Bucharest, Romania
[email protected]
+40 725 161 883
Follow Us
Image Alt

Evolve Today

9 limbaje de programare pe care să le înveți în 2019

România se află în TOP 10 la nivel mondial ca număr de specialiști IT certificați iar potentialul de dezvoltare este foarte mare in urmatorii ani. Totusi, industria IT este competitiva, iar angajatorii cauta profesionisti care sunt la curent cu noile tehnologii, ceea ce stimuleaza profesionistii sa se mentina intr-o evolutie continua.

Piaţa locală de software şi de servicii de IT va depăşi în 2019 două praguri istorice: numărul de IT-işti va trece de 100.000, iar valoarea totală a industriei va trece de 5,1 miliarde de euro, conform unui studiu realizat de compania de cercetare şi consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC) şi Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS).

In acest context, este un moment prielnic sa inveti ceva nou si sa iti dezvolti abilitatile de profesionist IT. Pentru a te incuraja sa iti depasesti limitele si sa-ti identifici urmatoarea provocare, ti-am pregatit o  o lista cu 8 dintre cele mai cautate limbaje de programare si framework-uri pe care sa le inveti anul acesta.

Poritriv unui raport GitHub, acestea sunt limbajele de programare cele mai folosite de developeri:

1. Javascript

Java Script este cu siguranta cel mai popular limbaj de programare. Este o piatra de temelie in web development, impreuna cu HTML si CSS. Aparut in 1995, JavaScript este folosit de aproape toate browserele existente si a fost tehnologia care a transformat browserele web in platforme de aplicatii.

JavaScript se afla in topul sondajelor realizate de StackOverflow pe tema limbajelor de programare – pentru 6 ani la rand incepand cu 2013. Fiind la baza dezvoltarii web, JavaScript va ramane cu siguranta o tehnologie relevanta pentru anii urmatori. Peste timp, utilitatea sa a crescut datorita aplicatiilor de server prin medii precum Node.Js – care este folosit pentru dezvoltarea de aplicatii de catre gigantii din industria tech, cum ar fi Google sau Amazon.

2. Python

Python a crescut mai rapid decat orice alt limbaj de programare existent in ultimii ani. Inainte de popularitatea sa de astazi, a castigat teren in randul programatorilor pentru ca este un limbaj usor de invatat care necesita mai putine linii de cod pentru executarea anumitor task-uri. Insa, motivul principal pentru care a ajuns foarte popular este expansiunea AI, Data Science si Machine Learning, fiind cel mai utilizat limbaj de programare in acest domeniu.

3. Java

Java a supravietuit in topurile limbajelor de programare din ultimii 20 de ani. Este utilizat in principal pentru construirea de aplicatii web scalabile pentru companii mari. Este considerat a fi unul dintre cele mai stabile limbaje de programare si tocmai de aceea este preferat de companiile mari. Un alt factor important care a mentinut Java in topul companiilor dezvoltatoare de web este independenta sa fata de platforme care ajuta developerii sa aplice principiul “write once, work anywhere”. Majoritatea companiilor din Fortune 500 se folosesc de Java pentru dezvoltarea aplicatiilor back-end. Chiar daca ramane in urma in comparatie cu alte limbaje, Java este in continuare o parte fundamentala in majoritatea ecosistemelor software.

4. PHP

PHP sau  cu alte cuvinte Hypertext Preprocessor este un limbaj conceput in 1995. Este interesant faptul ca tehnologiile noi nu au reusit sa scada din popularitatea framework-urilor PHP pentru mult timp. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca PHP s-a dezvoltat de-a lungul timpului; insa in prezent stagneaza. Totusi, exista multe website-uri care functioneaza pe PHP. Unul dintre ele este este cea mai vast utilizata platforma CMS : WordPress, folosit de peste 33% din site-urile de pe internet.

5. SQL

Din 19 milioane de developeri din lume, 7 milioane se folosesc de SQL, portrivitEvans Data Corporation. Motivul principal din spatele acestor cifre este abilitatea limbajului de a gestiona structuri de date si informatii stocate in baze de date. SQL sau Structured Query Language permite recuperarea rapida a unui numar mare de baze de date.

6. Ruby

Ruby a fost dezvoltat in Japonia, la jumatatea anilor 1990. Este un limbaj de programare dinamic, construit cu scopul de a simplifica programarea si de a o face mai interesanta.

Ruby promite un cod eficient, orientare pe obiecte si arhitectura  MVC (Model, View, Control) si un timp de implementare mai mic decat in PHP.

7. C/C++:

Acest limbaj a aparut prima oara in 1970 si a fost creat de Dennis Ritchie şi Brain Kernighan. Limbajul C++ este creaţia lui Bjarne Stroustrup şi reprezintă o extensie a limbajului C care permite programarea pe obiecte.

In prezent, C este considerat parintele limbajelor moderne de programare. Inclusiv Java este derivat din sintaxa sa. C++ este un limbaj mai dinamic, datorita faptului ca codul este verificat de fiecare data inainte sa fie executat.

8. Swift

Ai idee cate aplicatii iOS sunt pe piata? Cei de la Lifewire au facut un raport in care explica: in iarna anului 2019 existau 2,200,000 de aplicatii iOS si 1,000,000 de aplicatii de iPad.

Mare parte dintre aceste aplicatii sunt dezvoltate cu Swift, un limbaj de programare construit de Apple pentru a sustine devzoltarea sistemelor iOS si OS x. Swift este un mix de limbaje de programare din care au fost pastrate doar cele mai bune caracteristici.

Cele mai multe elemente din Swift sunt inpirate din C și Objective-C, dar și din Rust, Haskell, Ruby, Python.Pentru cei care doresc să învețe, Apple pune la dispoziție întreaga documentație.

9. TypeScript

TypeScript este prin definitie “JavaScript pentru dezvoltarea de aplicatii complexe”. Este un limbaj object oriented si a fost conceput de Anders Hejlsberg (care a realizat si C#) la Microsoft. TypeScript este atat un limbaj de programare cat si un set de tool-uri. Partea buna este ca daca stii deja JavaScript, poti programa si in TypeScript.

Acest limbaj incearca sa aduca beneficiile limbajelor programate static, in universul dinamic JavaScript. Printre beneficii se numara: simplificarea codului si cresterea predictibilitatii acestuia, eliminand greselile banale cum ar fi typos;

In concluzie, fiecare limbaj de programare are partile sale pro si contra. Insa, din fericire exista multe tehnologii din care sa alegi atunci cand vrei sa incepi sa studiezi ceva nou iar internetul este plin de resurse. Iata cateva website-uri care te ajuta sa inveti programare daca esti la inceput de drum.

  • org – pentru noțiuni de bază în algoritmi.
  • Codecademy – pentru a învăța să construiești aplicații web și să lucrezi cu baze de date
  • Microsoft Virtual Academy – această platformă conține tutoriale pentru o gamă variată de tehnologii, din care poți învăța să construiești aplicații desktop, web, mobile, servicii cloud, jocuri și multe altele. Aici vei găsi atât tutoriale pentru începători, cât și pentru avansați.
  • StackOverflow – locul unde vei găsi răspunsuri la întrebări. Fie că au fost deja adresate de alții sau ai întâmpinat o problemă cu care nu s-a mai confruntat altcineva, poți trimite chiar tu întrebări la care de obicei ți se va răspunde suficient de repede.

Post a Comment