedere profesional. Va fi cu singuranță necesar să investești timp și energie în aceste noi perspective, poate pentru înțelegerea unor noi domenii, sau pentru perfecționarea unor skill-uri.
O barieră pe care consider că este dificil să o depășim, însă în același timp foarte benefic dacă o facem, este tocmai să ne abatem de la drumul pe care poate l-am definit pas cu pas de-a lungul multor ani. Există posibilitatea să fi făcut asta într-un moment în care alte lucruri ne defineau și am rămas fideli planului respectiv crezând că asta trebuie să facem pentru a avea succes. Trăim într-un context global cu extrem de multe alternative din punct de vedere profesional, un context în care roluri noi apar constant din nevoi ale noastre sau de business, cu adevarat posibilitățile sunt nelimitate, cu atât mai mult cu cât nici măcar din punct de vedere al locului în care ne aflăm la un moment dat nu mai prezintă o limitare.
Deși în cuvinte procesul este unul complex și necesita răbdare, așa cum menționam, există numeroase resurse pe care le avem la îndemană pentru a face asta: de la persoane specializate în consiliere profesională care pot fi ghizi perfecți, până la o multitudine de cursuri/webinars/workshop-uri și alte tipuri de materiale și activități care ne pot ajuta să lucrăm la dezvoltarea noastră continuă.
Descoperă serviciile de consiliere în carieră Evolve Today.
Ce practici recomanzi celor care vor să rămână competitivi și într-o evoluție constantă?
Pentru a ramane competitiv într-o piață a muncii aglomerată și care evoluează continuu, unul dintre cele mai importante lucruri este să rămâi cu o perspectivă deschisă și să fii curios. Ia-ți timp pentru a fi atent la ceea ce se întamplă în jur și la tine. Oferă-ți constant șanse de a învăța și implementa lucruri noi și fii curajos să vii cu propuneri în rolul pe care îl ai din punct de vedere profesional sau către tine în ceea ce privește așteptările pe care tu le ai de la tine.
Dacă te abați de la sarcinile tale zilnice pentru o conferință, un curs sau un grup de discuții, nu înseamnă că îți ignori munca, pentru că din astfel de interacțiuni pot aparea perspective noi sau ți se pot contura nevoiele de dezvoltare ce ulterior îți vor fi utile.
Și mai ales, consider că este important să nu îți fie teamă să dezvolți zone care poate în momentul respectiv nu ți se par a fi cele mai relevante pentru ceea ce faci. Este foarte sănătos să faci din tine proiectul central al vieții tale profesionale, și nu din rolul pe care îl ai punctual într-un anume moment.
Schimbarea în carieră poate veni cu frici și cu anxietate. Cum gestionăm stările acestea și facem un pas în afara zonei de confort?
Asa cum am expus lucrurile până în acest punct, poate părea că spunem despre schimbarea în carieră că este un process foarte ușor. Însă realitatea este că factori de timp, resurse, energie pot face din acest proces unul foarte dificil, părând în cele din urma să fie mai ușor să continuăm pe direcția actuală, sub forma unui compromis. Ceea ce face face lucrurile și mai dificil în acest proces este într-adevar frica de schimbare și anxietatea care nu este niciodată ușor de gestionat. Poate părea că abandonăm tot ceea ce am construit până în acel punct, poate părea prea dificil sau pur și simplu că nu avem timp de a experimenta, având propria carieră on the line.
Un prim pas important este convingerea că în acest process ne bazam pe noi înșine, pe același sine pe care ne-am bazat și în evoluția profesională de până atunci. Resursele cele mai importante sunt la noi și se numesc competențe, skill-uri, valori. În momentul unei schimbări doar ne uităm la ele dintr-o altă perspectivă, însă tot ele sunt cele care ne susțin în acest proces.
De asemenea, este cu siguranță util să avem aproape oameni care să înțeleagă ceea ce trăim și să ne susțină. Ne putem baza atât pe oameni din cercul de cunoștințe, familie dar ideal și pe profesioniști cu care lucrăm, manageri. Cei din urma pot fi susținători ai nostri, care ne identifică cu potențialul nostru și care pot avea încredere să ne ofere posibilitatea unei schimbări, într-un mediu safe. Consider că toate organizațiile ar trebuie să susțină aceste procese inclusiv pentru propria dezvoltare. Pragmatic, costurile unei recrutări externe sunt mereu mai mari decât susținerea unui angajat cu setul potrivit de competențe și skill-uri dispus să facă o schimbare de carieră.
Însă nu întotdeauna soluția poate exista în interiorul aceleiași organizații, astfel că lucrul indeaproape cu un specialist în consiliere în carieră este mereu o soluție foarte bună. Pe lângă faptul că treci prin acest proces ghidat de un profesionist, această persoană te poata ajuta prin date clare să ai imaginea corectă asupra posibilităților existente, a riscurilor dar și a ceea ce este util să faci ca pași următori astfel încât lipsa de control, care și generează anxientate, să fie minoră.
La cine pot apela atunci când ma simt blocat în carieră?
În momentul în care ne simțim blocați în carieră, putem apela în primul rând la o persoană specializată, fie un membru al departamentului de HR din compania din care facem parte, ca prim nivel de discuție, dar mai ales către un profesionist în consiliere de carieră.
Putem apela de asemenea la managerul direct, atunci când există o relație profesională sănătoasă, componenta de people management presupunând inclusiv indetificarea potențialului membrilor echipei tale și ghidarea lor către cea mai potrivită direcție de carieră existentă la un anumit moment. Consider un people manager adevărat acea persoană care are inclusiv curajul de a renunța la un bun profesionist din echipă atunci când acesta nu se mai regăsește în rolul său și a-l ghida către o alta direcție, potrivită pentru acea persoana și evoluția sa.
Nu în ultimul rând, este necesar sa fim atenți la noi, la nevoile noastre, la ceea ce stapânim, ceea ce ne face placere, dar și la aspectele de la capatul opus – în ce nu ne regăsim sau care sunt lucrurile pe care avem nevoie să le îmbunătățim. Răspunsurile vin într-un final de aici iar celelalte resurse ne ajută să le punem în ordinea potrivită și să putem lua decizii curajoase.
Concluzii
În concluzie, blocajul în carieră este un fenomen comun și poate fi cauzat de mai multe factori, atât interni, cât și externi. Este important să nu privim acest blocaj ca pe un capăt de drum și să căutăm soluții pentru a depăși obstacolele și a ne atinge obiectivele profesionale. Printre motivele cele mai frecvente se numără: stagnarea într-o poziție din cadrul organizației, incompatibilitatea cu așteptările organizației, concurența internă, teama de schimbare sau dificultatea în a alege un alt path. Pentru a depăși aceste obstacole, este important să îți clarifici obiectivele, să identifici și să dezvolți competențele necesare pentru a-ți atinge aceste obiective, să îți extinzi rețeaua de contacte și să îți asumi riscuri.