Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
Beneficii la locul de munca | Evolve Today

Ce își doresc angajații în 2023? Top 5 beneficii la locul de muncă

Pandemia a dispărut din mintea noastră, dar angajații și antreprenori de-o potrivtă trăiesc încă cu efectele unui perioade tumultuoase. Natură muncii în sine s-a schimbat dramatic în câțiva ani, ajungându-se inclusiv la lupte de putere între angajatori și angajați. Împreună cu incertitudinea economică și cu inflația resimțită la nivel național, există multe provocări cu care se confruntă angajatorii din toate industriile.

Ceea ce este sigur este faptul că așteptările angajaților de la angajatori s-au transformat. Cu provocări de recrutare și retenție în tot mai multe domenii de activitate, companiile care refuză să vină în întâmpinarea acestor așteptări schimbate ale angajaților vor pierde probabil profesioniști foarte calificați. Fără cei mai buni oameni pentru job, va fi mult mai dificil pentru o companie să continue să evolueze, să-și satisfacă clienții și să-și atingă obiectivele.

Așadar, în acest articol ne vom uita la cele mai râvnite beneficii la locul de muncă în 2023, iar într-o secțiune extra vom discuta despre beneficii gravide la locul de muncă.

Creștere salarială

Ar fi incorect să spunem că relația dintre un angajator și un angajat nu este una economică. Tocmai din acest motiv are sens ca angajații să aibă așteptarea să primească un salariu raportat la atât la implicarea și performanțele lor în companie, cât să aibă beneficii la locul de muncă în raport cu realitățile economice din prezent. Salariile mici și medii au crescut aproape în toate colțurile lumi, însă rata inflației a fost atât de mare încât puterea de cheltuială a scăzut. Rata medie anuală a inflației IAPC este estimată la 9,7 % în 2023, iar costurile tot mai mari de trai rezultă în provocări economice tot mai mari pentru angajații full time. 

Astfel că măririle de salariu sunt pe locul 1 în lista așteptărilor angajaților în 2023. 

Prespective de evoluție în carieră

Majoritatea angajaților au așteptarea să se dezvolte și să evolueze în rolurile lor și în cadrul organizației. Când investesc muncă și efort în proiecte care fac compania să avanseze, doresc să li se recunoască acest lucru și să fie recompensați prin promovări și alte oportunități de avansare.

Dezvoltarea profesională este o așteptare cheie pentru angajații la toate etapele carierei lor. Chiar și cei care caută poziții de entry level pot crea impact în rolul lor, care vor duce la o carieră de durată. Angajații care se simt blocați într-un loc de muncă fără perspective nu vor fi motivați să depună acel extra efort necesar, și va apărea fenomenul de quiet quitting. Companiile ar trebui să pună accent pe oportunitățile de învățare și de creștere, deoarece acestea vor duce la angajați mai bine pregătiți, care își vor pune abilitățile în slujba îmbunătățirii organizației. Mai multe tendințe în piața muncii găsești pe blogul de HR Evolve Today.

Mai multă flexibilitate și programe de lucru remote sau hibrid

Una dintre cele mai importante așteptări ale angajaților în 2023 este să aibă mai mult control, autonomie și flexibilitate în viața profesională. Cum majoritatea angajaților au demonstrat că pot rămâne productivi și remote (începând cu perioada pandemiei), momentan așteptările ca angajații să vină la birou devin irealiste.

Mai multă flexibilitate a crescut nivelul de satisfacție al angajaților – în special pentru cei care au copii sau obișnuiau să petreacă mult timp pe drum. De asemenea, aranjamentele de lucru remote sau hibrid rămân în topul preferințelor angajaților.

În special programul de lucru hibrid oferă un echilibru bun între viața personală și crearea de legături profesionale cu colegii de muncă. Mai multe despre cum să obții mai timp liber și work life balance găsești pe blogul nostru.

