Bucharest, Romania
office@evolvetoday.ro
+40 725 161 883
Follow Us
SFATURI DESPRE CUM SA TE ORGANIZEZI MAI BINE CA OM DE RECRUTARE

6 sfaturi despre cum să te organizezi mai bine ca om de recrutare în 2021 (+ tool-uri care să te ajute)

În fiecare început de an îți propui să fii mai organizat? Atunci cu siguranță și în 2021, organizarea task-urilor se află pe lista ta de obiective. Și e normal să fie așa, mai ales când jonglezi zilnic cu zeci de call-uri, screening-uri de candidați, procese de evaluare și selecție pentru recrutarea de specialiști. În tot acest cumul de activități diferite, este absolut crucial să rămâi organizat, pentru ca altfel lucrurile pot scăpa (foarte) rapid de sub control.

Așadar, dacă ești om de recrutare într-o agenție de recrutare, într-o organizație/corporație sau lucrezi pe cont propriu, vei găsi mai jos câteva idei utile care să te ajute să te organizezi mai bine în 2021.

1. Fă-ți unul sau mai multe checklist-uri

Când lucrezi la un proiect sau la un rol mai complex, cum ar fi recrutarea unui manager de top, un checklist poate veni ca o mână divină. Te ajută să organizezi și să ții în vedere progresul, pas cu pas. De exemplu, un checklist poate include toți pașii pe care să-i bifezi înainte de programarea unui interviu, sau toate abilitățile pe care le cauți la un candidat. Structurează fiecare informație esențială sub forma unei fraze simple pe care poți să o tai de pe listă. Vei vedea că momentul cel mai satisfăcător va fi atunci când începi să dai cu o linie groasă peste ele și să le marchezi ca done! 🙂

Chiar dacă ești într-un rol de junior sau de manager în resurse umane, un checklist este o unealtă care te poate ajuta să ții frâiele, atunci când pare că situația scapă de sub control și pierzi focusul.

2. Folosește-te de baza de date și de conexiunile pe care le ai deja

Dacă încerci să cauți candidați noi de fiecare dată când recrutezi personal, cel mai probabil pierzi o grămadă de timp. Cel mai eficient este să scanezi frecvent baza de date care este compusă din oamenii care și-au arătat interesul pentru un anumit rol sau o industrie compatibilă, însă nu au fost selectați. 

Ideea de bază este să păstrezi o listă de candidați calificați la îndemână, pe care poți să-i contactezi atunci când apare o nouă oportunitate pentru ei.


3. Asigură-te că echipa ta lucrează împreună, către un obiectiv comun

Absolut toate procesele de recrutare resurse umane au mai mulți stakeholderi – de la oameni de HR, la manageri de recrutare, reprezentanți din interiorul companiei etc. Astfel, pe lângă organizarea personală, este importantă și organizarea echipei.

În aceste cazuri este util să folosești un tool de project management, pentru a alinia echipa și a avea o evidență clară asupra task-urilor rezolvate și a celor care încă rămân pe lista de to do. Exemple de astfel de tool-uri sunt: Asana, Trello sau Monday.

4. Folosește-te la maximum de tool-uri 

Îți recomandăm să înlocuiești suita Office cu cea din Google. De exemplu, dacă treci de la Excel la Google Sheets, poți să-ți accesezi documentele oriunde ai fi: acasă, la muncă, pe drum etc. Un alt avantaj al acestor tool-uri este că poți lucra colaborativ pe ele, adică mai multe persoane pot avea acces la ele în același timp. Tot ce lucrezi se salvează în timp real în Google Drive, deci nu mai există riscul să pierzi munca din cauza unui bluescreen. 🙂 

Și dacă tot am ajuns la subiectul Google, dacă folosești Gmail ai la dispoziție o multitudine de funcționalități care te ajută să-ți menții inboxul curat. Crearea de foldere pentru fiecare proiect, label-urile, filtrele de căutare sunt doar câteva funcționalități pe care le poți implementa în 10 minute. Află mai multe despre organizarea Gmailului aici. 

5. Măsoară cât timp petreci pe fiecare task pentru a identifica unde “zboară” timpul peste zi

De multe ori simți că ai putea fi mult mai productiv, însa nu știi de unde să începi. Adevărul este că este dificil să faci o schimbare, dacă nu știi unde se duce majoritatea timpului la job. Dacă faci un experiment cu un time-tracker și monitorizezi timpul alocat pe fiecare task, vei putea face estimări mai realiste și vei avea o vedere de ansamblu asupra timpului tău.

Există și tool-uri care să te ajute, cum sunt RescueTime, Toggl, sau, dacă preferi o variantă oldschool notează-ți în agendă. Creezi un task cu o denumire și pornește temporizatorul. Când ai terminat cu acel task, închizi temporizatorul și treci mai departe la următoarea activitate. Dacă reușești să te monitorizezi pentru cel puțin câteva zile, vei observa poate că unele task-uri mici iau prea mult timp, iar task-urile importante rămân la final și sunt făcute pe fugă. De asemenea, prin acest experiment poți descoperi în care parte a zilei ești mai productiv și îți vei putea organiza agenda, astfel încât să te folosești de energia ta în cel mai productiv mod. 

6. Ai grijă să nu cazi în capcană social media

La fel ca e-mailul, platformele de social media sunt instrumente importante pentru un specialist în recrutare, însă pot ucide productivitatea dacă te lași absorbit într-un scroll infinit. Cu siguranță ai deschis la un moment dat Facebook sau Instagram și te-ai trezit că au trecut 3 ore. Dacă vrei să te organizezi bine, trebuie să pui o delimitare clară între folosirea social media pentru muncă și timpul pierdut aflând despre viața prietenilor. Dacă vrei să nu mai fii ispitit de rețelele sociale, poți folosi programe care îți permit să programezi postările ce țin de muncă. 

De exemplu, Creator Studio este o platformă dezvoltată de Facebook, care te lasă să programezi postări pe Facebook, Instagram, IGTV și chiar story. Buffer și Hootsuite sunt de asemenea platforme care permit programarea postărilor pe majoritatea rețelelor sociale. 

Tu ai un truc care te ajută să te organizezi mai bine și să fii mai productiv? Spune-ne care este secretul tău în secțiunea de comentarii!

Post a Comment