Bucharest, Romania
[email protected]
+40 725 161 883
Follow Us

3 cărți care te ajută să devii un profesionist mai bun

Există atât de multe cărți excepționale pe această lume, încât uneori nici nu știi de unde să începi. Mai ales când vorbim despre cărți despre dezvoltare profesională, există o ofertă foarte mare, dintre care nu toate sunt cu adevărat utile în dezvoltarea carierei tale.

Construirea unei cariere necesită un mindset potrivit despre stilul de viață, despre abilitățile și pasiunile tale, dar și despre tipul de muncă care îți aduce fericirea. Iar informațiile acestea se arată doar celor dispuși să le caute. Poate vrei să îți dezvolti inteligența emotională, abilitățile de comunicare interpersonală, de management al timpului și multe altele.

Chiar dacă suntem deja  bine cufundați în a doua jumătate a lui 2021, încă nu este prea târziu să-ți mai prelungești lista de lecturi și să-ți atingi mai multe dintre rezoluțiile personale si obiectivele profesionale pe anul acesta. Urcă în trenul dezvoltării profesionale, căci ți-am pregătit o listă de 3 cărți care te ajută să-ți accelerezi evoluția.

1.Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen R.Covey

Cartea lui Stepgen R. Covey este o carte de dezvoltare personală care reflectă convingerea autorului că modul în care percepem lumea din jur se bazează strict pe percepțiile noastre, iar pentru a avea puterea de a influența o situație trebuie să ne schimbăm pe noi înșine; iar pentru a ne schimba pe noi, trebuie să fim capabili să ne schimbăm percepțiile. 

Cele 7 deprinderi se împart în categorii care țin de autocontrol și trecerea de la dependență la independență, dezvoltarea abilităților de a lucra în echipă;  de a colabora și a comunica eficient și abilitatea fiecărui individ de a se concentra pe propria evoluție, înglobând toate cele 7 deprinderi.

Spoiler: cele 7 deprinderi sunt: fii proactiv, începe cu rezultatul final în minte, pune prioritățile pe primul loc, găndește câștig-câștig, încearcă să înțelegi și apoi să fii înțeles, acționează în sinergie, ascute fierăstrăul (mintea).

2. Atomic Habits. O cale ușoară și eficientă de a-ți forma obiceiuri bune și a scăpa de cele proaste – James Clear

În “Atomic Habits”, James Clear prezintă argumente și exemple convingătoare derivate din cercetările sale care acoperă mai multe domenii precum sportul, arta, știința, afacerile, istoria, etc. Cartea este plină de sfaturi practice, filosofii de viață provocatoare și teme de gândire. 

Potrivit autorului, oamenii setează în general un obiectiv pornind de la rezultate, care nu pot susține obiceiurile pe termen lung. Soluția pe care o propune este că obiceiurile trebuie să pornească de la identitate și nu de la rezultatul final, pentru că atunci când un obicei devine parte din identitate, atunci se consolidează adevărata motivație intrinsecă.

De exemplu, dacă vrei să te apuci de sport, obiectivul nu ar trebui să fie să participi la un maraton, ci să devii un alegător. 

Un alt aspect interesant al cărții este că autorul pune accent pe cum să dezvolți un obicei nou care să-i placă creierului tău prin “sisteme”, mai degrabă decât prin “obiective”. Dacă obiectivele funcționează pentru “câștiguri” pe termen scurt, sistemele pun fundamentele obiceiurilor pe termen lung, care aduc adevăratul progres.

3. Îndrăznește să conduci – Brené Brown

În orice organizație, frica de eșect și de umilință îi poate face pe oameni să nu-și împărtășească ideile, să evite să-și asume riscuri sau să poarte conversații dificile. Acest lucru inhibă procesul de învățare și creativitatea, într-o lume care necesită inovație continuă. Atunci când oamenii îndrăznesc să conducă își păstrează curiozitatea și abilitatea de a pune întrebările potrivite, acționează cu sens și își acceptă propria vulnerabilitate.

În “Îndrăznește să conduci”, autoarea face o sinteză a celor 20 de ani în care a studiat curajul, vulnerabilitatea, rușinea și empatia. Te ajută să-ți îmbrățișezi vulnerabilitatea, să renunți la “carcasa” de protecție împotriva celor din jur și să depășești toate lucrurile care stau în calea evoluției tale profesionale. Te învață faptul că curajul poate fi dezvoltat, învățat și chiar măsurat.

Cartea oferă sfaturi eficiente de leadership într-un stil conversațional, casual și privește din perspectiva a ce-i face pe oameni să fie oameni. În final, propune o nouă definiție a unui leader de succes: un leader care are un curaj măreț și conduce pe alții cu blândețe și empatie.

Tu ce cărți ai citit în ultima vreme și te-au ajutat să devii un profesionist mai bun? Abia așteptăm să auzim despre ele în secțiunea de comentarii!

Post a Comment