Beneficiile tradiționale rămân importante

Deși există acum un pachet mixt de beneficii la locul de muncă disponibile pentru angajați, anunțurile de joburi continuă să includă beneficii tradiționale, precum tichetele de masă (70%), bonusurile de performanță (62%), și asigurarea medicală (57%). În plus, cursurile de specializare sau de dezvoltare personală (60%) se numără și ele printre cele mai oferite beneficii. În același timp, există și alte beneficii enumerate în anunțurile de joburi, precum teambuilding-urile (40%), primele de sărbători (50%) și laptopul sau telefonul mobil (47%).

Beneficii la locul de muncă pentru sănătate și welness

Este crucial ca un angajat să fie conștient de faptul că angajatorul său este interesat de starea sa de sănătate, iar o opțiune populară este asigurarea medicală privată. În unele companii, acest beneficiu poate fi extins și la membrii familiei angajatului. În cazul în care se dorește diferențierea față de concurență, este important să se ofere și servicii suplimentare în cadrul pachetului oferit, care acoperă intervenții chirurgicale, analize avansate sau proceduri stomatologice.

De asemenea, în pachetele atractive pentru salariați pot fi incluse beneficii pentru sport și viață sănătoasă. 

În gama beneficiilor ce țin de activități sportive, asigurarea accesului la serviciile centrelor de fitness a fost poate cel mai frecvent folosit de angajatori în pachetele salariale și chiar în condițiile în care acesta nu avea neapărat vreun avantaj fiscal suplimentar. Cu atât mai mult cu cât, în prezent, beneficiul devine atractiv și din punct de vedere al taxelor, recomandăm companiilor să își lărgească orizonturile de analiză și să privească cu atenție întreaga gamă de astfel de servicii (și nu doar centrele fitness), întrucât pot fi plăcut suprinşi să descopere o paletă mult mai cuprinzătoare de activități sportive eligibile care – prin tratamentul fiscal favorabil – ar putea îmbogăți lista existentă de beneficii extra-salariale. Fără îndoială, interesul este crescut și din partea salariaților, iar multe departamente de HR probabil că deja au primit și întrebări pe această temă din partea angajaților. Așadar, pare a fi momentul oportun ca acest beneficiu să fie analizat și luat în considerare – Dan Răuţ (Manager, Departamentul de Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România

Beneficii gravide la locul de muncă

Ce beneficii au gravidele la locul de muncă? Potrivit recomandării medicului de familie, o angajată gravidă care nu poate lucra timpul normal din motive de sănătate, atât pentru ea, cât și pentru fătul său, are dreptul la o reducere de 1/4 din durata normală a programului de lucru, păstrându-și în același timp veniturile salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

În timpul sarcinii, angajatorul nu poate cere să se lucreze ore suplimentare sau program de noapte, conform legislației în vigoare. Fameile gravide au dreptul să solicite schimbarea programului de lucru, dacă acestea sunt cerințe ale poziției lor.

Gravidele au de asemenea dreptul la o dispensă pentru consultațiile prenatale de maximum 16 ore pe lună, dacă acestea nu pot fi efectuate în afara programului de lucru. De asemenea, angajatorul nu poate trimite angajata în deplăsări în interes de serviciu pe perioada sarcinii.

Angajatorii sunt obligați să ofere condiții de lucru optime salariatei însărcinate, în conformitate cu OUG 96/2003. Angajatele însărcinate nu pot fi concediate, cu excepția cazurilor de faliment sau reorganizare judiciară. Au dreptul la concediu medical de 126 de zile (63 de zile prenatal și 63 de zile postnatal), precum și la concediu de risc maternal.

În concluzie

Cele mai importante beneficii la locul de muncă pentru angajați în 2023 sunt creșterea salarială, perspectivele de evoluție în carieră, mai multă flexibilitate și programe de lucru remote sau hibrid, beneficii de sănătate și beneficii care să pună accent pe echilibrul între viața profesională și personală. Acestea sunt considerate esențiale pentru a atrage și a reține angajați calificați, astfel încât companiile să continue să evolueze și să-și atingă obiectivele. 

Post a Comment